İzmit-8 Eylül ve İstanbul’da-10 Eylül reçine incelemesi

Orman Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Türkyılmaz, 8 Eylül 2020 tarihinde İzmit Orman İşletme Müdürlüğü Kefken Orman İşletme Şefliğindeki reçine üretimi faaliyetlerini yerinde incelemiştir.

Bu konuda açıklama yapan Hasan Türkyılmaz “Orman Mühendisleri Odası (OMO) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) işbirliğinde “Seçilen Belirli Odun Dışı Orman Ürünlerinin Mevcut Durum Raporları ve Sürdürülebilir Yönetimi Teknik Rehberlerinin Hazırlanması (Provision of Technical Guidelines on sustainable management of NWFPs and the Status Reports on specific selected products) konulu hizmet sözleşmesi yapılmış olup, belirlenen türler Reçine, Defne, Trüf, Çam Balı ve Kestanedir.”

İzmit’teki incelemeye;

OMO Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, İkinci Başkan Ahmet Kara, Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürü Hacer Dilaver, İzmit Orman İşletme Müdürü Mustafa İşçioğlu, OMO Sakarya Şubesi Başkanı Vedat Dilaver, Kefken Orman İşletme Şefi Emrah Yaşa, Huş Mühendislik Ltd. Şti’den İlyas Erdönmez, Murat Uçum, Şahap Agas, Erdoğan Atıcı ve Cemal Esen katılım sağlamıştır.

Bunun devamında 10 Eylül 2020 Perşembe günü İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü Alemdağ Orman İşletme Şefliği alanlarında inceleme yapılmıştır.

Buradaki incelemelere

OMO Başkanı Hasan Türkyılmaz, İkinci Başkan Ahmet Kara, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürü Mahmut Ferhatoğlu, OMO İstanbul Şubesi Başkanı Necdet Balcı, Kanlıca Orman İşletme Müdürü Erdinç Kurt, Alemdağ Orman İşletme Şefi Turgay Deligöz, Orman Muhafaza Memuru Ertuğrul Demiral ve Still Trafik A.Ş’den http://www.stiltrafik.com/Emre Genç ve Hikmet Aksoy katılım sağlamıştır.

Alemdağ Orman İşletme Şefliğinde 2020 yılı yılı Reçine Üretim Programı dahilinde 85 Hektarlık alanda yaklaşık 50 Ton Reçine Üretimi öngörülüyor. Asit Pasta Yöntemi İle yapılan Reçine üretimi sahalarında çalışmalar, sıcaklıkların 18°C ulaştığı Nisan ayı gibi başlayıp, yine sıcaklarıkların 18°C dolaylarına düştüğü Ekim ayına kadar devam ediyor.

Reçinenin içeriğini oluşturan Terebentin ve Kolofan; Yağlı boya, Vernik, Ayakkabı, Mobilya, Seramik, Tıbbi, Kozmetik, Kağıt, Matbaa, Kauçuk, Yüzey kaplayıcıları başta olmak üzere birçok sanayi alanında kullanılmaktadır. Yapay reçinenin aksine, doğal reçine insan sağlığına olumsuz olarak etki etmemekte ve dünya genelinde yapay reçine üretimi sınırlandırılarak, doğal reçine üretimine dönülmüştür. Dünyanın ham reçine ihtiyacının büyük bölümünü Çin, Endonezya ve Brezilya gibi Ülkeler karşılamaktadır.

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]