Çekerek Havzası Programı 22-25 Eylül 2020

Çekerek Havzası dört ilimizin (Yozgat, Sivas, Çorum, Tokat) önemli bir bölümünü kapsıyor. Ulusal Havza Strateji Belgesi ile belirlenen 27 nehir havzasından Yeşilırmak ve Kızılırmak üst havzalarında kalıyor.

Çekerek Havzası Yeşlırmak’ın iki ana kolundan birisi olan (diğer Kelkit Nehri) Çekerek Nehri/Çayı etrafında oluşan havza. Çekerek için Wikipedia’da aşağıdaki bilgiler yer alıyor. https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87ekerek_%C3%87ay%C4%B1

Çekerek ÇayıYeşilırmak‘ın kollarından biri. Sivas Çamlıbel Dağları’ndan doğar, Akdağ’dan gelen dereleri alır. Sulusaray’da ovada akarken Alan Dağı’nı geçtiği yerlerde dar derin vadiler oluşturur. Çorum Çayı’nın katılmasıyla iyice büyür. Kayabaşı Ovası’nda Tokat tarafından gelen Yeşilırmak’ın ana kolu (Tokat Irmağı) ile birleşerek Yeşilırmak’ı oluşturur. İlkbahar ve sonbaharda taşıdığı su artmakta ve nehir kabarmaktadır[1]. Çekerek Çayı’nın uzunluğu 256 km, yağış havzası 12.000 km²’dir. Çay, Çekerek ilçesinden geçerken kendisine; Karadere, Göndelen, Akdağmadeni, Görmügöz Dere’leri katılır. Sabıköz, Başöz, Bakır Çay alanda çaya katılan diğer akarsulardır. Kendisine katılan kollarıyla güçlenen akarsu araziyi derince parçalar, boğaz vadiler oluşturur: Güplüce-Yapalak Boğazı, İncesu Bağazı, Kale Boğazı[2]. Çekerek üzerinde Süreyyabey Barajı ve Hidroelektrik Santrali inşa edilmiştir. Asıl olarak taşkın ve sel koruma amaçlı yapılan barajdan elektrik de elde edilir. Çekerek Çayı evsel katı sıvı atıklar, zirai faaliyetler ve erozyon ile kirlenmektedir.

Çekerek Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi hazırlıkları 2019 yılında başladı.

Orman Genel Müdürlüğünce yürütülen hazırlıkların devamı olarak 1 Aralık 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay’ın başkanlığında Yozgat’ta yapılan toplantının ardından 7 Ocak 2020 tarihinde Yozgat Valiliğinde dört ilin Tarım Orman İl Müdürlükleri, Orman Bölge Müdürlükleri, DSİ Bölge Müdürlükleri ve İl Özel İdareleri tüm paydaş kurumlarının katılımıyla proje hakkında bilgilendirme yapılmıştı.

Sonrasında 22 Temmuz 2020 tarihinde Yozgat başta olmak üzere komşu illerde de arazi incelemeleri yapıldı.

Bunun devamında Çekerek Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesinin 2021 yılı yatırım programına alınabilmesi için Fizibilite Raporunun yapılması ve dış kaynaklı bir proje olması düşünüldüğünden kreditör kuruluşlar tarafından talep edilen Stratejik Çevresel ve Sosyal Etki Rapor Paketinin yapımı için Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Ofisi ile Orman Genel Müdürlüğü arasında UTF/TUR/068/TUR proje sözleşmesi 11.09.2020 tarihinde imzalanmıştır.

Bu kapsamda 22-25 Eylül tarihlerinde Çekerek Havzasına resmi ziyaret gerçekleştirilecek.

DateTimeMeetings/Visits
22 September, 202007:00 – 10:15Travel by car from Ankara to Yozgat
10:15 – 12:30Regional and Provincial Directorates, Municipalities of Aydincik & Cayiralan, Bozok University and CSOs at Yozgat Governorate
14:00 – 15:15Stakeholder Meeting – District Governorate, District Directorates, Municipality, Mukhtars & CSOs at Kadisehri  District Governorate