Yozgat, Sivas, Tokat, Çorum incelemesi- 22/25 Eylül 2020

Çekerek Projesi kapsamında 22-25 Eylül 2020 tarihlerinde Yozgat, Sivas, Tokat ve Çorum illerinde incelemeler yapılmıştır.

Halihazırdaki çalışmalara göre Çekerek Havzası Projesinde 4 il ve bunların bazı ilçeleri yer almaktadır. Bunlar;

1- Yozgat (Merkez, Kadışehri, Çekerek, Sorgun, Saraykent, Akdağmadeni)

2- Tokat (Artova, Sulusaray, Yeşilyurt)

3- Çorum-Alaca

4- Sivas- Yıldızeli

Arazi incelemesi bu ilçeleri kapsayacak şekilde icra edilmiştir.

Çekerek Havzası ilave bilgi için: Orta Çekerek Havzası’nda (Çekerek İlçe Merkezi ile İncesu Köyü Arasında) Kalan Boğazların Morfolojik Özellikleri

22 Eylül 2020 Salı

İlk toplantı saat 10:30-13:00 arasında Yozgat Özel İdaresi Sosyal tesislerinde olmuştur.

Orman Genel Müdürlüğü Proje Koordinatörü İbrahim Ergüven başkanlığındaki toplantıya DSİ, TRGM, DKMP, Yozgat İl Özel İdaresi, OMO ve OGM personeli iştirak etmiştir.

Öğleden sonra ilk önce Kadışehri, ardından Çekerek ilçelerinde toplantılar yapılmış, akşama Sorgun ilçesine gelinmiştir.

Kadışehri

Kadışehri’ndeki toplantıya İlçe Kaymakamı http://www.kadisehri.gov.tr/ ve İlçe Belediye Başkanı http://kadisehri.bel.tr/ dahil tüm muhtarlar ve sivil halk katılım sağlamıştır.

İlave kaynak: Kadışehri İlçesinin Deveci Dağı Eteğindeki Altı Köyün Tarihi Halk Hekimliği Yemekleri İnanışları ve Yerel Kelimeleri- https://dergipark.org.tr/tr/pub/sinopusd/issue/28608/270105

Kadışehrinde yapılan toplantı videosu

Çekerek

Kadışehri’ndeki toplantıdan sonra projeye ismini veren Çekerek ilçesine geçilmiş ve Kızlarkayası Mesire yerinde toplantı yapılmıştır. https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/yozgat/kulturatlasi/kizlar-kayasi-efsanesi

https://www.youtube.com/watch?v=nkGi_EgOyRI

Çekerek’teki toplantının tamamlanmasını takiben konaklama için Sorgun ilçe merkezine gelinmiştir.

23 Eylül 2020 Çarşamba

23 Eylül 2020 Çarşamba günü Yozgat’ ın Sorgun, Saraykent ve Akdağmadeni ilçelerinde incelemeler yapılmış, akşama Sivas’ ın Yıldızeli ilçesine geçilmiştir.

İlk olarak Sorgun Kaymakamlığı ziyaret edilmiştir. http://www.sorgun.gov.tr/

Kaymakamlığı takiben Çiğdemli Mahallesindeki seralar incelenmiş ve üreticiler ile görüşülmüştür. İlçe Tarım Müdürü bu seraların Konya Ovası Projesi Bölge Kalkına İdaresi Başkanlığı http://www.kop.gov.tr/index.html tarafından desteklendiğini ifade etmiştir.

Çiğdemli’ yi takiben Gülşehri Belediye Başkanlığı ziyaret edilmiştir.

Gülşehri Belediyesindeki görüşmelerin videoları aşağıda verilmiştir.

Gülşehri Belediyesini takiben Saraykent İlçesinin Çiçekli ve Çiçekli Höyüğü köylüleri ile görüşülmüş, ayrıca OGM tarafından yapılan “gelir getirici tür ağaçlandırmaları” incelenmiştir.

Çiçekli Köyü

Çiçekli Höyüğü Köylüleri

23 Eylül 2020 Çarşamba günü 15:00 civarında Saraykent İlçe Merkezinde İlçe Kaymakamı http://www.saraykent.gov.tr/ ve İlçe Belediye Başkanının https://www.facebook.com/watch/saraykentbelediye/ katılımı ile değerlendirme toplantısı yapılmıştır.

Günün son programı olarak Akdağmadeni ilçesinde toplantı yapılmıştır. Bu toplantıya Akdağmadeni İlçe Kaymakamı http://akdagmadeni.gov.tr/ , Belediye Başkanı https://www.akdagmadeni.bel.tr/, Muhtarlar ve diğer yetkililer katılım sağlamıştır.

24 Eylül 2020 Perşembe

24 Eylül 2020 Perşembe günü sabah ilk olarak Yıldızeli Kaymakamı http://www.yildizeli.gov.tr/, Yıldızeli Belediye Başkanı http://www.yildizeli.bel.tr/ ve Muhtarların katılımı ile değerlendirme toplantısı yapılmıştır.

Toplantıyı takiben Sivas Orman İşletme Müdürlüğünce Yıldızeli-Tokat yolunun sağında, Ilıca Göletinin karşısındaki alanda yapılan ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmaları yerinde incelenmiştir. Burada toplam 5000 hektar alanda çalışma yapılmaktadır.

24 Eylül 2020 Perşembe günü öğleden sonra yine arazi incelemeleri yapılmıştır. Bu çerçevede Şubaşı köyü civarında 150 hektar mera ıslahı, 50 hektar mera kenarı üst havza ağaçlandırması, 350 hektar toprak muhafa ve rehabilatasyon çalışması yapılan saha incelenmiştir.  Sivas Orman İşletme Müdürü Sefa Duman yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermiştir.

Devamında Yavu köyü alanında sulama göleti yapılacak sahalara gidilmiştir. Burada DSİ  Bölge Müdür Yardımcısı İbrahim İşbilen ve DSİ Havza Üretimi İzleme ve Tahsisler Şube Müdürü Kenan Çelik yapılacak çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunmuştur.

Devamında Belçik köyü hudutların da sulama yapılan ve patates ekimi yapılmış tarla sahasında incelemeler yapılmıştır.

24 Eylül 2020 Perşembe akşamı saat 20:00-22:00 arasında Dünya Bankası ve FAO işbirliğinde düzenlenen video konferansa katılım sağlanmıştır.

25 Eylül 2020 Cuma

25 Eylül 2020 Cuma günü sabahı Sivas’ın Yıldızeli ilçesinden hareket edilmiş, Tokat’ın Artova, Yeşilyurt ve Sulusaray, Çorum’ un Alaca ilçelerinde görüşmeler yapılmıştır.

Yıldızeli’nden sonra Sivas-Tokat karayolu takip edilmiştir. 1650 metre rakımlı Çamlıbel geçidinde Sivas-Tokat il sınırı bulunmaktadır.

Tepeden aşağıya doğru inerken yolun sağında küçük bir gölet görülmüştür.

Tokat’ın Çamlıbel Beldesi http://camlibel.bel.tr/ merkezine varmadan sol tarafa Artova yoluna dönülmüş, yol güzergahında Çelikli Köyü çıkışındaki gölet incelenmiştir.

Artova İlçesindeki toplantı Kaymakam http://www.artova.gov.tr/, Belediye Başkanı ve kurum yetkililerinin iştiraki ile yapılmıştır.

Artova ilçesinden sonra Yeşilyurt http://www.yesilyurt.gov.tr/ ilçesinde, İlçesinde toplantılar yapılmıştır.

Devamında Sulusaray http://www.sulusaray.gov.tr/ ilçesinde görüşmeler yapılmıştır.

Tarihi Başkentte, tarihten gelen şifa, yeniden değerini buluyor. Neden Sulusaray Kaplıcaları sorusunun cevabını Sulusaraylı büyüklerimiz anlatıyor. #tokat #tokattermal

Posted by Tokat Termal Sulusaray Kaplıcaları on Tuesday, November 26, 2019

Tarihi Tokat Termal Sulusaray Kaplıcalarımız ulusal basında yer almaya devam ediyor.Şifa kaynağı Tokat Termal Sulusaray Kaplıcalarımız sizleri bekliyor….📞 03562129800📞 05324042360ℹ️ www.tokattermal.com.tr#TokataGitmekGerek #TokatTermal #Sulusaray

Posted by Tokat Termal Sulusaray Kaplıcaları on Sunday, August 16, 2020

Odun Kömürü Üretimi

Sulusaray’daki toplantı ile Tokat ili incelemeleri tamamlanmış ve Kadışehri-Çekerek güzergahından Çorum’un Alaca ilçesine hareket edilmiştir.

Yol güzerhagında Çekerek ilçesi Bazlambaç köyü civarında işçilerin “odun kömürü” imalatı yaptıkları görüldüğünden görüşme için yanlarına gidilmiştir. http://yeniufukgazetesi.com.tr/mevsimlik-iscilerin-zorlu-mangal-komuru-mesaisi/

Burada aileler adına temsilci İrfan Çağur ile görüşülmüştür.

Çekerek’ten Çorum’un Alaca ilçesi vadisine inerken tarlalarda görülen soğan çuvalları yörenin tarımsal ürünleri hakkında iyi bir fikir vermektedir.

Misyonun son toplantısı Çorum’un Alaca İlçesinde yapılmıştır. https://www.alaca.bel.tr/

Önceki yazılar

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]