Sel sonrası Giresun 17 Eylül 2020

Karadeniz bölgesi maalesef sel ve taşkın bölgesi. Bunu böyle kabul edip ona göre tedbir almak şart.

En son 22 Ağustos 2020 Cumartesi günü Giresun’da büyük bir felaket oldu. Bununla ilgili görüşlerimi ve önerilerimi derleyerek 27 Ağustos 2020 tarihinde ilgili Makamlara arz ettim.

Ardından 17 Eylül 2020 Perşembe günü havzayı, selin etkilerini yerinde gördüm.

Bu kapsamda ilk olarak 17 Eylül 2020 Perşembe günü Giresun Belediye Başkanımızı ziyaret ettik. Görüşmeye Giresun Orman Bölge Müdürümüz Ahmet Güneş, Bölge Müdürlüğünden sevgili dostum Metin Konak, Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, başkan yardımcıları Şerafettin Vurgun ve Osman Öden de iştirak etti.

Belediyedeki görüşmeyi takiben Dereli Aksu(Akkaya Deresi, Espiye’de Karadeniz’e ulaşan Gelevera Deresi, Tirebolu’da denize ulaşan Harşit Deresi Havzalarında incelemeler yaptık. Günün sonunda Eynesil’deki “Yeşil Camii” yi ziyaret ettik. Akşam 21 00 civarında Ordu Orman İşletme Müdürlüğünde Bölgede incelemelerde bulunan Amenajman Denetçileri, Giresun OBM Silvikültür Şube Müdürü Nihan Yıldırım ve Ordu İşletme Müdürlüğümüz personeli ile yaptığımız değerlendirme toplantısı ile günü tamamladık.

Dereli İncelemesi

Görünen o ki bildiğimiz Dereli artık yok. Sel tamamen tahrip etmiş, selden zarar gören binalar da yıkılmış/yıkılıyor.

Tahribatın ana nedeni Giresun-Dereli-Şebinkarahisar istikametine giderken, şehir merkezine sağ taraftan gelen gelen Akkaya Deresinin taşması. Şehir içinde derenin üzeri kapatılmış, yan yana iki tane köprü var. Biri tıkanınca diğeri de tıkanmış. Burayı görünce Bolaman Projesinde insanların “dereleri ıslah etmeyin, rahat bırakın” çağrılarını daha iyi anladım.

Dereli’den sonra taşkının kaynağı Akkaya Deresinin üst havzalarını görmek istedik. Akkaya Deresinin yukarısında Yavuzkemal Yaylası var. Havzanın bir ucu İnişdibi Deresine diğeri Akkaya Deresine, Dereli’de ise Aksu Deresine ulaşıyor.

Akkaya Deresinin üst havzalarında “dere ıslah çalışmaları” yapılmış. Ama görünen o ki dere yatağının 3-4 metre bandına sıkıştırılmış. Buradaki incelemelere Dereli İşletme Müdürümüz Ercan Kıran, İşletme Müdür Yardımcımız Ezgi Çelik ve İşletme Şeflerimiz de katıldı.

Dereli’den sonra sahile indik, Keşap’ta dingin hale gelmiş Karadeniz’ i gördük. Dünyada her şey değişiyor, günlük, anlık.

Gelevera Deresi

Ardından Espiye’nin merkezinde/doğusunda Karadeniz’e ulaşan Gelevera Deresi havzasını inceledik. Gelevera Deresi şarkılara konu olmuş, kültürel değere sahip bir alan. Üst havzası Alucra sınırına dayanıyor.

Şimdilerde “Özlüce Deresi” adı verilmiş.

Selin yanında dere kenarlarında görülen poşetler başka problemlerin de varlığını işaret ediyor maalesef.

Harşit Deresi

Gümüşhane’den doğan Harşit Deresi Tirebolu’ nun doğusunda Karadeniz’e ulaşıyor. Harşit Savunması Bölge tarihi için son derece önemli.

Harşit Deresinde 22 Ağustos’ta can kayıplarımız oldu maalesef.

Harşit Deresindeki taş ocakları

One Response to Sel sonrası Giresun 17 Eylül 2020

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]