OGM’ nin trüf mantarı ile ilgili mevzuatı

8 Eylül 2020 tarihinde Muğla’ nın Seydikemer ilçesindeki trüf mantarı çalışmaları yerinde görme fırsatım olmuştu.

Bu çerçevede trüfle ilgili mevzuat gözden geçirilmiştir.

Trüf mantarı çalışmaları son yıllarda gündeme gelmiş olup, 2014 yılında 2014-2018 yıllarını kapsayan “Trüf Ormanı Eylem Planı” hazırlanmış ve uygulamaya geçirilmiştir.

Bu eylem planı çerçevesinde çalışmalar devam etmiş, 2020 yılında ilave belgeler hazırlanmıştır.

Bu çerçevede 2020 yılı Ağustos ayında “TRÜF MANTARI BAHÇE (Trüferi) TESİSİ PROJESİ FİZİBİLİTE RAPORU VE YATIRIMCI REHBERİ” yayımlanmıştır.

Ardından 13.09.2020 tarihinde “Trüf Mantarı Hasadı İle Satış Usul ve Esasları” na dair 7319 sayılı Orman Genel Müdürlüğü Tamimi yayınlanmıştır.

7319 Sayılı Tamim esas metin ve iki adet ekten oluşmaktadır. Tamim Ekleri ise şunlardır.

1-Ticarete Konu Türlerin Makroskobik ve Mikroskobik Özellikleri (6 sayfa)

2-Trüf Mantarı Üretim Amaçlı Ağaçlandırma Uygulama Projesi Ön Etüd Raporu Dizpozisyonu (14 sayfa)

Tamim ve ekleri aşağıda verilmiştir.

Bu tamim çerçevesinde Orman Genel Müdürlüğü tarafından trüf ormanları kurulmaktadır. Aralık 2020 tarihi itibariyle trüf ormanlarıın bölgelere dağılışı aşağıdaki gibidir.

Trüf ormanları için faydalanma planları yapılmaktadır.

Faydalanma planı verileri ile trüf ormanları yayılış miktarı büyük farklılıklar göstermektedir. Faydalanma planında trüf mantarı bulunan alanlar belirlenerek bu alanlardan üretilebilecek mantar miktarı belirtilmektedir. Trüf ormanı verileri ise OGM tarafından doğal veya yapay trüf ormanı olarak ilan edilmiş alanları içermektedir. Bu alan 384 hektardır. 

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]