NWFP Kapanış Dosyası

D6: Durum Güncelleme Raporu-Status Update Report-

Giriş

20 Aralık 2019 tarihinde Orman Mühendisleri Odası (OMO) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) arasında “Seçilen Odun Dışı Orman Ürünlerinin (ODOÜ) Mevcut Durum Raporları ve Sürdürülebilir Yönetimi Teknik Rehberlerinin Hazırlanması” konulu sözleşme (Letter of Agreement-LoA) imzalanmıştır.

Bu LoA kapsamında öncelikle “Odun Dışı Orman Ürünleri Değerlendirme Raporu” ardından “Odun Dışı Orman Ürünleri Politika Raporu” hazırlanmıştır.

Bu genel raporları takiben “çam balı, defne, kestane, reçine ve trüf mantarı” için detay raporlar hazırlanmıştır. Hazırlanan bu raporlarda dile getirilen hususlar ve tespitler sahada yapılan inceleme ve görüşmeler, ilgili kurum temsilcilerinin katıldığı güncelleme toplantısı ve üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, üreticiler, muhtarlar ve kamu kurumları dahil tüm paydaşların iştirak ettiği ulusal bir çalıştay kanalı ile başta Orman Genel Müdürlüğü (OGM) olmak üzere tüm taraflarla paylaşılmıştır.

Bunun devamında, ulusal seviyede elde edilen bu bulgular Akdeniz bölgesindeki diğer ülkelerin temsilcilerinin katıldığı platformlarda sunulmuştur. Bu çalışmaları takiben, tüm bilgi ve bulguların uygun şekilde yer aldığı “sürdürülebilir teknik rehberler” hazırlanmıştır.

“D6: Durum Güncelleme Raporu” başlıklı bu rapor LoA’in imzalandığı 20 Aralık 2019 tarihinden bugüne yapılan iş ve işlemleri özetlemektedir.

LoA’in İmzalanması ve Süre Uzatımları

FAO adına Avrupa ve Orta Asya Temsilcisi Vladimir Rakhmanin OMO adına Genel Başkan Hasan Tükyılmaz tarafından imzalanan LoA 20.12.2109 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir. Bu sözleşme ile çalışmaların 30 Temmuz 2020 tarihinde bitirilmesi hedeflenmiş ancak COVID-19 nedeniyle tamamlanamamıştır.

20 Temmuz 2020 tarihinde imzalanan Sözleşme ile LoA bitiş tarihi 30 Kasım 2020 tarihine uzatılmıştır.   Ancak bu tarihte de bitirilememiş ve 30 Kasım 2020 tarihinde imzalanan sözleşme ile ikinci kez uzatılarak işin bitiş tarihi 31 Aralık 2020 olarak belirlenmiştir.

İşe Başlanılması ve OMO Tarafından yapılan Görevlendirmeler

20 Aralık 2020 tarihinde imzalanan LoA’i takiben OMO tarafından gerekli görevlendirmeler yapılmış, bu çerçevede 60 günlük Uzmanlık için Hasan Türkyılmaz, Özgür Balcı, Mesut Güler, Prof. Dr. Hüseyin Fakir, 30 günlük koordinatörlük görevi için de İsmail Belen görevlendirilmiştir.

Orman Genel Müdürlüğü ve FAO ile İrtibata Geçilmesi ve İlk Çalışmalar

Türkiye’de odun dışı orman ürünleri konusunda görevli ve yetkili kurum Orman Genel Müdürlüğüdür. Bu kurumun merkez birimlerinden olan Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi Başkanlığı (ODÜH) ile irtibata geçilmesi için OGM’ nın Dış İlişkiler Eğitim ve Araştırma Dairesine 31.12.2019 tarihli yazı gönderilmiş, (Ek-1), bu Daire 14.01.2020 tarihli yazısı ile konuyu ODÜH Dairesine iletmiştir. (Ek-2)

Bunun devamında ODÜH Dairesi ile yakın iş birliği içinde çalışılmış, burada oluşturulan çalışma grubu ile irtibat halinde faaliyetler sürdürülmüştür.

ODUH Dairesinde oluşturulan çalışma grubu aşağıdaki isimlerden oluşmuştur.

  1. Daire Başkan Yardımcısı Galip Çağtay Tufanoğlu,
  2. Bitkisel Ürünler Şube Müdürü Zafer Filiz,
  3. Dr. Özlem Dostbil,
  4. Orman Yüksek Mühendisi Tarık Durmuş

Bu gelişmeler Proje Koordinatörü İsmail Belen tarafından 7 Şubat 2020 tarihli eposta ile FAO’ya detaylı şekilde iletilmiştir. (Ek-3)

Bunun devamında 11 Şubat 2020 tarihinde D1 ve D2 rapor formatları FAO’ ya iletilmiştir. 28 Şubat 2020 tarihinde FAO adına Horwath Kitti’den alınan mesajla D1 ve D2 formatları üzerinde çalışmaya başlanılmıştır. (Ek-4)

OMO Uzmanları ile OGM çalışma grubu birçok kez bir araya gelmiş, detaylı şekilde çalışılacak türleri belirlemiş ve 2 Mart 2020 tarihinde Orman Genel Müdürlü tarafından hem OGM birimlerine hem de diğer ilgili kurumlara kapsamlı bir yazı gönderilmiştir. (Ek-5 OGM yazısı).

Bu yazının ekine aşağıdaki hazırlık belgeleri eklenmiştir.

  1. Detaylı Analiz Raporu Formatı ve Taslak Bilgiler (131 sayfa) (EK-5-1)
  2. Uluslararası Projeler ve Gelişmelere Dair Çalışma Belgesi (14 sayfa) (Ek-5-2)
  3. ODOU Tanımına Dair Çalışma Belgesi (27 sayfa) (Ek-5-3)

Bu yazı aşağıdaki kurumlara dağıtılmıştır.

  1. İhracat Genel Müdürlüğüne (Tarım Ürünleri Dairesi Başkanlığı)
  2. Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığına (Tarım İstatistikleri Dairesi Başkanlığı)
  3. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne (Tarla ve Bahçe Bitkileri Dairesi Başkanlığı)
  4. Hayvancılık Genel Müdürlüğüne (Kanatlılar ve Küçükevciller Dairesi Başkanlığı)
  5. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne
  6. Orman Genel Müdürlüğünün Daireleri
    1. Ağaçlandırma Dairesi Başkanlığına
    1. Dış İlişkiler, Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığına
    1. Fidanlık ve Tohum İşleri Dairesi Başkanlığına
    1. İşletme ve Pazarlama Dairesi Başkanlığına
    1. Orman Zararlılarıyla Mücadele Dairesi Başkanlığına
  7. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliğine

İlk Taslak ve Revize Metinlerin FAO’ya Sunulması-15 Nisan 2020

Bu gelişmelere ve FAO ve kurumlardan gelen bilgilere dayalı olarak 15 Nisan 2020 tarihinde D1’ in ilk taslak raporu FAO’ ya sunulmuştur.  Buna ilk cevap 19 Mayıs 2020 tarihinde gelmiş, 26 Mayıs 2020 tarihinde birinci revize sunulmuş, buna 17 Temmuz 2020 tarihinde cevap verilmiş, ardından 1 Ağustos 2020 tarihinde D1 İkinci Revizesi, D2 ve Kestane raporunun ilk versiyonu sunulmuştur.

Nihayetinde 31 Ağustos 2020 itibariyle D1, D2 ve beş türe ait detay raporlar FAO’ya sunulmuştur.

D1- Odun Dışı Orman Ürünleri Değerlendirme Raporu- NWFPs Assessment Report Of Turkey

Odun dışı orman ürünlerinin genel değerlendirmesinin yapıldığı D1- NWFPs  Assessment Report Of Turkey 17 Eylül 2020 tarihinde FAO tarafından onaylanmıştır.

D2-Politika Belgesi raporu- Assessment of Existing Policy Tools Related to Non-Wood Forest Products Management in Turkey

Odun Dışı Orman Ürünleri ile ilgili mevzuatın ve kurumsal yapının incelendiği D2- Assessment of Existing Policy Tools Related to Non-Wood Forest Products Management in Turkey isimli rapor  ise 19 Ekim 2020 tarihinde onaylanmıştır.

D3 Tür Raporları

LoA kapsamında çam balı, defne, kestane, reçine ve trüf mantarı” için detay raporlar hazırlanmıştır. Revize taslaklar 31 Ağustos’ ta sunulmuş olup, 16 Aralık 2020 itibariyle yazışmalar devam etmektedir.

Ekler

D3-1-Çam Balı

D3-2-Defne

D3-3-Kestane

D3-4-Reçine

D3-5- Trüf Mantarı

D4-Danışma Toplantıları

FAO hazırlanan raporlara nihai hali verilmeden önce ilgililer ile görüşülmesini ve arazi incelemesi yapılmasını öngörmüş olup bu çerçevede aşağıdaki inceleme ve toplantılar yapılmıştır.

D4- Etkinliklerin Raporları- Photo Report About the Events Including a Brief Summary and List of Participants

Arazi İncelemesi ve İlgililer ile Görüşme 5-20 Eylül 2020 (Consultation Meetings in three different regions9

LoA’de öngörüldüğü şekilde Türkiye’nin üç farklı bölgesinde (Ege, Marmara ve Karadeniz) altı ilde (Muğla, Aydın, Adapazarı, İstanbul, Ordu ve Giresun) arazi incelemesi yapılmış ve başta yereldeki OGM teşkilatı olmak üzere üreticiler, sanayiciler ve orman köylüleri ile görüşülmüştür.

Güncelleme Toplantısı 1 Ekim 2020 (Update Meeting with responsible national institutions)

1 Ekim 2020 tarihinde Ankara’da OMO Genel Merkezinde “Güncelleme Toplantısı-Update Meeting) yapılmıştır.  Toplantının gündemi aşağıda verilmiştir.

Danışma Çalıştayı-21 Ekim 2020- Consultation Workshop on the Final Findings with Respective Stakeholders

21 Ekim 2020 tarihinde ilgili tüm tarafların katıldığı ulusal bir çalıştay yapılmıştır. Bu çalıştaya Bakanlıklardan, stklardan, üniversite ve üreticilerden toplam 106 kişi katılım sağlamıştır.

D5- Teknik Rehberler-Prepare guideline on sustainable management, production and marketing of NWFP in line with international standards and market requirements

Önceki çalışmaları takiben, elde edilen bilgi i ve bulguların uygun şekilde yer aldığı “sürdürülebilir teknik rehberler” hazırlanmıştır.

Bu rehberlerin hazırlığında Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi Başkanlığına ilaveten, aşağıdaki belirtilen akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile iş birliği yapılmıştır.

Ek-D5- Teknik Rehberler

Ürün AdKatkı Verenler
Çam balıProf. Dr. Mustafa Avcı Ziya Şahin- Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği
DefneOrm. Yük. Müh.  Sadettin Güler
KestaneProf. Dr. Ümit Serdar Dr. Kıymet Senan Savaş
ReçineProf. Dr. İlhan Deniz
Trüf MantarıProf. Dr. Hasan Hüseyin Doğan Niyazi Uluçoban- Trüf Mantarı Tanıtım ve Araştırma Derneği
Genel KatkıProf. Dr. Hüseyin Fakir

D6: Status Update Report- Durum Güncelleme Raporu

Bu raporu içermektedir.

D7: Bulguların Akdeniz Ülkeleri ile Paylaşılması- Deliverable 7 “Consult the findings with other ongoing projects in Mediterranean Region

19 Kasım 2020 tarihinde Akdeniz Model Orman Ağı Sekretaryası tarafından düzenlenen etkinliğe katılım sağlanarak, LoA kapsamında elde edilen bulgular Akdeniz Ülkeleri uzmanları ile paylaşılmıştır.

D8- Final Raporu-Final Report

FAO formatına göre hazırlanan final rapor dosyasına eklenmiştir.

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]