TULIP

Bolaman Havzası Rehabilitasyon Projesi hazırlıklarına 2018 yılında başlamıştık.

Çalışmalar ilk önce ulusal seviyede yürüdü. Ordu Belediyesi, Ordu Valiliği ve Orman Genel Müdürlüğünün çalışmalarını takiben, projenin Dünya Bankası kaynakları ile yapılabileceği gündeme geldi.

Bu çerçevede 30 Temmuz 2019 tarihinde Dünya Bankası Ankara ofisini ziyaret ettik. Ekrem Yazıcı, İbrahim Ergüven ve Özlem İritaş ile birlikte.

Bu görüşmenin devamında 23 Ağustos 2019 Cuma günü Hazine ve Maliye Bakanlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü Dünya Bankası Dairesi Başkanı Ahu Gökben Yener’i ziyaret ettik. OGM Daire Başkanı İbrahim Ergüven ile birlikte.

Bu görüşmeleri takiben Hazine ve Maliye Bakanlığının Orman Genel Müdürlüğüne gönderdiği resmi yazı ile Dünya Bankası süreci başladı.

Bizim teknik seviyede yaptığımız görüşmelerin ardından Ordu Milletvekilimiz Dr. Şenel Yediyıldız ile birlikte de hem Dünya Bankasını, hem Hazine ve Maliye Bakanlığını bir kaç kez ziyaret ettik. Tarım ve Orman Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı ile bir çok görüşme yapıldı.

Bu gayretlerin neticesinde, “Bolaman Havzası Rehabilitasyon Projesinin” yazımı işi OGM’ nin 2020 yılı yatırım programına alındı.

Bu yazım işinin hem Dünya Bankası, hem de Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının standartlarına uygun şekilde hazırlanması için 30 Haziran 2020 tarihinde OGM ve FAO arasında işbirliği sözleşme imzalandı.

Balaman’la ilgili çalışmalar devam ederken “Çekerek Havzası Rehabilitasyon Projesi” gündeme geldi. Bu projenin de aynı yaklaşımlarla hazırlanması için, FAO ile OGM arasında ikinci bir sözleşme daha imzalandı.

Bu çerçevede hem Bolaman, hem de Çekerek için oldukça kapsamlı dokümanlar hazırlandı.

Bu belgelere https://tulip.ogm.gov.tr/SitePages/OGM/OGMDefault.aspx adresinden ulaşmak mümkün.

Hazırlanan bu belgeleri takiben Bolaman ve Çekerek Projeleri öncelikle ayrı ayrı kurumların yatırım programlarına ilave edildi. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğünün yatırım programlarına “iz ödenekler” konuldu.

Ulusal seviyedeki işlemlerin tamamlanmasının ardından Dünya Bankası da “Türkiye Dayanıklı Peyzaj Entegrasyonu Projesi” adı altında iki projeyi birleştirdi.

İngilizcesi “TURKEY RESILIENT LANDSCAPE INTEGRATION PROJECT” olan proje kısaca TULIP olarak isimlendirildi. TULIP bir taraftan projenin kelimelerinin ilk harflerini içerirken, diğer taraftan Ülkemizin ulusal sembollerinden birisi olan LALE yi de çağrıştırıyor. Bu ismi ilk öneren Esra Arıkan olmuştu.

Ülkemiz adına Hazine ve Maliye Bakanlığınca yürütülen görüşmeler neticesinde 9 Haziran 2021 tarihinde kredi tahsisi onaylandı.

https://www.worldbank.org/tr/news/press-release/2021/06/09/world-bank-provides-turkey-135-million-to-improve-climate-resilience-and-livelihoods-for-rural-communities-in-river-basi

TULIP’ in Dünya Bankasının web sayfasında linkine https://projects.worldbank.org/en/projects-operations/project-detail/P172562 adresinden ulaşmak mümkün.

Proje ile ilgili tüm dokümanlar https://projects.worldbank.org/en/projects-operations/document-detail/P172562?type=projects adresinde mevcut.

DOCUMENT TITLE
Environmental and Social Commitment
            Plan (ESCP) Turkey Resilient Landscape Integration Project
            (TULIP) (P172562)
Turkey – Turkey Resilient Landscape
            Integration Project
Stakeholder Engagement Plan (SEP)
            Turkey Resilient Landscape Integration Project (TULIP) (P172562)
Environmental and Social Commitment
            Plan (ESCP) Turkey Resilient Landscape Integration Project
            (TULIP) (P172562)
Labor Management Procedures Turkey
            Resilient Landscape Integration Project (TULIP) (P172562)
Environmental and Social Management
            Framework (ESMF) Turkey Resilient Landscape Integration
            Project (TULIP) (P172562)
Strategic Environmental and Social
            Assessment (SESA) Turkey Resilient Landscape Integration
            Project (TULIP) (P172562)
Revised Environmental and Social
            Management Framework (ESMF) Turkey Resilient Landscape
            Integration Project (TULIP) (P172562)
Revised Resettlement Framework
            Turkey Resilient Landscape Integration Project (TULIP) (P172562)
Revised Labor Management Procedures
            Turkey Resilient Landscape Integration Project (TULIP) (P172562)
Appraisal Environmental and Social
            Review Summary (ESRS) – Turkey Resilient Landscape
            Integration Project (TULIP) – P172562
Environmental and Social Commitment
            Plan (ESCP) – Turkey Resilient Landscape Integration Project
            (TULIP) – P172562
Stakeholder Engagement Plan (SEP) –
            Turkey Resilient Landscape Integration Project (TULIP) – P172562
Project Information Document –
            Turkey Resilient Landscape Integration Project (TULIP) – P172562
Concept Project Information Document
            (PID) – Turkey Resilient Landscape Integration Project
            (TULIP) – P172562
Concept Environmental and Social
            Review Summary (ESRS) – Turkey Resilient Landscape
            Integration Project (TULIP) – P172562

Proje metni ise bu adreste var.

Projenin temel hedefi, diğer bir ifade ile “Development Objective” “entegre peyzaj yönetimini güçlendirmek ve Türkiye’nin hedeflenen bölgelerindeki kırsal topluluklar için iyileştirilmiş geçim fırsatlarına ve dayanıklı altyapı hizmetlerine erişimi artırmak” şeklinde belirlendi. İngilizcesi “The project development objective is to strengthen integrated landscape management and increase access to improved livelihood opportunities and resilient infrastructure services for rural communities in targeted areas of Turkey.

26 Haziran 2021 tarihi itibariyle projeyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Bundan sonraki aşamada ikraz anlaşmasının tamamlanması ve işin resmi olarak başlaması var.

TULIP Ülkemize yeni kavramlar ve yaklaşımlar getirdi.

Bunlardan en önemlisi “Entegre Havza Rehabilitasyonu Strateji Belgesi” . Bu konuya ayrı bir yazıda değineceğim inşallah.

Diğer konular ;

integrated landscape management– entegre peyzaj yönetimi”,

Integrated Landscape Management Plans– ILMPs/entegre peyzaj yönetimi planları,

hadi hayırlısı inşallah

3 Responses to TULIP

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]