AB’ nin orman yangınları mevzuatı

Avrupa Birliği şemsiyesi altında “Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi– European Forest Fire Information System/EFFIS[1]” yer almaktadır.  Ülkemiz kuruluşundan bu tarafa EFFIS’e  üyedir ancak katılımın güçlendirilmesi gerekmektedir.

EFFIS günümüzde “AB Acil Durum Yönetimi Servisi[2]-Emergency Management Service ) altında işlevine devam etmektedir.  Orman yangınları, sel ve su baskınları ve taşkınlar bir bütünlük içinde ele alınmaktadır.

Gelişen şartlara göre güncellenmiş olan “Avrupa Birliği Orman Stratejisi[3] New EU Forest Strategy for 2030” 2022 yılından itibaren yürürlüğe girecektir.

Orman yangınlarının söndürülmesi kadar, yangın öncesi hazırlıklar da son derece önemli olup, “AB Arazi Temelli Orman Yangınları Önleme Rehberi[4]– Land-Based Wildfire Prevention” 2021 yılında yürürlüğe girmiştir.

Orman yangınları başta olmak üzere, ormanla ilgili afetler olan su baskını, böcek epidemisi, kuraklık gibi afetlerde destek olan bir başka kurum “Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonları Genel Müdürlüğü[5]– Directorate-General for European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations (ECHO)” dür. Halen İstanbul Bölge Müdürlüğünde ECHO’dan sağlanan kaynakla “İstanbul Bölgesi Ormanları İçin Uzun Vadeli Bir Orman Yangını Önleme Çerçevesinin Geliştirilmesi Projesi” yürütülmektedir.

[1] https://effis.jrc.ec.europa.eu/

[2] https://www.copernicus.eu/en/copernicus-services/emergency

[3] https://ec.europa.eu/environment/strategy/forest-strategy_en

[4] https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/4e6cc1f1-8b8a-11eb-b85c-01aa75ed71a1