Yerli Ağaç Türleri Çalıştayı-Bişkek/25-29 Ekim 2021

FAO ile OMO arasında 26 Nisan 2021 tarihinde imzalanan Letter of Agreement (LoA) kapsamında iki adet rehber hazırlanmaktadır. Bunlar;

  1. Orta Asya’da İklim Değişikliğinin Etkisi Altında Sürdürülebilir Orman Yönetimi Rehberi-SOY Rehberi
  2. Orta Asya’da Genetik Biyoçeşitliliğin Korunması için Yerli Ağaç Türlerinin Korunması Rehberi-Biyoçeşitlilik Rehberi

SOY Rehberi hazırlıkları kapsamında 2-6 Ağustos 2021 tarihlerinde Antalya’da “İklim Değişikliğinin Orta Asya Ormanları Üzerindeki Etkisi Konferansı” düzenlenmiştir.

7 Ülkeden temsilcinin katıldığı bu Konferans raporunun onaylanmış hali aşağıda verilmiştir.

Word Belgesi-

PDF olarak

Bu konferans çıktıları esas alınarak SOY Rehberi hazırlıklarına devam edilmektedir.

“Biyoçeşitlilik Rehberi” hazırlıkları devam etmekte olup, önce İngilizce metninin FAO tarafından onaylanması, ardından bu metnin Rusça ve Türkçeye çevrilmesi gerekmektedir.

Ardından Türkçe, Rusça ve İngilizce metinler ülkelere gönderilecektir.

Bunun devamında ise Kırgızistan’ ın başkenti Bişkek’te “Orta Asya’da Genetik Biyoçeşitliliğin Korunması için Yerli Ağaç Türlerinin Korunması Eğitim ÇalıştayıTraining Workshop on Safeguarding Native Tree Species for Conservation of Genetic Biodiversity in Central Asia” düzenlenecektir.

LoA’ ye uygun şekilde FAO Kırgızistan Ofisi ve Kırgız Cumhuriyeti Tarım, Orman ve Su Kaynakları Bakanlığı (The Ministry of Agriculture, Forestry and Water Resources of the Kyrgyz Republic) ile işbirliğinde halinde detayları belirlenen çalıştay 25-29 Ekim 2021 tarihlerinde organize edilmesi kararlaştırılmıştır.

Kırgız Orman ve Arazi Kullanıcıları Derneği de (Kyrgyz Association of Forest and Land Users) www.landuse-association.kg bu çalışmalarda katkı vermektedir.

Bişkek’teki Ramada Otelde (Ramada by Wyndham Bishkek Centre) düzenlenecek çalıştaya Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye’den uzmanların katılması beklenmektedir.

Çalıştay kapsamında iki gün (26-27 Ekim 2021) genel oturumları takiben, 28 Ekim 2021 Perşembe günü Ala Arca Ulusal Doğal Parkı ve Müzesi incelenecektir.

Ardından Ata Beyit ziyaret edilerek çalıştay tamamlanacaktır.

Türkiye’ nin Bişkek Büyükelçiliği: http://biskek.be.mfa.gov.tr/Mission

Kırgızistan’ ın Ankara Büyükelçiliği: https://mfa.gov.kg/tr/embassies/embassy?id=22

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]