İklime Dirençli Ormancılık Projesi-28 Ekim 2022

Güzel işlere vesile olmak insanı mutlu ediyor. 2019 yılı Mart ayında ilk hazırlıklarına başladığımız Bolaman Havzası Rehabilitasyon Projesi 2022 yılı itibariyle fiilen uygulamaya geçti. Çok şükür!

2021 yılı Eylül ayından bu tarafa yeni bir proje için uğraşıyoruz.

“Bir musibet bin nasihattan evladır” derler. Bolaman Projesini Aybastı’daki heyelan tetiklemişti.

İklime Dirençli Ormancılık-İDOP” İngilizcesi ile “Türkiye Climate Smart Forestry Project” i ise 2021 yılında Temmuz-Ağustos aylarında başta Antalya ve Muğla olmak üzere Ülkemizin dört bir tarafında meydana gelen yangınlar tetikledi.

Orman yangını her şeyden önce bir “orman sağlığı” problemidir. Yangın sadece bir göstergedir, aslında çok daha önceden başlayan bir sürecin görünen şeklidir.

Sağlıklı ormanda kolay kolay yangın çıkmaz. Çıksa da tez söner, tez söndürülür.

Orman yangınlarını söndürme ve sonrasında iyileştirme, kayıpları telafi etme bir çok tarafın ortak çalışmasını gerektiren entegre bir faaliyettir.

2008 yılında yine Antalya’da çıkan ve o zamana kadar şahitlik ettiğimiz en büyük yangın olan “Taşağıl” yangını benim için gerçek bir “örnek olay-case study” olmuştu. Bunun ardından YARDOP-Yanan Alanların Rehabiitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Tesisi Projesi ortaya çıktı. Antalya’daki “Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi” kuruldu.

2011 yılında Orman Genel Müdürlüğündeki görevimden ayrıldım ancak yangınla irtibatım devam etti. 2014 yılında ABD Orman Servisi koordinatörlüğünden düzenlenen “Uluslararası Afet Yönetimi Semineri” ne katıldım. Bu benim için çok farklı bir deneyim oldu, zihnimdeki bir çok kavramı değiştirdi.

20-29 Nisan 2019 tarihlerinde Orman Mühendisleri Odası, Orman Genel Müdürlüğü ve FAO işbirliğinde “Orman Yangınlarına Hazırlık, Erken Uyarı, Yangınla Mücadele, Yangın Sonrası Rehabilitasyon, Bilgisayar Tabanlı Yangın Yönetim Sistemi Eğitimi” nin koordinasyonunda görev aldım. Buradan çok değişik fikirler çıktı.

FAO ile OMO arasında imzalanan LoA kapsamında, 19-25 Aralık 2021 tarihlerinde Antalya’da 6 Orta Asya Ülkesinden 12 teknik elemana verilen  “orman yangınları yönetimi” eğitimine katkı verdim.

1 Aralık 2021 tarihli sözleşme kapsamında  ise “Türkiye Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezinin Kapasitesinin Artırılması” Projesini hazırladık.

İDOP’a dönecek olursak 2021 yılı yangınları devam ederken Orman Genel Müdürümüz Bekir Karacabey’ in bilgisi dahilinde, TULIP Proje Koordinatörümüz İbrahim Ergüven beyle birlikte Dünya Bankasıyla irtibata geçtim. Türkiye’deki yangınlarla ilgili işbirliği yapılıp yapılmayacağını müzakere ettik.

Bu kapsamda Dünya Bankası adına Avustralya’ lı uzman Ross Smith 29 Eylül 2021 tarihinde “Türkiye’de Orman Yangını Yönetimi 2021-Forest Fire Management in Turkey 2021” başlıklı raporunu hazırladı.

Raporun tamamına aşağıdaki linkten ulaşmak mümkün. Başlığı oldukça enterasan:

“Computers don’t put out fires-Bilgisayarlar yangın söndürmez.”

“The most inexpensive tool in the world is a box of matches.”– “Dünyanın en ucuz aleti bir kutu kibrittir.”

Bu raporun devamında Dünya Bankası bir sunum hazırlığı yaptı.

Orman Genel Müdürlüğü olarak bizim bu çalışmalarımız devam ederken Ülkemiz 07.10.2021 tarih ve 31621 (Mükerrer) Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Paris İklim Anlaşmasına taraf oldu. Bu bize yeni fırsatlar getirdi.

Bunların devamında 21 Ekim 2021 tarihinde Dünya Bankası ve Orman Genel Müdürlüğünce kapsamlı bir değerlendirme toplantısı yapıldı Zoom üzerinden.

Bütün bu çalışmaların devamı olarak ilk resmi yazımız ve teklifimiz 27 Aralık 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına ve Hazine ve Maliye Bakanlığına arz edildi.

Bir yandan Cumhurbaşkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Dünya Bankası görüşmeleri devam ederken, diğer yandan Genel Müdürlük içi görüşmelerde de sürdü. Bu kapsamda 25 Nisan 2022 tarihinde Genel Müdürümüz Bekir Karacabey’ in başkanlığında kapsamlı bir değerlendirme toplantısı yapıldı.

Bu süreç devam ederken Bakanlığımız Avrupa Birliği ve Dışilişkiler Genel Müdürlüğü 2022 yılı Mayıs ayında gönderdiği yazı ile, Paris İklim Anlaşmasının devamında Türkiye Hükümeti ile Dünya Bankası ve
Kalkınma Ortakları arasında iklim finansmanına yönelik imzalanan Mutabakat Zaptı çerçevesinde 2022-2024 yıllarını kapsayan iklim finansman paketi içinde yer alması Kurumunuzca önerilen projelerin
talep edilmesine üzerine İDOP bu pakete dahil edildi.

Bu şekilde süreç daha da resmileşmiş oldu. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının olumlu mütalaası üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı 15 Eylül 2022 tarihinde konuyu Dünya Bankasına iletti. Ve Dünya Bankası ile resmi-fiili görüşmeler başladı.

Bu çerçevede bir Dünya Bankası ekibi, 10-11 Ekim 2022  tarihlerinde İDOP için Türkiye’ yi ziyaret etmiştir. 

Misyon ekibi, OGM temsilcileriyle bir araya geldi ve verimli görüşmeler yaptı. Misyonun ana bulguları Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı  (SBO) ile 17 Ekim 2022’de yapılan kapanış toplantısında tartışıldı.

Gelinen noktayı gözden geçirmek ve bundan sonra yapılackları belirlemek amacıyla 28 Ekim 2022 tarihinde Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’ in başkanlığında kapsamlı bir değerlendirme toplantısı yapıldı.


Burada alınan kararla tüm merkez birimlerinden ikişer kişi görevlendirilmesi ve 4 Kasım 2022 Cuma günü saat 10:00’de tekrar bir toplantı yapılması uygun görüldü.

Hadi hayırlısı inşallah.

Memleketimize hayırlı olur temennisiyle

Konunun geçmişi için aşağıdaki link incelenebilir:

2 Responses to İklime Dirençli Ormancılık Projesi-28 Ekim 2022

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]