COFO22 Görev Raporu Yayınlandı

cofo22gonder

23-27 Haziran 2014 tarihlerinde Roma’da düzenlenen COFO22 görev raporu yayın haline getirildi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO), BM nin ormancılık alanındaki ihtisas örgütü olup merkezi Roma’da bulunmaktadır.

FAO’ nun çalışması kurumun kendisi ve ülkeler olmak üzere iki temel bölüme ayrılmıştır. Kurum Genel Müdürü, merkez ve bölge-ülke teşkilatları şeklinde çalışırken, ülkeler Genel Kurul, Komiteler ve Komisyonlar şeklinde kurulan organlarda temsil edilmekte ve kurumu yönlendirmektedir. FAO altında çeşitli konularda 8 tane komite bulunmaktadır.

Bu kapsamda ormancılıkla ilgili olarak ülkelerin iştirak ettiği en üst komite, “Committee on Forestry-COFO– Ormancılık Komitesi” dir.

Son yıllarda 2 yılda bir düzenli olarak toplanan COFO’ ya Türkiye de aktif şekilde katılım sağlamaktadır.

Ben de 2010, 2012 ve 2014 yıllarında düzenlenen son üç COFO’ ya katılma fırsatı buldum.  Hem hatıraları tazelemek, hem de arşive not düşmek amacıyla bunları gözden geçirmek istiyorum.

Diğer taraftan 2009 yılında düzenlenen COFO19’a katılmamıştım ama hazırlıklarında ve takibinde görev almıştım.

4-8 Ekim 2010 yılında düzenlenen COFO20’ ye  http://www.fao.org/forestry/cofo2010/en/ geniş bir heyetle katılım sağladık. Bununla ilgili olarak OGM Web sayfasında yer alan 7 Ekim 2010 tarihli haberdetaylı şekilde bilgi veriyor.  Bu toplantı esnasında İklim Değişikliği Kapsamında Ormanlar ve Su (Forests and Water in the Context of Climate Change)- Ormancılık Üst Düzey Yöneticileri Paneli düzenlenmişti.  Bununla ilgili IISD web sayfasında yer alan haber detaylı şekilde bilgi veriyor. FAO’ nun ilgili dokümanına http://www.fao.org/docrep/meeting/019/k8992e.pdf adresinden ulaşmak mümkün.   COFO20’deki en büyük başarımız “21 Mart Dünya Ormancılık Günü” ilan edilmesine katkı vermemiz hatta liderlik yapmamız oldu.

24-28 Eylül 2012 tarihlerinde düzenlenen COFO21 ait görev raporumuz ÇEM Genel Müdürlüğü tarafından bastırılmıştır.  23-27 Haziran 2014 tarihlerinde düzenlenen COFO22 ile ilgili habere ise bu linkten ulaşmak mümkün.

ÇEM Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Serdar Yegül’ ün gayretleri ile 2009-2010-2012-2014 yıllarında düzenlenen COFO Görev Raporları bir araya getirilerek ÇEM Genel Müdürlüğü web sayfasında yayınlandı.