UNFF ormanlar, enerji ve geçim toplantısı-4 Nisan 2023

Odunun yanlış kullanımından kaynaklanan hastalıklar nedeniyle 2020 yılında dünya genelinde 3,2 milyon kişi erken hayatını kaybetti.

Ekosistem hizmetleri yanında ormanlar insanlık için enerji ve geçim kaynağı. Dünya genelinde 2,6 milyar insan ısınma ve pişirmede odun kullanmaktadır.

Ormanlar ve ormanlardan elde edilen ürün ve hizmetler binlerce yıldır insanlığın en önemli enerji, geçim, gıda, rekreasyon, inşaat kaynaklarından birisi olmuş, sanayi devrimi öncesi, petrol, kömür, beton ve doğalgaz gibi ürünler yaygınlaşmadan önce, tüm insanlık ısınma, pişirme, inşaat vs gibi ihtiyaçlarda temel olarak odun ve keresteyi kullanmıştır.

Sanayi devrimi ile birlikte fosil kaynaklar öne çıkmış, ancak bu durum tüm insanlığın felaketi haline gelen sera gazı emisyonlarını ve küresel iklim değişikliğini tetiklemiştir.

The State of the World’s Forests 2022′ ye göre Dünya kara alanının %31’ i ormanlarla kaplıdır. Toplam 4,06 milyar hektar orman vardır. 1990-2020 yılları arasında toplam 420 milyon hektar orman tarım ve diğer alanlara dönüşmüştür.

Dünya ormanlarının %7’si, diğer bir ifade ile 294 milyon hektar alan «dikimle gelen-planted Forest» dir. 2020 yılı rakamlarına göre dünyanın gayri safi hasılası 84,4 trilyon USD olmuştur. Bunun 13-31 triyon USD’ si ormanların da içinde yer aldığı «ekosistemlere» bağlıdır. Ormanların sunduğu ürün ve hizmetlerin değeri 7,5 trilyon USD olarak hesaplanmaktadır. 

Dünya genelinde 33 milyon kişi (küresel istihdamın %1’i)  doğrudan ormancılıkla ilgili alanlarda istihdam edilmektedir. Sektörün dünya gayri safi hasılasına doğrudan katkısı 1,52 trilyon USD dir. Dünya ormanlarının %73’ ü kamu mülkiyetinde, %22’ si özel mülkiyettedir.

2020 yılında dünya genelinde 3,91 milyar m3 yuvarlak odun üretilmiştir. Odun talebinin özellikle inşaat ve ambalaj sanayi nedeniyle 2030 yılına kadar 2-3 kat artması beklenmektedir. İklim endişeleri ve döngüsel ekonomi yaklaşımları başta inşaat olmak üzere her türlü alanda ahşap kullanımını artırmaktadır. Odun;  çimento, çelik gibi ürünlere göre  %90 daha az emisyona neden olmaktadır. Ayrıca depo görevi yapmaktadır.

Afrika’daki artan konut talebini karşılamak için 2050 yılına kadar 83 milyar USD’ lik orman ve ahşapla ilgili iş yapılacağı öngörülmektedir. Artan talebin karşılanması için ormanların iyileştirilerek verim gücünün arttırılması, bozulan arazilerin restore edilmesi ve ağaçlandırma gerekecektir. •Ayrıca, üretimdeki kayıp ve kaçakların minimize edilmesi, ağaç ürünlerinin ömrünün uzatılması, daha verimli işleme ve orman ürünlerinin basamaklı kullanımı yoluyla atığın azaltılması ve  tüketim kalıplarının değiştirilmesini gerekmektedir. Dünya genelinde 2,6 milyar insan ısınma ve pişirmede odun kullanmaktadır. Bu durum evsel hava kirliliğine neden olmakta ve yılda ortalama 2 milyon insan bu nedenle erken ölmektedir.

Bu bilgiler ışığında, Birleşmiş Milletler Orman Forumu Bürosu olarak 4 Nisan 2023 tarihinde “Building on the nexus of forests, energy, and livelihoods to accelerate achievement of the SDGs – An event organized by the UNFF18 Bureau” etkinliği yapmaya karar verdik.

It is our pleasure to share with you the concept note for the UNFF18 Bureau-led event entitled: “Building on the nexus of forests, energy, and livelihoods to accelerate achievement of the SDGs”. This hybrid event will be held from 10am to 1pm on 4 April 2023 in Conference Room 5 at UNHQ in New York. Please also find attached the Issue Brief on Forests, Energy, and Livelihoods, which has been prepared jointly by FAO, IUFRO, UNDP and UNFF Secretariat in support of the discussions during this even

Detay bilgilere aşağıdaki linkten ulaşmak mümkün.

https://www.un.org/esa/forests/events/unff18-bureau-event-forests-energy-livelihoods/

İlgili belgeler:

Katılımcılar için rehber:

Kavram Notu:

Kapsamlı bilgi notu:

Program

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]