OMO Uluslararası İlişkileri Değerlendirmesi-Mayıs 2023

OMO’ nun yurtdışı faaliyetleri uzun süredir devam etmektedir. Ancak mevcut Yönetim Kurulunun 2018 yılı Nisan ayında göreve gelmesi ile birlikte konu daha sistematik olarak ele alınmaya başlanmıştır.
Yönetim Kurulu adına Özgür Balcı’ nın talebi üzerine 21 Mayıs 2018 tarihli «OMO Dış ilişkiler Bilgi Notu ve Taslak Eylem Planı» hazırlanmış ve Yönetime sunulmuştur.


Ardından OMO Ana Yönetmeliği ve diğer belgeler İngilizceye çevrilmiştir.
Bu gelişmeler kapsamında ilk yurtdışı ziyaret 28-31 Ağustos 2018 tarihlerinde Avrupa Ormancılar Konseyi toplantısı için Romanya’ya gerçekleştirilmiştir.


Ardından 12 Eylül 2018 Çarşamba günü saat 17:00-19:00 arasında Yönetim Kurulu Üyelerine kapsamlı bir sunum yapılmıştır.
Orman Mühendisleri Odası Genel Merkezinde gerçekleşen sunuma;
Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yılmaztürk, İkinci Başkan Ahmet Kara, Yazman Mehmet Üstünyer, Meslek Uygulama-Mesleki Eğitim Konuları sorumlusu YK Üyesi Özgür Balcı, Yayın-Tanıtım-Medya-Sosyal İlişkiler Konuları sorumlusu YK Üyesi Mesut Güler iştirak etmiş, İsmail Hakkı Güney ve İsmail Cengiz Metin katılım sağlayamamıştır.

OMO’ nun üyesi olduğu diğer bir Avrupa temelli network olan Avrupa Ormancılar Birliğinin Yönetim Kurulu toplantısı için 27-30 Eylül 2018 tarihlerinde İtalya’ ya gidilmiştir.


“Tarım Ormancılığının Avrupa’daki Peyzaj Direncine Katkısını Anlamak” konulu Forest Europe Çalıştayı 9-10 Ekim 2018 tarihleri arasında Macaristan’ ın başkenti Budapeşte’ de yapılmış olup, Orman Mühendisleri Odası CEF Başkanı sıfatı ile bu çalıştaya katılmıştır. Bu esnada CEF İstişare Toplantısı yapılmış, Macaristan Ormancılık ve Ağaç İşleri Endüstrisi Çalışanları Sendikası ile “İşbirliği Deklarasyonu” imzalanmış, FAO Bölge Müdürü ve T.C. Budapeşte Büyükelçisi ziyaret edilmiştir.


5-9 Kasım 2018 tarihlerinde Kanada’da düzenlenen «UNECE 76. Oturumuna» katılım sağlanmış, bu vesile Britanya Kolombiya’sı Üniversitesi Orman Fakültesi ile kapsamlı bir değerlendirme toplantısı yapılmıştır.

Bu ön hazırlıkları esas alarak  2-5 Aralık 2018 tarihleri arasında Antalya’da «2023’e DOĞRU 5. DOĞA VE ORMANCILIK : Sürdürülebilir Kalkınma ve Küresel Orman Hedeflerine Ulaşmada “Kamu-Sivil Toplum-Özel Sektör İşbirliği ve Uluslararası Ortaklıkların Rolü” Uluslararası Sempozyumu» düzenlenmiştir.

Bu vesile ile 12 Ülkeden 14 sivil toplum kuruluşu ile işbirliği anlaşması imzalanmıştır.

Ziyaretler ürün vermeye başladı. FAO ile ilk LoA

Bu ziyaretler ve işbirliği anlaşmaları OMO’ nun bilinirliğini ve güvenirliliğini artırmış ve FAO tarafından Kırgızistan’da uygulanmakta olan “İklim Değişikliği Koşullarında Dağlık Orman ve Arazi Kaynaklarının Sürdürülebilir Yönetimi Projesi- GCP/KYR/010/GFF” kapsamında 11 Mart 2019 tarihinde FAO ile Orman Mühendisleri Odası arasında “İşbirliği Anlaşması” imzalanmıştır.
Bu işbirliği kapsamında aşağıdaki üç eğitim OMO Koordinasyonunda icra edilmiştir.
1- Fidanlık Tesisi ve Yönetimi, Tüplü Fidan Üretimi ve Ağaçlandırma Teknikleri Eğitimi (20-29 Mart 2019)
2- Orman Zararlıları ve Hastalıkları Eğitimi (13-22 Nisan 2019)
3- Orman Yangınlarına Hazırlık, Erken Uyarı, Yangınla Mücadele, Yangın Sonrası Rehabilitasyon, Bilgisayar Tabanlı Yangın Yönetim Sistemi Eğitimi (20-29 Nisan 2019)
FAO’dan sağlanan 42,286 USD kaynakla bu eğitimler başarı ile tamamlanmıştır.

Kırgız Eğitimleri ile ilgili belgeler

11-13 Haziran 2019 tarihlerinde İsviçre’de düzenlenen Avrupa Ormancılar Birliği (UEF)  22. Yönetim Kurulu Toplantısına iştirak edilmiş, bu vesile ile UNECE ve IUCN Genel merkezleri ziyaret edilmiş, kapsamlı değerlendirme toplantıları yapılmıştır.

FAO ile ikinci LoA-FRIENDS Projesinin Yazımı işi

2 Eylül 2019 tarihinde FAO ile İkinci LoA imzalanmış, temin edilen 64.000 USD kaynakla “Orta Asya’da Çevresel Kalkınma ve Sürdürülebilirlik için Orman Restorasyonunun İyileştirilmesi (FRIENDS)”  projesi yazımı tamamlanmıştır.

Toplam 3 milyon USD bütçeli proje 2022 yılı itibariyle uygulamaya geçmiş durumdadır.

OMO’ nun hazırladığı bu proje FAO Türkiye ofisinin ilk ormancılık projesi olma özelliğini taşımaktadır.

Bu projeden sağlanan kaynakla 2019 yılında Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan ziyaret edilmiştir.

FRIENDS Projesi ile ilgili belgeler:

Üçüncü LoA- Büyük Yeşil Duvar

1 Ekim 2019 tarihinde imzalanan üçüncü LoA kapsamında sağlanan 32.143 USD kaynakla FAO tarafından Afrika’da uygulanan «Büyük Yeşil Duvar Projesinin» arazi değişimlerinin yorumlaması yapılarak veri girişleri yapılmıştır.

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]