Atatürk Arboretumu-27 Kasım 2014

27 Kasım 2014 Perşembe günü İstanbul Bahçeköy’deki Atatürk Arboretumunu ziyaret etme fırsatım oldu.

Ankara’ya döner dönmez hemen izlenimlerimi yazıya dökmek istedim. Ama kelimenin ne anlama geldiği ve nasıl yazıldığı konusunda tereddütler yaşadım. Çözümü Türk Dil Kurumunun web sayfasında buldum. Buna göre Latince kökenli bir kelime olan  arboretum  “ağaç parkı” manasına geliyor.  Ama Windows kelime düzeltici ısrarla “arberetum” yazıyor! Düzeltmek lazım!

Perşembe sabahı İstanbul Orman Bölge Müdür Yardımcısı Reşat Tunç ve  Orman ve Su İşleri Bakanlığı I. Bölge Müdür Yardımcısı Hilmi Özdemir ile birlikte Bahçeköy Orman İşletme Müdürümüz Mustafa Öztürk Beyi ziyarete gittik. Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere Döner Sermaye Bütçe görüşmeleri için Afyonkarahisar’da, Bakanlık Bölge Müdürü Osman Demirel Genel Müdürlük programı için Sakarya’da idi.

Mustafa Bey  bizi  kendi elleri ile inşa ettiği Atatürk Arboretumu’ na davet etti. Büyük bir memnuniyetle kabul ettim. Orman Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışıyorken (2007-2011) konudan haberdar idim, Ankara’da bize düşen haliyle destek olmuştum. 2009 yılı idi zannediyorum bir yabancı heyetle sahayı gezmiştim ama daha fazla bilgim yoktu.

Doğrusu kapıdan girer girmez heyecanlandım. Yer Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğüne 400-500 metre mesafede. İstanbul Orman Fakültesine de yakın.

Önce araçla bir dolaştık. Kayın ve meşe ormanlarının muhteşem sonbahar manzarası insanı derinden etkiliyor. Çocukluktan damağımda kalmış bir tad olan “töngel” yeme fırsatım oldu! Ardından yaya dolaştık. Bilahare idare merkezini, kütüphanesini gezdik.

Değerli dostlarım Ordulu Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği– ORSİYAD- www.orsiyad.org.tr Yönetim Kurulu Başkanı   Zeki Bakar  ve Hayrullah Kalifoğlu’ nu da davet ettim. Bu güzelliği paylaşmalarını istedim.

Atatürk Arboretumu gerçekten harika bir eser olmuş. Orman İşletme Müdürü Mustafa Öztürk, Orman İşletme Şefi Mehmet Alan ile birlikte güzel bir de kitap yazmış. Buna daha da mutlu oldum. Genelde yazıyı ihmal ederiz.

Bu Arboretum Orman Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilmiş, projelendirilmiş ve yapılmış. Ziyarete açık. Fatih Özdemir kendi bloğunda güzel bilgiler vermiş,  bazı bilgiler eksik olsa da  gayet güzel.

Emeği geçenleri hayırla yad ettik. Bu sahada çalışmalar başladığında şimdiki Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez  Bölge Müdürü idi. Şimdiki Müsteşar Yardımcısı İbrahim Çiftçi zamanında devam etti çalışmalar. Şu anda Karabük Milletvekili olan Osman Kahveci ise Genel Müdürümüz idi. İnsan gider kalır eseri denir ya!

Orman Mühendisi, saha çalışanı, müteahhidi olmadan bu işleri yürütmek mümkün değil. Beni esas mutlu eden yönetiminin gayet güzel şekilde devam etmesi. Tebrik ediyorum.

Dünyada bir çok yeri görme fırsatım oldu. Kesinlikle ilk sıralara koyabileceğimiz bir Arboretum.

Facebook’ta yayınlanan resimler için;

https://www.facebook.com/ismail.belen2/media_set?set=a.615419478562367.1073741917.100002829622707&type=1&pnref=story

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]