“Model Orman” Konsepti ne ifade ediyor, nasıl başladık, nereye geldik?

Logo_azul

2014 yılı Ekim ayında Hırvatistan’ da yapılan  MedForum2014 toplantısında Bucak Model OrmanınınAkdeniz Model Orman Ağına” katılmak üzere adaylık duyurusunun yapıldığını öğrendim.

Öncelikle değerli arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Güzel bir gelişme ve haber idi. Beni mutlu etti.

Bu vesile ile konuyu değerlendirme ihtiyacı hissettim. “Model orman” konsepti neydi, biz niye ve ne zaman katıldık? Süreç nasıl işledi.

2007 yılında Orman Genel Müdür Yardımcısı olarak göreve başladığımda ilk gündeme gelen konulardan birisi idi “model orman”.

O zamanki APK Kurulu Başkanlığında Daire Başkanı olarak görev yapan değerli meslektaşımız Mevlüt Düzgün konuyu paylaştı, Orman Genel Müdürlüğünün bu süreçte rol olmasını önerdi.

Uzunca bir araştırmadan sonra zamanın Orman İdaresi ve Planlama Dairesi Başkanı Mustafa Yurdaer, Başmühendisler Ali Temerit ve Rüstem Kırış, Şube Müdürleri Ayhan Çağatay ve Mithat Koç ile müzakere ettik, birkaç toplantı yaptık. Genel Müdürümüz Osman Kahveci ve Müsteşar Yardımcısı Dr. Mahir Küçük ile görüştük.

Bunların devamında 3 Mart 2008 tarihinde Bakanlık Oluru aldık. Orman Genel Müdürlüğünde kaleme aldığım ilk önemli olurlardan birisi idi.

“Kurumsal, ulusal ve küresel entegrasyon” ilkemizin bir uygulaması olarak düşündüm konuyu. Model orman “orman peyjaz yapılarının uzun vadede sürdürülebilirliği çerçevesinde yerel halkın ve diğer toplum kesimlerinin sosyal, kültürel ve ekonomik ihtiyaçlarını kombine eden yenilikçi bir kavram” olarak tarif edilmektedir. Bu konuda aldığımız Bakanlık olurunda detaylı bilgiler var.

2008-Model Orman Bakanlık Oluru

16-20 Haziran 2008 tarihlerinde Kanada’da Model Orman Küresel Formu düzenlendi. Mahir Bey, ben, Mevlüt Bey buraya katıldık.

Burada İspanya’ nın Kastilya ve Leon Özerk Bölgesi temsilcileri tarafından “Akdeniz Model Orman Ağı” kurulması teklifi geldi. Bu konu 2007 yılında FAO’da da müzakere edilmişti.

Neticede 11 Mart 2009 tarihinde İspanya’ nın Valladolid şehrinde imzalanan mutabakat zaptı ile “Akdeniz Model Orman Ağı” oluşturuldu. Orman Genel Müdürlüğü  bu mutabakat zaptını ilk imzalayan temsilcilerden birisi idi. Diğer bir ifade ile “Akdeniz Model Orman Ağı” hattızatında OGM tarafından kuruldu. 

Bu ağın/networkun kuruluşunu takiben “model ormanların” kendilerinin kurulması ve networke üyeliği gündeme geldi. Bu çerçevede Orman Amenajman Yönetmeliği ve Bakanlık oluru çerçevesinde önce Yalova, ardından Bucak Model Ormanları kuruldu ve takiben Akdeniz Model Orman Ağına üye oldular.

Bucak Model Orman sürecini pek hatırlamıyorum ama Yalova sürecini iyi biliyorum.

Uzun bir süreç neticesinde Orman İdaresi ve Planlama Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında Yalova ormanları; 17.02.2011 Perşembe günü Termal İlçesinde düzenlenen sertifika töreniyle Uluslararası/Akdeniz Model Orman Ağı’na katıldı. Konuyla ilgili detay habere bu adresten ulaşmak mümkün. http://www.gonder.org.tr/?p=3447

Devamında 4 Temmuz 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 645 sayılı KHK ile model orman konusu Orman Genel Müdürlüğünün görev ve yetkileri arasına dahil edildi.

31/10/1985 tarihli ve 3234 sayılı Orman Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 2/ç Maddesi aşağıdaki gibidir.

“Mesire yerleri, kent ormanları, araştırma ormanları, ağaç parkı (arboretum) sahaları, orman içi biyoçeşitlilik koruma alanları, model orman, muhafaza ormanı alanlarının ayrılması, korunması, işletilmesini ve işlettirilmesini sağlamak” 

Haliyle bunun hayata geçmesi için bir Yönetmelik ardından da Genel Müdürlük tebliği çıkarılması lazım. 6 Kasım 2016 tarihi itibari ile böyle bir yönetmelik çıkarılmamış. 2008 yılına ait Bakanlık oluru ile Orman İdaresi ve Planlama Dairesi Başkanlığına verilen model ormanla ilgili iş ve işlemler, ilgili Genel Müdür Yardımcısının talimatı çerçevesinde Eğitim Araştırma ve Dış ilişkiler Dairesi Başkanlığına verilmiş. (!)

Sürece katkı veren değerli meslektaşlarımı tebrik ediyorum.

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]