Su Yönetiminde İşbirliği İmkanları

skd1

 

“İŞ DÜNYASI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA DERNEĞİ”  tarafından düzenlenen “Su Yönetiminde İşbirlikleri Çalıştayı” na katılmak üzere 18 Aralık 2014 Perşembe günü İstanbul-Kadıköy-Moda’da bulunan  Double Tree by Hilton’a geldik.  İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD), 2004 yılından bu yana Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD) ile temel çalışma alanında iş ortaklığı yürütmekte ve Türkiye’de WBCSD’nin Bölgesel Ağ ofisi olarak faaliyet sürdürüyor.

Çalıştayda esas olarak Türkiye’de Suyun Durumu ve Su Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar: Çevresel Perspektif isimli rapor tartışıldı. Raporu Değerli Dostum Doğa Koruma Merkezi  http://www.dkm.org.tr/Genel Müdürü Dr. Uğur Zeydanlı sundu.

skd3

Çalıştay İş Dünyası ve SKD Genel Sekreteri Konca Çalkıvık’ ın takdim konuşması ile başladı, ardından Uğur Bey sunumunu yaptı, takiben Mehmet Ali Çalışkan’ ın moderatörlüğünde devam etti. Mehmet Ali Bey YADA’ da da görev yapıyor. Çalıştay öncesi değerli dostlarımız Dr. Uğur Zeydanlı,Prof. Dr. Nüzhet Dalfes, Mehmet Ali Çalışkan ve Gürdoğar Sarıgül ile dertleşme imkânı bulduk.

SKD Ekibinden; Didem Uygun, Tuğçe Özçam ve Samet Çetin’ in organizasyon becerilerini ve gayretlerini takdirle izledim.

Bu çalıştaya Orman ve Su İşleri Bakanlığı adına Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünden bendeniz ve Şube Müdürümüz Serdar Yegül, Su Yönetimi Genel Müdürlüğünden ise Havza Yönetimi Dairesi Başkanlığından Saliha Değirmencioğlu katıldı. Kamu tarafından bize ilaveten Kalkınma Bakanlığında Planlama Uzmanı Halit Özdilek başkanlığında bir heyet katıldı. FAOSEC’ ten Sevinç Madenoğlu da hazır bulundu.

Orman-su-entegre havza yönetimi-çölleşme-su yönetiminde işbirlikleri konuları birbirine son derece yakın konular. Ben de bu konularda uzun zamandır farklı şekillerde çalışıyorum.

Hafızamı yokladığımda; ilk projemizin Türkiye-ABD-İsrail-Ürdün-Filistin tarafından yürütülen  “Ortadoğu Su Havzaları İzleme ve Değerlendirme Projesi” olduğunu görüyorum. Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğünde Planlama Dairesi Başkanı olarak çalışıyorken bu projeye Türkiye adına Koordinatör olarak atandım. Bu hemen hemen ilk dış kaynaklı ve çok ortaklı proje deneyimim oldu. 2005 yılında bu proje ile ilgili final raporumuzu hazırladık.

Yine 2004 yılında Colorado’da Uluslararası Havza Yönetimi Seminerine katıldım. Buradan elde ettiğim en önemli kazanım “orman içi göletlerin” yapımı idi, gördüklerimi raporladım, zamanın Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe dâhil tüm yetkililere sundum. Bu raporlar “yangın göletleri” nin inşasına başlanmasında önemli katkılar verdi.

2007 yılında Orman Genel Müdür Yardımcısı olarak atandığımda; orman ve su ilişkisi en öncelikli konularımdan birisi oldu. Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde “orman ve su çalışma grubu” kurduk.

12-14 Mayıs 2009 tarihlerinde Antalya’da “Avrupa Orman Bakanları Konferansı Ormanlar ve Su Çalıştayına” ev sahipliği yaptık.

7-10 Nisan 2010 tarihlerinde Slovakya’da düzenlenen Avrupa Orman Komisyonu Dağlık Su Havzalarının Yönetimi Çalışma Grubu 27. Oturumuna katılarak Türkiye Ulusal Raporunu sundum.

4-8 Ekim 2010 tarihlerinde Roma’da yapılan FAO Ormancılık Komitesi 20. Oturumunda Türkiye’ nin orman ve su politikalarını anlatan bir sunum yaptım.

2011 yılında Orman Genel Müdürlüğünden ayrıldığım için buradaki çalışmalara ara vermek durumunda kaldım ancak yeni birimim Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünde de buna benzer çalışmalar devam etti. Burada daha çok “entegre havza yönetimi” temelli çalışmalara katkı verme imkanım oldu.

2014 yılı Mart ayında FAO ve TİKA tarafından desteklenen “Orta Asya ve Kafkaslarda Dağlık Su Havzalarının Sürdürülebilir Yönetimi İçin Kapasite Geliştirme Projesi” nde FAO Uzmanı olarak çalışmaya başladım.

Bu kapsamda 4 Temmuz 2014 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan “Ulusal Havza Yönetim Stratejisi (2014-2023)” ne pek katkı verme şansım olmadı ama gelişmeleri yakından takip ettim.

10-12 Eylül 2014 tarihleri arasında düzenlenen Havza Yönetimi Sempozyumuna katıldım.

26-28 Kasım 2014 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen “Uluslararası Su Yönetimi ve Çölleşme Sempozyumu” na katıldım.

11 Aralık 2014 tarihinde Ankara’da yapılan “Türkiye’de Taşkın Direktifinin Uygulanması için Kapasitenin Geliştirilmesi Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi Kapanış Toplantısı” na katıldım.

Bu sürecin devamı 18 Aralık 2014 tarihinde yaptığımız bu toplantı oldu.

Çalıştayın kapanışı öncesi SKD Konca Çalkıvık nezaket göstererek söz almaya davet etti.

Ardından SKD Su Çalışma Grubu Başkanı ve Coca Cola Türkiye Kurumsal İlişkiler Müdürü Erdal Kiraz’ ın konuşması ile çalıştay tamamlandı.

Konunun bilimsel tarafına ilişkin söylenecek çok söz var elbette. Bunlar zaten raporlarda yer alıyor.  11 Aralık 2014 tarihli toplantıda İspanyol Büyükelçisi güzel bir söz söyledi. “Everyone drinks water-Herkes su içer” dedi.

Herkes su içince her kurum da devreye giriyor ve herkese iş düşüyor. Bu durumda da koordinasyon ve işbirliği en önemli konu olarak öne çıkıyor.

skd2

Çalıştay için emeği geçen dostlarımıza teşekkür ediyorum.

 

Bu vesile ile buradaki dostlarımızla 14 Temmuz 2011 tarihinde Orman Genel Müdürlüğünde yaptığımız bir toplantıyı da yad etmiş olduk.

Sığlalar Geri Dönüyor
13.07.2011 00:00
“Sığlalar Geri Dönüyor” projesinin tanıtım toplantısı OGM’de yapılıyor.
Doğa Koruma Merkezi tarafından Orman Genel Müdürlüğü, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Köyceğiz orman İşletme Müdürlüğü ve Köyceğiz belediyesi ortaklığı ile yürütülmekte olan “Sığlalar Geri Dönüyor” projesinin tanıtım toplantısı Ankara’da yapılıyor.14 Temmuz 2011 tarihinde Nazım Batur Sedir Toplantı Salonu’nda saat 14:00’te başlayacak olan toplantıya Genel Müdürlüğümüz yöneticilerinin yanı sıra projede görev alan ODTÜ, Gazi ve Ankara Üniversitesinden akademisyenler, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Doğa Derneği, Doğal Hayatı Koruma Derneği, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği, TEMA, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Coca-Cola Hayata Artı Vakfı, Yaşama Dair Vakfı gibi pek çok sivil toplum kuruluşu temsilcileri katılıyor.2009 yılında başlayan proje ile Sığla orman parçaları arasındaki bağlantıların güçlendirilmesi ve kopmuş parçalar arasında koridorlar oluşturularak Sığla Orman alanlarının genişletilmesi hedeflenmektedir. Bilindiği üzere Sığla Ağacının (Liguidambar orientalis Mill.) dünya üzerinde tek doğal yayılış alanı ülkemizin güney batısı ve Rodos adasındadır. 1950’li yıllarda 6500 hektar alana sahip iken günümüzde yaklaşık 1300 hektarlık bir alanda (Muğla) yayılış gösterebilen Sığla Ağacı gövde kabuğunun yaralanması sonucunda elde edilen Sığla Yağının özellikle kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılması nedeniyle çok önemli bir ağaç türümüzdür. Bu önemli ağaç türümüzün korunmasını hedefleyen “Sığlalar Geri Dönüyor” Projesi hakkında detaylı bilgiye erişebilmek içintıklayınız…Konuya ilgi duyan tüm personelimiz tanıtım toplantısına davetlidir.

 

   Toplantı Programı:

  1. Açılış konuşmaları

OGM  İsmail Belen-Genel Müdür Yardımcısı

ÖÇKKB (Ümit Turan, Şube Müdürü)

Coca-Cola Hayata Artı Vakfı (Ebru Bakkaloğlu Tüzecan)

DKM (Uğur Zeydanlı-Genel Müdür veya Bahtiyar Kurt-Genel Koordinatör) 

  1. Sığla ile ilgili bugüne kadar yapılan çalışmalar ÖÇKKB (Ümit Turan-Şube Müdürü)
  2. Sığlalar Geri Dönüyor Projesi – Sonuçlar ve projenin bundan sonraki temel etkinlikleri                      Okan Ürker (DKM)
  3. Orman Korumada Koridor Yaklaşımı ve bir pilot çalışma olarak Sığla Ormanı Koridor Uygulaması     Uğur Zeydanlı (DKM)
  4. Soru Cevap
  5. Kokteyl

 

İsmail Belen

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]