Ordu’nun Dereleri-II (Kurultay-AGM- Arboretum)

Memleketimle ilgili düşüncelerimin bir kısmına http://www.gonder.org.tr/?p=1443 yazım ile değinmiştim. Şimdi de bugüne kadar kendi mütevazı imkanlarımla yapabildiklerime, katkı verdiğim çalışmalara değineceğim.

Bir sonraki yazımda Orman Genel Müdür Yardımcısı iken yaptığım çalışmalara değineceğim nasipse!

1998 yılında Ankara’ya tayin olmuştum. Orman Genel Müdürlüğü APK Dairesi Başkanlığına Mühendis olarak. Ankara’da Ordu ile konulara daha fazla yoğunlaşma imkanım oldu.

1999- Aybastı Kabataş Kurultayı

Bu görevde iken Prof. Dr. Bahaeddin  Yediyıldız ile birlikte, onun öncülüğünde “Aybastı-Kabataş Kurultayı” nın kurulması ve olgunlaşmasında ciddi katkılar vermeye gayret gösterdim.

Ankara’da yaklaşık iki ay bu konuyla ilgili çalıştım. Ardından Ankara’da geniş katılımlı bir toplantı düzenledik. Zannediyorum 1999 yılı idi. Ulus’taki YİMPAŞ binasında yapmıştık. Maddi yükünü zamanın Aybastı Belediye Başkanı Fehmi Küpçük karşılamıştı ağırlıklı olarak. Ankara Merkezli “Ordu Yeşil Aybastılılar Yardımlaşma Dayanışma Derneği” de ciddi katkılar vermişti.

Güzel bir toplantı olmuştu. Zamanın tüm Milletvekilleri katılmıştı, Belediye Başkanları, bürokratlar… Fatsa Aybastı yolu için kapsamlı bir görüşme, ziyaret süreci başlatmıştık. Zamanın Bayındırlık ve İskan Bakanı, Karayolları Genel Müdürü, diğer ilgililer ile görüşmüştük. Sonradan işler kolaylaştı. Ama bu toplantının ve görüşmelerin büyük katkısı oldu. Ben tüm bu süreçte “sekreterya” ve “takip görevi” ifa etmiştim. Sonrasında iki aylık bir yurt dışı görevim oldu, süreçten koptum, ardından da tekrar müdahil olamadım, zaten görevi başka arkadaşlar devraldı.

2003- Kabaktepe Mesire Yeri

2003 yılında Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolu Genel Müdürlüğüne atandım Daire Başkanı olarak. Zamanın ilçe başkanı Salih Çelebi ve o zamanın Enerji Bakanı Danışmanı Ayhan Yılmaz bey bir heyetle beraber ziyaretime gelmişlerdi. Ziyaret esnasında Kabaktepe’ye mesire yeri yapılması gündeme geldi. Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Ordu İl Müdürlüğü ile yoğun şekilde çalışarak Aybastı’ya bu eserin kazandırılmasında katkı vermeye çalıştım.

Güzel bir mekan oldu.

2003- Perşembe Yaylasına Hatıra Ormanı Kurulması

Zamanın Belediye Başkanı Fehmi Küpçük Bey Perşembe yaylasına hatıra ormanı kurulması için fidan istemişti. Erzurum Fidanlık Müdürlüğünden iki kamyon fidan gönderilmesine yardımcı oldum.

Yanılmıyorsam huş fidanları da vardı.

Yıllar sonra o hatıra ormanını ve tabelasını gördüm ama katkı verenler arasında benim adım yoktu. Üzüldüm haliyle, yanımda eşim de vardı, o daha fazla üzüldü ama insan memleketine gönül koyamıyor.

Aynı durum Kabaktepe Mesire Yeri ve Aybastı Kent Ormanı için de geçerli.

İnsan ismini görmek istiyor. Tamamen insani ve masum bir istek bu.

2004- Ağaçlandırma Çalışmaları

Ağaçlandırma Genel Müdürlüğünde çalışmaya başladığım andan itibaren Aybastı dâhil, bölgedeki ağaçlandırma faaliyetlerini artırmaya gayret gösterdim.

2004 yılında zamanın Genel Müdür Yardımcısı Necati Cengiz ile birlikte Tokat, Ordu ve Giresun’uziyaret ettim. Reşadiye, Mesudiye, Erbaa, Niksar, Şebinkarahisar gibi arka bölgede kalan yerlerde ciddi çalışmalarımız artarak devam etti.

Bu vesile ile köyümüzün yaylasını da ilk defa görme fırsatım olmuştu.

2005- Ordu Arboretumu

2014 yılında Orman Genel Müdürlüğü tarafından Ordu’ da harika bir Arboretum kuruldu. Buraya doğrudan değil ama dolaylı şekilde önemli bir katkım oldu.

2005 yılında zamanın Çevre ve Orman Bakanlığında Özel Kalem Müdürü olarak çalışıyordum. Sayın Bakanım Osman Pepe ile birlikte.

Ordu’da TOKİ için yer aranıyordu. Zamanın Ordu Vekilleri bir heyet halinde Sayın Bakanı ziyaret ettiler ve mülkiyeti Orman Genel Müdürlüğüne ait fidanlığı istediler TOKİ için.

Buranın “dere havzası olduğu, Ordu’ nun yeşil alana ihtiyacı bulunduğu, TOKİ inşaatının başka bir yere yapılabileceği, burada bölgeye hatta dünyaya örnek bir fidanlık ve ağaç parkı” olabileceği konularında önce Sayın Bakanımızı, ardından Sayın Vekilleri ikna ettim. Haliyle başka arkadaşlarımızın da katkıları oldu ama izin almadan yazmayı uygun görmediğim için zikredemiyorum.

Ve süreç başlamış oldu.

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]