Ordu’da Fidancılık

11025735_663116743792640_629228963420656256_n

Karadeniz’in en güzel İli olan Ordu’muzda ana geçim kaynağımız fındık üretimidir. Son yıllarda Tarım Bakanlığının destekleri ile kivi üretimi de oldukça ilerlemiştir.

Bunların yanında çok bilinmemekle birlikte Ordu’da önemli ölçüde fidan yetiştiriciliği yapılmaktadır. Fidan yetiştiriciliğine 15-20 yıl kadar önce emekli Ordu fidanlık müdürümüz Adnan ATATOPRAK önderlik etmiştir.

Adnan Beyin köyü olan Yeşilköy başta olmak üzere Karaoluk, Işıklı, Kısacık, Günören, Selimiye, Kırlı ve diğer köylerde ve ilçelerde fidan yetiştiriciliği yapılmaktadır. En çok yetiştirilen fidan türleri Avrupa Ladini (Picea abıes), Doğu Karadeniz Göknarı (Abies nordmandiana) ve Mavi Ladin (Picea pungens)’dir. Bunların yanında talep edilmesi üzerine Doğu Ladini (Picea Orientalis) fidanları yetiştirilmesi de düşünülmektedir.

Ancak son zamanlarda yetiştirilmiş olan fidanların pazarlanmasında sıkıntılar yaşanmaktadır. Genellikle fidanlar açık arazide çuvallara dikildiğinden söküm ve taşıma esnasında toprak dağılmakta ve yeniden dikildiğinde fidan tutma yüzdesi düşmektedir. Bu sebepten dolayı fidan satışlarında sorun yaşanmaktadır. Öncelikle yetiştirilmiş fidanların kalitesini artırmak için kaplara alınması gerekmektedir. Bunun maliyeti de üreticiyi zorlamaktadır.

Bir diğer sorun ise aşılama işleminin yeterince yaygınlaşmamasıdır. Tohumdan yetiştirilen mavi ladinlerin %20 si arzu edilen mavi renkte olmaktadır. Arzu edilen renkte olmayan %80 i ise dağıtılmakta ya da atılmaktadır. Eğer aşılama çalışmaları yaygınlaştırılıp geliştirilirse bu atılan fidanlar da değerlendirilmiş olacaktır. Hatta mavi ladinlerin kök yapısı daha iyi olduğundan batı ladin fidanlarının altlık olarak kullanılması yerine bu atılan fidanların 2+0, 3+0 yaşında aşı altlığı olarak kullanılması başarıyı daha da artıracaktır.

Yeşilköy halkının %80’i bu işle uğraşmaktadır. Yavaş yavaş aşılama çalışmaları da yaygınlaşmaktadır.

Geçtiğimiz yıllarda Ordu Fidanlık Müdürlüğünce fidan yetiştirme ve aşılama kursları düzenlenmiş ve vatandaşlara belge verilmiştir. Fidanlık Müdürlüğü personellerinden Ali KUZU, Süleyman AYGÜN ve Ünye ilçesinde fidan yetiştiriciliği yapan Orhun GÜVEN Bey aşı konusunda uzmanlaşmışlardır.

Züleyha Maral

Önceki Yazılar: Yeşil Ordu’ nun Mavi Ladinleri-http://www.gonder.org.tr/?p=1671

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]