Avrupa Orman Bakanları Konferansları

Avrupa Orman Bakanları;  1990 yılından bu tarafa 3-4 yıl arayla toplanıyor ve ormancılıkla ilgili konuları görüşüp kararlar alıyorlar. 1990 yılında Strasburg’da yapılan ilk toplantının ardından, Helsinki (1993),Lizbon (1998), Viyana (2003), Varşova (2007), Oslo (2011) ve Madrid (2015) konferansları yapıldı.

Daha öncesini bilmiyorum ama 2003 yılında Viyana’da düzenlenen Konferansa zamanın Orman Bakanı Osman Pepe katılmıştı. Havaalanında düzenlediği basın toplantısında Bakan Pepe[1];  “Konferansın, ormanların korunması, sürdürülebilir yönetimi konusunda işbirliğini sağlamak ve geliştirmek üzere başlatılan üst düzey politik bölgesel girişim olduğunu” belirtmiş, “Konferansın sonuçları, Avrupa ormancılığı bakımından belirleyici ve yönlendirici olmakta ve ülke politika ve programları bu sonuçlara paralel olarak yürütülmektedir. Bu nedenle konferansta alınacak kararların uygulanması ülkemiz ormancılığının AB ormancılığı ile uyumlaştırılması bakımından büyük önem arz etmektedir” demişti.

Ben Orman Genel Müdür Yardımcısı olarak 2007 yılı Ağustos ayında göreve başladım. Hemen akabinde 5-7 Kasım 2007 tarihlerinde Varşova’da 5. Avrupa Orman Bakanları Konferansı düzenlendi. Buraya ülkemiz zamanın Genel Müdürü Osman Kahveci başkanlığında bir heyetle katılım sağladı. Ben heyette yoktum.

Bilahare Genel Müdürlüğün uluslararası ilişkilerinde görevlendirilmem üzerine konuyla yakından ilgilenmeye başladım. Burada zamanın Müsteşar Yardımcısı Dr. Mahir Küçük ve Müsteşarı Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya’ yı hayırla yad ediyorum. Tabi ki Genel Müdürümüz Osman Kahveci’ yi de.

Varşova’da “orman, odun ve enerji”, “orman ve su” konularında iki önemli karar alınmıştı. Bu iki konuyu da dikkate aldık ancak “orman ve su konusuna” ağırlık verdik.

Bakanlar Toplantısının aralarında “Uzman Toplantıları” yapılmaktadır. 2008 yılında bu toplantılarda ülkemizi temsil etmek üzere görevlendirildim.

Varşova Konferansını takiben ilk Uzman Toplantısı[2] 7-8 Mayıs 2008 tarihlerinde Norveç’ in başkenti Oslo’da yapıldı. Buraya eşim Av, Züleyha Belen ile birlikte gitmiştik.

Bu toplantıda ülkemizin “orman ve su” konusunda işbirliği ve öncülük yapma arzusunu dile getirdim.

İkinci Uzmanlar Toplantısı 12-13 Kasım 2008 tarihlerinde İsviçre’de[3] yapıldı. Burada “Pan Avrupa Ağaçlandırma Rehberi[4]” gibi önemli belgeler kabul edildi.

Bunların devamında 12-14 Mayıs 2009 tarihlerinde Antalya’da “Forest Europe Orman ve Su Çalıştayı[5]” nı organize ettik. Bu çalıştay benim için son derece önemli idi, ülkemizin kapasitesini, ekibimizle beraber neler yapabileceğimizi gördük. Planlarımızı yaptık, görevli arkadaşlarımızı belirledik.

Sürecin devamında ağırlıklı olarak Şube Müdürü Serdar Yegül görev aldı. 14-16 Haziran 2011 tarihlerinde Oslo’da yapılan 6. Bakanlar Konferansına ciddi bir hazırlık ve güçlü bir ekiple katıldık.

375219_133785773392409_2050565527_n

Bu Konferans esnasında Türkiye, toplam 5 ülkeden oluşan “Forest Europe Genel Koordinasyon Komitesi” üyeliğine ve Avrupa Orman Sözleşmesinin hazırlanmasını koordine edecek “Hükümetler arası Müzakere Heyeti Üyeliğine” seçildi.

Role and functions of the General Coordinating Committee incl fin contributions

Bu görevle ilgili Bakanlık içinde bir çok düzenleme yapılmıştı.

İlk olarak 25.08.2011 tarihli ve Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu imzalı Bakanlık oluru hazırlandı.

Avrupa Orman Sözleşmesi

Bunun devamında ise;

Türkiyeye Gönderilen 23 Ağustos Tarihli Mektup

INCde İsmail Belenin Görevlendirldiğine Dair Bakanlı Yazısı

FE Genel Koordinasyon Komitesi

forest europe bilgi notu 22 Aralık 2011

Toplantı için Müsteşar İmzalı Yazı

Toplantılara Katılım Gerekçesi

Konferans ile ilgili görev raporuna ve diğer ilgili belgelere aşağıdaki linklerden ulaşmak mümkün.

2011- FORESTEUROPE Görev Raporu

http://www.cem.gov.tr/erozyon/Files/ismail_belen_belgeler/FORESTEUROPExRAPOR%20(Norve%C3%A7).pdf

7.  Bakanlar Konferansı 20-21 Ekim 2015 tarihlerinde Madrid’de yapıldı. 2011 yılındaki görüşmelerimizde, Cumhuriyetimizin 100. Yılında, yani 2023 yılında yapılacak Konferansı Ankara’da yapmayı hedeflemiştik.

Bu yazıyı niye kaleme aldım derseniz Facebook’ tan gelen “geçmişini hatırla” mesajı uyarıcı oldu.!

Nasip!

[1] http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,3003740

[2] http://www.foresteurope.org/other_meetings/expert_level_meeting_oslo

[3] http://www.foresteurope.org/other_meetings/mcpfe-expert-level-meeting

[4] http://www.foresteurope.org/docs/other_meetings/2008/Geneva/Guidelines_Aff_Ref_ADOPTED.pdf

[5] http://www.foresteurope.org/other_meetings/mcpfe-workshop-forests-and-water

5 Responses to Avrupa Orman Bakanları Konferansları

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]