Kestane Ormanlarımız

Kestane ağacı ve meyvesi çocukluğumdan beri ilgi duyduğum bir konu. Ordu-Kabataş- Belen Mahallesinde fındık bahçelerinin içinde ve kenarlarında bulunan parça ormanlıklarda kestane ağaçları vardı. Biz de seve seve yerdik.

Zannediyorum 2000 yılı idi. Bursa’da kapsamlı bir toplantı yapmış ve “Kestane Konseyi” kurmuştuk. Başkan Yardımcılığı görevi bana tevdi edilmişti. Prof. Dr. Arif Soylu Başkanımız olarak görev yapmıştı. OGM’den Rüstem Kırış da vardı yönetimde.

Yüksek lisans bitirme tezim kestane hakkında oldu.2001- ismail belen-ktu-yüksek lisans tezi

Bu tezin özeti FAO’ nun ilgili dergisinde de yayınlanmıştı.2002-FAO-Non-Wood

Orman Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışıyorken kestane konusuna özel önem vermeye gayret gösterdim. 2008 yılı Ocak  ayında, Silvikültür Dairesi Başkanlığı ile birlikte çalışıyorken ilk gittiğimiz sahalardan birisi Bursa olmuştu.

kestane bursa

Orman Amenajman Planları, Sayısal Meşcere Haritalarının GIS ortamında birleştirilmesi ile elde edilen Türkiye Meşcere Haritasından Kestane meşcere tiplerinin(Saf ve karışık meşcereler itibariyle) alansal verilerinin icmal edilerek elde edilen bilgilere göre ülkemizdeki Kestane Saf Meşcere alanı: 31.500,0 Hektar, Karışık Kestane meşcereleri: 236.700,0 Hektar’dır.

Kestane kanseri ciddi bir problem olarak devam ediyor. Bu konuda hazırlanan bir proje metni için: FINAL_REPORT_of_TCPTUR3201_Management_of_Chestnut_blight

 

2 Responses to Kestane Ormanlarımız

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]