Düşün, geliştir, üret! YATEP Eğitim projemiz tamamlandı

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Geleceği Önemseyenler Derneği ve IOTURKS Firması işbirliğinde yürütülen  “YAZILIM TABANLI ELEKTRONİK PLATFORMLARI -YATEP-KULLANARAK GERÇEK PROJE GELİŞTİRME EĞİTİMİ” Projesi  kapanış merasimi ve sergisi ile tamamlandı.

30 Aralık 2016 Cuma günü Mühendislik Fakültesi Akademi Salonunda  yapılan sergi ve merasime başta  Fakülte ve dernek yetkilileri, proje eğitmen ve katılımcıları olmak üzere farklı yerlerden misafirler iştirak etti.

Açılış öncesi Akademi Salonu fuayesinde sergilenen projeler büyük bir ilgi ile izlendi. Bu projeler PROJE DEĞERLENDİRME VE SEÇME KURULU üyeleri Prof. Dr. Türksel Kaya Bensghir, Prof. Dr. Hacı Mehmet ŞAHİN, Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül, GÖNDER Genel Sekreteri Özlem İRİTAŞ ve Nilgün Sevda KÖKSALAN  tarafından yerinde bizzat incelenerek birinci, ikinci, üçüncü ve jüri özel ödülüne layık görülenler belirlendi.

Ardından kapanış merasimine geçildi.

Kapanış merasiminde söz alan Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şeref SAĞIROĞLU:

“Bu proje fikri daha önce tamamladığımız “Mobil Programlama ve Uygulamaları” Sosyal projemizde ortaya çıktı. Lise öğrencilerimizin 20 saatlik bir eğitimle neler yapabileceğini göstermiştik. Şimdi ise yine 20 saate yakın bir eğitimle üniversitelilerin çevremizde olan problemlere duyarlılıklarını ve farkındalıklarını arttırmak ve bunları davranışa dönüştürmelerini sağlamak amacıyla bu sosyal sorumluluk projesini ortaklarımızla beraber gerçekleştirdik. Gördüğüm kadarıyla da bu projemizde de başarıya ulaştık. Gençlerimiz çok kısa sürede çevrelerindeki problemlere gerçek çözüm üretebiliyorlar. Gençlerimizi kutluyorum.. Üreten Türkiye‟de her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz birlik ve beraberlik içerisinde çevre problemlerine duyarlılıklarını görmek beni ziyadesiyle mutlu etmiştir. Gençlerimize güveniyorum. Başarılarının devamını diliyorum. Bu sosyal sorumluluk projesine katkı veren herkese çok teşekkür ediyorum. Özellikle IOTURKS‟e ana sponsorluğu için çok teşekkür ederim. Bu ve buna benzer heyecanlarımızın artarak devam etmesini diliyorum…” 

Ardından söz alan Geleceği Önemseyenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı  İsmail BELEN:

“2013 yılında kurulan Geleceği Önemseyenler Derneği-GÖNDER; başta ülkemiz insanı olmak üzere, gönül coğrafyamızda hizmet üretmeye gayret gösteriyor. Başlangıçta hedeflendiği gibi “dünya için güzel bir fikrim var” diyen tüm taraflarla ortak projeler hayata geçirmeye, gayret gösteriyor. GÖNDER olarak yola çıkarken; bilim, sanayi, teknoloji ve bilişim sistemleri gibi konuları öncelikli çalışma alanlarımız olarak belirlemiştik.

Bu çerçevede 5 Mart-16 Nisan 2016 tarihleri arasında; tamamladığımız “Mobil Programlama Sosyal Sorumluluk Projesi” ni takiben, ”Yazılım Tabanlı Elektronik Platformları Kullanarak Gerçek Proje Geliştirme Eğitimi” ni tamamlamaktan mutluluk duyuyoruz.

Biz YATEP Projesi ile ülkemizin parlak geleceğine katkı vermeye, gençlerimizin içinde yanan ateşin ve başarı duygusunun üzerindeki örtüyü kaldırmaya gayret gösteriyoruz. Bu çerçevede bir bütün olarak “yazılım” ın veya diger bir ifade ile “bilişim” in günümüz dünyasındaki gücü ve ulusal güvenlik dâhil her alandaki etkisinin farkında olarak;

  • 3 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete‟ de yayımlanan  “E-Devlet Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” 
  • 19 Temmuz 2016 Tarihli ve 29775 Sayılı Resmî Gazete – 2. Mükerrer sayısında yayımlanan  “2016-2019 Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı”  ve 2016-2019 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi  çerçevesi ve 65. Hükümet Programında yer alan konuyla ilgili hususlara katkı vermeye çalışıyoruz.

Geleceği Önemseyenler Derneği olarak sadece Türkiye içinde değil, gönül coğrafyamızda da faaliyet göstermeyi hedefliyoruz. Bu vesile ile ülke içindeki çalışmalarına ek olarak Türkiye, Arnavutluk ve Bosna Hersek’ ten  sivil toplum kuruluşlarının ortak olduğu Doğa ve Ormancılık Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (DOST Platformu) kurulmasına katkı vermek ve öncülük etmekten duyduğumuz memnuniyeti paylaşmak istiyoruz. http://www.gonder.org.tr/?s=DOST

Devamında Proje Sponsoru IOTURS A.Ş Genel Müdürü İlhan Kılıç söz alarak aşağıdaki hususlara değindi.

IOTURKS, Teknolojik donanım ve yazılım konularında ülkemizin dışa bağımlılığının azaltılması amacı ile yerli üretim hayalimizin somutlaşmış markasıdır. Sayın Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu tarafından Proje fikrinin bizler ile paylaşılması ile kuruluş amacımız ve hayalimizin gençlere aktarımı doğrultusunda böyle bir proje içerisinde yer almaktan ve bu projenin ana sponsor olmaktan büyük bir heyecan ve sevinç duyduk.

Yerli olarak ürettiğimiz ürünlerimiz ile eğitim alan gençlerimizin, çevrelerindeki güncel problemlere yönelik kısa zamanda yazılım tabanlı teknolojik çözümler üretebildiklerini görmek ve üreten Türkiye düşüncesinin bu proje ile bir adım daha geliştirildiğine şahit olmak, bizlere kelimeler ile izah edilemeyecek bir mutluluk verdi. Öncelikle Sayın Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu olmak üzere bu sosyal sorumluluk projesine katkı veren herkese çok teşekkür ediyorum. Düşün ! Geliştir ! Üret !

Açılış konuşmalarını takiben programa iştirak eden öğrencilere katılım belgeleri verildi.

Son olarak Jüri tarafından ödüle layık görülenler açıklanarak ödülleri verildi. Juri adına açıklama yapan Prof. Dr. Türksel Kaya Bensghir:

Değerlendirme için projeleri kategorilere ayırıp 3 temel ölçütle puanlamaya çalıştık.

Kategoriler;

  • Sağlık ve yaşamsal sorunlara çözüm,
  • Dezavantajlı gruplar için çözümler
  • Enerji verimliliği için çözümler
  • Kapasite ve kaynak yönetimine yönelik çözümler

Ölçütler

  • Orijinallik-yenilik- 30 puan
  • Uygulanabilirlik-30 puan
  • Etki-ekonomik-sosyal katkı- 40 puan

Buna göre yaptığımız değerlendirme sonucunda iki adet projeye birincilik  ve ikincilik uygun gördük. Ayrıca ikinci, üçüncü ve juri özel ödülleri de belirledik.

  • Birinci Seçilen Gelen Projeler: Akıllı Baret Projesi ve Akıllı Yangın Kapısı Projesi
  • İkinci Seçilen Projeler : Görme Engelliler için Akıllı Eldiven ve HİSMONT
  • Üçüncü Seçilen Proje: Nabız Ölçer

Juri Özel Ödülüne layık görülen projeler:

  • Otopark- Akıllı Park Çizgisi  Projesi
  • El-Cezeri Projesi
  • Solar Panel Takip Sistemi
  • Enerji Yönetimi Sistemi

Dereceye giren projelerin belirlenmesi ve ödüllerinin verilmesini takiben hatıra fotoğrafı çekilerek program tamamlanmıştır.

3 Responses to Düşün, geliştir, üret! YATEP Eğitim projemiz tamamlandı

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]