DOST Platformu Açılış Konuşması-Taslak

28 Nisan 2017 tarihinde yapılacak açılış merasimi için aşağıdaki metni hazırladım. Konuşma öncesi ve konuşma esnasında bazı değişiklikler olabilir ama hazırlık yapılan hali bu. Yorumları ile bana destek veren arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

DOST Platformu Birinci Uluslararası Çalıştayı (27 Nisan-1 Mayıs 2017)

Açılış Konuşması (Taslak)

28 Nisan 2017 Cuma Saat 10:00

İsmail BELEN

DOST Platformu Başkanı

Kıymetli Misafirler,

Birincisini düzenlediğimiz “Uluslararası DOST Platformu” çalıştayına hoş geldiniz. Bu vesile ile sizleri en kalbi duygularımla selamlıyor, DOST Platformu’ nun ve çalıştayımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Uzun yıllardır hayalini kurduğumuz, 2014 yılında fiilen çalışmalarına başladığımız, Türkistan’dan Avrupa’ ya uzanan gönül coğrafyamıza hizmet etmesini hedeflediğimiz “Doğa ve Ormancılık Sivil Toplum Platformu” kısa adıyla DOST Platformu, 1 Haziran 2016 tarihinde dost ve kardeş ülke Bosna Hersek’ te imzaladığımız işbirliği anlaşması ile resmiyet kazanmıştır.

Bugün itibari ile DOST Platformunun geldiği noktadan, oluşturduğu heyecandan duyduğum memnuniyeti paylaşmak istiyor, güven ve destekleri için DOSTlarımıza teşekkür ediyorum. Kendimiz, Ülkelerimiz, gönül coğrafyamız ve dünyamız için güzel bir iş yapma fırsatı eren Rabbimize sonsuz şükürler olsun.

Kıymetli DOSTlarımız,

DOST Platformu’ nun kuruluş ve çalışma esas ve usulleri 2016 yılında imzalanan işbirliği anlaşmasında detaylı şekilde yer almıştır. Önümüzdeki üç gün boyunca bu anlaşmayı tekrar gözden geçireceğiz.

Ama esas gayemiz, benzer tarihi ve kültürel değerleri paylaşan bizlerin birbirimizi tanıması, bilmesi ve sevmesidir. Milletlerimiz, devletlerimiz ve resmi kurumlarımız arasında var olan işbirliğini, temsil ettiğimiz sivil toplum kuruluşları vasıtası ile yaygınlaştırmayı, ortak iş yapmayı, beraberce hayal kurmayı hedefliyoruz.

Coğrafyamızın, gönül dünyamızın ortak değeri olan Yunus Emre gibi  “Gelin tanış olalım, işin kolayın tutalım, Sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz” diyoruz bizde.

İlk kuruluşumuzda Türkiye’den 7, Bosna Hersek ve Arnavutluk’tan birer olmak üzere 9 üyemiz ile yola çıkmıştık. 21 Nisan 2017 tarihinde imzalanan anlaşmalar ile 2 Üyemiz daha aramıza katıldı. Bugün birazdan yapılacak merasim ile yeni DOSTlarımız  da resmi olarak bizlere katılacak.

Bu haliyle DOST Platformu, Türkiye, Bosna Hersek, Arnavutluk ve Kırgızistan’ dan  üyeleri bulunan, 150.000 den fazla kişinin temsil edildiği “uluslararası bir yapı” haline gelmiştir. Rabbimin izni ile en kısa zamanda tüm gönül coğrafyamıza hitap eder hale gelmeyi hedefliyoruz.

Makedonya, Kosova, Azerbaycan, Moldova ve tabi ki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başta olmak üzere gelen teklifleri değerlendirmeye, beraber çalışmaktan mutluluk duyacağımız DOST’ larımıza ulaşmaya çalışıyoruz.

Kıymetli Misafirlerimiz,

Uzun süreli ve çok katılımlı olmasını hedeflediğimiz bu DOST Platformu’ nun temellerinin sağlam şekilde atılması, stratejilerinin ortak şekilde belirlenmesi için bu çalıştayı organize ettik. Bu vesile ile katılımlarınız için sizlere, ayrıca maddi destekleri için ortaklarımız Öz Orman İŞ Sendikası,TOÇBİRSEN  ve Sivil Düşün AB Programına teşekkür ediyorum.

Bugün yeni üyelerimizin imza töreninden sonra basın toplantımız olacak. Ardından programı müsait olan DOSTlarımız ile birlikte Alanya  şehir merkezinde Cuma namazımızı kılacağız.

Bu vesile ile Alanya hakkında kısa bir bilgi verecek olursak 2015 nüfus sayımına göre yaklaşık 300.000 nüfusu ile Türkiye’ nin bir çok ilinden daha fazla insan yaşıyor. Turkiye’ de mülk alan yabancıların önemli bir bölümü Alanya’ya yerleşmiş. Tarih boyunca her zaman önemli bir merkez olmuş.  Bizans, Selçuklu ve Osmanlı zamanında en önemli merkezlerden birisi olmuş muhteşem bir şehir.

Tekrar Çalıştaya dönecek olursak;

Öğleden sonra DOST Platformuna üye STK’ların tanıtım sunumlarını ve temsilcilerini dinleyeceğiz. Bu sayede ortak şekilde neleri yapabileceğimizi daha yakından göreceğiz.

Devamında 2016 yılında imzaladığımız işbirliği anlaşmasını gözden geçirecek, gerekirse yeni ilaveler yapacağız. Ardından güncellenmiş bu anlaşmaya uygun olarak Stratejik Planımızı, Eylem Planını ve nihayetinde de bunların hayata geçirilmesini, uygulanmasını sağlayacak projelerimizi değerlendireceğiz.

Bu çalışmaları yaparken;

DOST Platformu üyeleri olarak, bu çatı altında projeler hayata geçirmek istiyoruz. Bunu yaparken sivil toplum kuruluşlarının bağımsızlığına dikkat ederek, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğine gideceğiz. Mesela Türkiye’den Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi, Kalkınma Bakanlığı Kalkınma Araştırmaları Merkezi, Avrupa Birliği Bakanlığı,  Yunus Emre Enstitüsü, Ekonomi Bakanlığı, TOBB, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu  gibi kurumlarla işbirliği anlaşmaları yapmayı, ortak projeler üretmeyi planlıyoruz.

Ayrıca hem GÖNDER olarak, hem de bu Platform şemsiyesi altında çocuklarımızın ve gençlerimizin daha aktif çalışma yürütmesine matuf düzenlemeleri kısa zamanda hayata geçirmeyi planlıyoruz.

Bu çalıştay esnasında DOST Platformunun nasıl çalışacağını, nasıl temsil edileceğini,  sayfasını, logosunu ve diğer hususları da müzakere ederek karara bağlayacağız.

Kıymetli Misafirlerimiz,

Sözlerimi bitirmeden önce Ülkemizde ve coğrafyamızda hissettiğim önemli bir eksikliğe değinmek ve buna çare olmak için projeler üretmek istediğimize değinmek istiyorum.

Türkiye son yıllarda son derece önemli ve dünya çapında toplantılara ev sahipliği yapıyor. 2015 yılında Antalya’da yapılan G20 Zirvesi, 2016 yılında yapılan Dünya İnsani Zirvesi, BM Orman Formu, UNCCD 12. Taraflar Konferansı, bu yıl içinde Öz Orman-İş’in düzenlediği “15 Temmuz Darbe Girişimi-Küresel Satranç’ konulu Uluslararası Demokrasi Kongresi bunlara örnek verilebilir.

Ancak bu Konferansların belli bir planın, bütünün ve stratejinin parçası olarak yapılmaması, daha da önemlisi Konferansların bir bütünlük içinde raporlanmaması ve sonrasının takip edilmemesi Ülkemiz ve bölgemiz için büyük bir stratejik boşluk oluşturmaktadır. Biz DOST Platformu olarak bu boşluğu gidermeyi Stratejik Hedeflerimizden biri olarak belirlemeyi ve buna matuf projeler üretmeyi planlıyoruz. Bu konuda Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü’ nün iyi bir örnek ve ortak olabileceğini düşünüyor, bu Enstitü tarafından yapılan raporlamaların zaman içinde DOST Platformu veya bu platform şemsiyesinde geliştirilen çeşitli sistemlerle yapılabileceğini düşünüyoruz. Bu konuda Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ile ortak çalışma yapılabileceğini düşünüyoruz.

DOST Platformu her ne kadar ağırlıklı olarak ormancılığa öncelik veriyor gibi görünse de, kırsal kalkınma, toprak başta olmak üzere doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir kullanımı, arıcılık, çocuk ve genç eğitimi, çevre sağlığı ve koruyucu hekimlik başta olmak üzere sağlık, bilim, sanayi, ticaret, hülasa hayatın dokunduğu, üyelerinden herhangi birinin ilgi sahasına giren tüm konularda çalışma yapacaktır.

Yunus Emre ile başladığım konuşmamı, yine ortak bir değerimiz olan bir çağrı ile bitirmek ve sizler vasıtası ile gönül coğrafyamızda faaliyet yürüten STK’lara seslenmek istiyorum.

“Gel ne olursan ol, gel”

Yeter ki, hedefin Allah rızası, iyilik, insanlık, gönül coğrafyamıza ve insanımıza hizmet olsun. Yeter ki ortak değerlerimize sahip çıkalım.

Yeter ki sadece sözde kalmasın, emeğinle, kaleminle, kalbinle, gayretinle ve dualarınla katkı ver, destek ol, DOST ol.

===============================================

Bu duygularla teşrifiniz için sizlere, burada olamasalar da duaları ile bize destek veren DOSTlarımıza, baştan beri tüm zorluklara rağmen bize inanan güvenen her halükarda yanımızda olan DOSTlarımıza teşekkür ediyor, Çalıştayımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.