Öz Orman İş Sendikası Genel Mali Sekreteri Ali Bilgin’ in DOST Çalıştayı Konuşması

DOST PLATFORMU AÇIŞ KONUŞMASI

Yurtiçinden ve yurtdışından gelen değerli misafirler, DOST Platformu Birinci Uluslararası Çalıştayına hoş geldiniz. Hepinizi şahsım ve sendikam Öz Orman-İş adına saygıyla selamlarım.

Çok istediği halde yurtdışında olduğu için bu toplantıya katılamayan sendikamızın genel başkanı Settar Aslan’ın selam ve saygılarını sunuyorum.

Öncelikle Dost platformu Başkanı ve kurucu üyelerine, bu toplantıyı düzenledikleri ve tanışmamıza vesile oldukları için teşekkür etmek istiyorum.

Kıymetli Misafirler,

Bilindiği gibi sendikalar, işçilerin sosyal ve ekonomik haklarını korumak ve geliştirmek üzere faaliyet gösteren sivil toplum örgütleridir. Ancak bir sendikanın görev ve sorumlulukları bu kadarla bitmez. Bizim sendikal anlayışımıza göre dünyada olup biten her gelişme sendikaları ilgilendirir. Sendikalar hiçbir soruna karşı ilgisiz kalamazlar.

Bu anlamda doğa sorunlarına da ilgisiz kalamazdık. Çünkü insan doğanın rakibi değil bir parçasıdır. Sağlıklı bir doğal ortamda yaşamak insanın en temel haklarından biridir. Doğadaki en küçük bir bozulma insan hayatını da olumsuz etkiler. Doğal hayatın tahrip edilmesi toplum hayatını da tahrip eder. Çölleşme, toprağın bozulması, iklim değişikliği, tarım arazilerinin başka amaçlar için kullanılması gibi çevre sorunları; yoksulluk, işsizlik,  açlık, toplum sağlığının bozulması gibi sorunlara yol açar. Kitle halindeki göçlere yol açar. Tarım üretiminde kalitenin bozulmasına, verimliliğin düşmesine yol açar.

Hangi sendika bu sorunlar beni ilgilendirmez diyebilir. Diyemez. Dememelidir.

Bugün doğal dengenin bozulması bütün insanlığın sorunu haline gelmiştir. Temiz ve güvenli gıda ve içilebilir su ihtiyacı giderek artmaktadır. İnsanlık açlık ve kuraklık tehdidiyle yaşamaktadır. Daha fazla kâr, daha fazla tüketim, daha fazla refah hırsı önlenemez bir hastalık halini almıştır. Daha fazla geç kalmadan doğayı ve doğal dengeyi korumak adına elimizden geleni yapmak adına bir araya gelmeliyiz.

Biz Öz Orman-İş sendikası olarak Dost Platformunu bu anlamda atılmış önemli bir adım olarak görüyoruz. Bu adım bugün için küçük bir başlangıç olarak görülebilir. Fakat biz inanıyoruz ki, bu adım aynı zamanda büyük ve önemli gelişmelerin de başlangıcı olacaktır. Çünkü bu adım doğru, güzel, yararlı ve büyümeye açık bir teşebbüstür.

Böyle gördüğümüz için Dost Platformunda yer almayı tereddütsüz kabul ettik.

Tarım, Orman, Hayvancılık, balıkçılık ve avcılık işkolunda faaliyet gösteren bir sendika olarak kendimizi doğa ve çevre sorunlarının iyileştirilmesi çalışmalarında yer almak zorunda kabul ediyoruz. Sorumluluk almak zorunda olduğumuza inanıyoruz.

Genel Başkanımızdan üyelerimize kadar bütün gücümüzle Dost Platformunu desteklemek sendikamızın ortak kararıdır.

Bu anlamda Dost platformunun yeni üyesi olarak bu yapılanmayı destekliyor ve bu toplantının herkese hayırlara vesile olmasını diliyorum.