SSSPDP BiH DOST Platformuna katıldı

 

 

Bosna Hersek Federasyonu Bağımsız Ormancılık Ahşap İşleme ve Kağıt Sendikası  5 Aralık 2017 Salı günü düzenlenen merasim ile DOST Platformuna katıldı.

5 Aralık 2017 Salı günü saat 10:00’da Sendika’ya ait binada düzenlenen merasime;

1.       DOST Platformu/GÖNDER Başkanı İsmail Belen,

2.       Türkiye’den Öz Orman İş Sendikası Dış ilişkiler Koordinatörü Benül Sözer

3.       SSPDPDP BiH Genel Başkanı Lejla Catic,

4.       Bosna Hersek Federasyonu Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu Başkanı İsmet Bayramoviç,

5.       DOST Platformu Üyesi/Bosna Hersek Ormancılar Derneği (USIT BH) Genel  Sekreteri Azer Jamakoviç.

6.       DOST Platformu Üyesi/Saraybosna Kantonu Arıcılar Birliği Başkanı Samir Ömeroviç,

7.       Saraybosna Ormanları Genel Müdürü Nermin Demirovic,

8.       Türkiye’den Orman Genel Müdürlüğünü temsilen buraya gelen Şube Müdürü Muzaffer Ketmen ve Erdinç Korkmaz,

9.       TİKA Bosna-Hersek Program Koordinatörü Ömer Faruk Alımcı

Basın mensupları ve diğer yetkililer katıldı.

İmza merasiminde bir nüshası ekte takdim edilen belge imzalandı.

GÖNDER Genel Başkanı İsmail Belen ve Öz Orman İş Sendikası adına katılım sağlayan Benül Sözer’ in konuşma metinleri eklidir. (Ek-3: İsmail Belen, Ek-4: Benül Sözer)

İmza merasiminden sonra Bosna-Hersek Lideri Aliya İzzetbogoviç’ in kabri ziyaret edildi.

 

“Bosna Hersek Federasyonu Bağımsız Ormancılık Ahşap İşleme ve Kâğıt Sendikası” nın

 (The Independent Trade Union of Forestry, Wood Processing and Paper of Bosnia and Herzegovina- Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i HercegovineSSŠPDP BiH)

Uluslararası DOST Platformuna Katılışı İmza Töreni Konuşma Metni

Ceremonija potpisivanja međunarodne DOST platforme

  1. decembar 2017. – utorak

İsmail BELEN

DOST Platformu Başkanı

Predsjednik DOST platforme

GÖNDER Yönetim Kurulu Başkanı

Predsjedavajući odbora GONDER

 

 

 

Sayın …..

…..

…..

……

 

Kıymetli Misafirler

Bugün Bosna-Hersek’in en güçlü ve tarihi sendikalarından birisi olan “Bosna-Hersek Federasyonu Bağımsız Ormancılık , Ahşap İşleme ve Kağıt Sendikası” nın Uluslararası Dost Platformu”na katılış merasimi için bir araya gelmiş bulunuyoruz.

 

Bu vesile ile ev sahibi Bayan Lejla Catic ve ekibine bu güzel organizasyon için teşekkür ediyorum. Siz misafirlerimize teşrifleriniz vesilesi ile şükranlarımı sunuyorum.

 

Poštovani gosti

 

Danas smo se ovdje okupili da obilježimo pristupanje jednog od najvećih i historijski važnog sendikata i to SSSPDP u PLANFOR platformu.

 

Ovom prilikom želim da se zahvalim domaćinu, gospođi Lejli Ćatić, na ovoj izvrsnoj organizaciji. Također, želim da izrazim zahvalnost svim gostima na izdvojenom vremenu.

 

 

Değerli misafirlerimiz,

Uluslararası DOST Platformu” 1 Haziran 2016 tarihinde yine burada, sadece Bosna-Hersek’in değil Balkanların hatta Avrupa’nın en önemli şehirlerinden biri olan Saraybosna’da kurulmuştur.

 

“Bosna-Hersek Ormancılar Derneği” nin organizasyonunda,  “Saraybosna Üniversitesi Orman Fakültesi” nde düzenlenen imza töreni ile Platformun temelini oluşturan “İşbirliği Ortaklığı Anlaşması” imzalanmıştır. www.dostplatformu.org

 

 

 

 

DOST Platformunun gayesi, “Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” ni temel alarak, dünyanın ve insanlığın ortak dertleri ile ortak şekilde mücadele edilmesidir. İklim değişikliği ile mücadele, arazi bozulması, biyolojik çeşitliliğin korunması, istihdam, çalışma ortamının iyileştirilmesi, kırsal kalkınma, gençlik, demokrasi gibi, hayatı ilgilendiren tüm  konular bu Platformun ilgi sahasına girmektedir.

 

Bu gaye ile Türkiye, Bosna Hersek ve Arnavutluk’tan toplam 9 sivil toplum kuruluşu ilk imzacı STK’lar olarak yer almıştır. Bilahare yeni katılımlar ile bu rakam 17’ e çıkmıştır.

 

Dragi gosti,

Međunarodna DOST platforma je osnovana ovdje, 1.juna 2016.g. uu jednom veoma važnom gradu, ne samo za balkan, već i za Evropu, a to je upravo grad Sarajevo.

U organizaciji UŠIT-a, a u prostorijama Šumarskog fakulteta Univerziteta u SArajevu, postavili smo temelje ovoj platformi, potpisivanju sporazuma o partnerstvu i suradnji.

 

Misija DOST PLATFORME, a na osnovu “ciljeva održivog razvoja UN 2030” jeste da se “bavi” zajedničkim problemima svijeta i čovječanstva. Ova platforma se odnosi na sve sfere života; klimatske promjene, degradacija zemljišta, očuvanje biodiverziteta, zapošljavanje, unapređenje radne sredine, ruralni razvoj, mladi, demokratika su samo neki od aspekata kojima se zanima ova platforma,.

 

U tu svrhu 9 NVO iz Turske, biH i Albanije su prve potpisinice ove platforme. Sa novim pristupnicama, ovaj broj je porastao na 17

 

 

 

 

Buna göre 5 Aralık 2017 tarihi itibari ile üyelik durumu aşağıdaki gibidir.

 

S toga, od danas, tj 5 decembra 2017 godine imamo sljedeće članove:

  1. Arnavutluk Orman Araştırmaları ve Danışmanlık Merkezi (AlbaForest) Centar za istraživanje šuma i savjetovanje
  2. Bosna Hersek Federasyonu Bağımsız Ormancılık Ahşap İşleme ve Kâğıt Sendikası SSSpDP
  3. Bosna Hersek Federasyonu Ormancılık Derneği UŠIT
  4. Doğa Koruma Merkezi-DKM CENTAR ZA ZAŠTITU PRIRODE
  5. Geleceği Önemseyenler Derneği-GONDER UDRUŽENJE KOJE SE BRINE O BUDUĆNOSTI
  6. Kırgız Orman ve Arazi Kullanıcıları Derneği UDRUŽENJE KORISNIKA ŠUMA I ZEMLJIŠTA KIRGISTAN
  7. MDF ve Yonga Levha Sanayicileri Derneği MDF I UDRUŽENJE PROIZVODĐAČA IVERICE
  8. OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi OSTIM KLASTERI OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE I TEHNOLOGIJE ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE
  9. Öz Orman İş Sendikası SAMOSTALNI SINDIKAT ŠUMARSTVA
  10. Saraybosna Arıcılar Birliği SAVEZ PČELARA KANTONA SARAJEVO
  11. Tarım Orman Çalışanları Birliği Sendikası-TOÇBİRSEN SINDIKAT ZAPOSLENIH U POLJOPRIVREDI I ŠUMARSTVU
  12. TOBB Türkiye Orman Sektör Meclisi SKUPŠTINA ŠUMARSKOG SEKTORA TURSKE
  13. Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı TURSKA PARLAMENTARNA FONDACIJA
  14. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği-TAB CENTRALNA UNIJA PČELARA TURSKE
  15. Türkiye Orman Ürünleri Sanayicileri Ve İşadamları Derneği- TORİD UDRUŽENJE ŠUMSKE INDUSTRIJE I PRIVREDNIKA TURSKE
  16. Türkiye Toprak Bilimleri Derneği UDRUŽENJE NAUKE O ZEMLJIŠTU TURSKE
  17. Yeşil Türkiye Ormancılar Derneği UDRUŽENJE ZELENI TURSKE

 

Bu haliyle DOST Platformu “uluslararası bir hüviyet” kazanma sürecinde hızla yol almaktadır.  Bazı üyeler temsil ettikleri kişiler itibariyle, bazıları ticari faaliyetleri, bazıları da diğer çalışmaları ile  öne çıkmaktadır.

Na ovaj način dost platforma sve više i više poprima međunarodni karakter i svaki od članova ima svoju svrhu u ovoj platformi.

 

Mesela; Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliğinin 60.000 civarında, TOÇBİRSEN’ in 43.000 civarında, Öz Orman İş Sendikası’ nın 23.000 civarında, Bosna Hersek Federasyonu Ormancılık Ahşap İşleme ve Kâğıt Sendikası’ nın 8.000, Kırgız Orman ve Arazi Kullanıcıları Derneği’ nin 8.000 civarında üyesi bulunmaktadır.  Bu haliyle DOST Platformu 4 ülkeden 150.000 kişiyi temsil eder hale gelmiştir.

 

Ako govorimo o brojkama, imamo npr oko 60.000 članova udruženja pčelara Turske, oko 43.000 članova TOCBIRSEN, 8.000 SSSPDP, 8.000 članova udruženja iz Kirgistana.. Na kraju vidimo da je dost platforma narasla na nekih 150.000 članova koji dolaze iz 4 drzave.

 

 

Kıymetli Misafirler,

Uzun yıllar boyunca ve etkili bir şekilde hizmet vermesini beklediğimiz DOST Platformu’ nun kurumsal yapıya kavuşması için birçok çalışma hayata geçirilmektedir.

Poštovani gosti, dosta se radilo na tome da se pokrene jedna ovakva platforma, a od koje nadalje očekujemo da radi i bude efikasna.

Bu kapsamda 1 Haziran 2016 tarihinde Saraybosna’da imzalanan “İşbirliği Ortaklığı Anlaşması” temel belge olarak kabul edilmektedir.

U tom smislu, kao zvaničan dokument prihvaćen je “sporazum oo saradnji i partnerstvu” potpisan 1.juna 2016 u sarajevu.

PLATFORM şemsiyesi altında, gerek Türkiye’de, gerekse diğer ülkelerde farklı konularda çalışma yürüten birçok STK bulunmaktadır. Bu bakımdan üyelerin birbirlerini tanımalarına özel önem verilmektedir. Bu kapsamda bir çok kez bir araya gelinmiştir.

Postoji, kao što vidimo, mnogo NVO pod okriljem PLANFOR-A, što iz Turske što iz drugih zemalja, beveći se različitim pitanjima. Iz tog razloga jako nam je važno da se upoznaju. Baš zato smo se i sastajali u par navrata.

 

27 Nisan-1 Mayıs 2017 tarihlerinde Antalya’da yapılan  “DOST Platformu I. Uluslararası Çalıştayı” alınan karar çerçevesinde “DOST Platformu Tüzüğü Taslağı” hazırlanmıştır.  Aralık 2017 tarihi itibari ile çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca Platformun “Stratejik Hedefleri” belirlenmiştir.

Prva međunarodna radionica održana je u Antaliji od 27.aprila do 1.maja 2017.g. Rad se nastavlja u decembru 2017.g.  identifikovani su strateški ciljevi platforme.

2018 yılında yapılacak olan “DOST Platformu II. Uluslararası Çalıştayı” esnasında bu süreç tamamlanacaktır.

Druga međunarodna radioinica planirana je u 2018.godini

Kıymetli Misafirler,

DOST Platformunun kurulması ve gelişiminde Bosna-Hersek’ in çok özel ve önemli bir yeri bulunmaktadır. Kuruluş anlaşmasına “Bosna-Hersek Ormancılar Derneği” nin organizasyonunda,  “Saraybosna Üniversitesi Orman Fakültesi” ev sahipliği yapmıştır.

Poštovani gosti,

BiH ima veoma značajno mjesto u uspostavljanju i razvoju dost platforme. Početni koraci su urađeni sa UŠIT-om na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Bu vesile ile Dernek Başkanı Prof. Dr. Ahmet Lojo ve Genel Sekreteri Sevgili kardeşim Azer Jamakovic’ e ve tüm üyelerimize teşekkür ediyorum.

Ovom prilikom se zahvaljujem predsjedniku UŠIT-a profesoru Ahmetu Loji te generalnom sekretaru,mom bratu, Azeru Jamakoviću

28 Nisan 2017 tarihinde “Saraybosna Kantonu Arıcılar Birliği” üye olarak katılmıştır. Başkanım Sayın Samir Omeroviç ve ekibini saygı ile selamlıyorum. Bu vesile ile 60.000 civarında arıcı üyesi ile Türkiye’ nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından birisi olan, aynı zamanda DOST Platformu Üyesi Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı sevgili dostum Ziya Şahin’ in selamlarını ve işbirliği dileklerini iletmek istiyorum.

28.aprila 20147 g kao novi član pristupio je i savez pčelara Kantona SArajevo i ovom prilikom pozdravljam predsjednika g.Samira Omerovića i njegov tim. Također želim da wswe zahvalim i mom dragom prijatelju Zijo Šahin, predsjedninku saveza pčelara Turske, sa oko 60.000 članova.

Bugün de Bosna Hersek Federasyonu Bağımsız Ormancılık Ahşap İşleme ve Kağıt Sendikası üyemiz olarak aramıza katılıyor.

Evo danas nam se pridružuje i ssspdp i želim da se ovom prilikom zahvalim predsjednici Lejli Ćatić

Bu vesile ile Sayın Başkan Lejla Katic hanıma ve ekibine teşekkür ediyorum.

 

Kıymetli Misafirlerimiz,

Biz DOST Platformu olarak ülkelerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın ve fertlerin birbirleri ile olan irtibatlarının geliştirilmesine büyük önem veriyoruz.

Bu meyanda Bosna-Hersek’li sivil toplum kuruluşlarımızın Türkiye’deki muadilleri ile yakın ilişkiler içinde olduğunu görmekten son derece mutluyum.

Poštovani gosti, mi kao dost platforma pridajemo veliki značaj poboljšavanju veza između naših zemalja, nevladinih organizacija i pojedinaca. Veoma sam sretan što je ovo način povezivanja nvo iz BiH i Turske.

Bosna-Hersek Ormancılar Derneği bu konuda gerçekten çok mesafe almış durumda. Arıcılar Birlikleri ile görüşmelerimiz başlayacak.

UŠIT je dao svoj doprinos svemu ovome.

Bugün aramıza katılan “Bağımsız Ormancılık Ahşap İşleme ve Kağıt Sendikası” ile yapacak çok işimiz var.

Od danas počinjemo raditi i sa ssspdpp

Hâlihazırda bu Sendika ile Türkiye “Öz Orman İş Sendikası” nın işbirliği anlaşması var. Birlikte çalışıyorlar zaten.

Značajne su sve veze, pa imamo vezu između UŠIT-a i samostalnog sindikata šumarstva iz Turske.

Diğer taraftan “Tarım Orman Çalışanları Birliği Sendikası-TOÇBİRSEN”, “Türkiye Orman Ürünleri Sanayicileri ve İşadamları Derneği” ve “TOBB Türkiye Orman Ürünleri Sektör Meclisi” de Platforma Üye durumda. Bu haliyle Balkanların en büyük kereste fabrikalarından biri olan “Natron-Hayat Firması” nın Türkiye’deki ana firmasının bu dernekler kanalı ile Platforma Üye olduğunu belirtmek isterim.

Opet da ponovim, dio platforme su i TOCBIRSEN, TOBB, i druga udruženja čiji je dio i jedna od najvećih fabrika prerade drveta na Balkanu – NATRON HAYAT.

Yapacak çok iş var!

Predstoji nam dosta posla.

Kıymetli Katılımcılar,

Buraya Türkiye’den Öz Orman İş Sendikası’ndan Benül Sözer hanım ile birlikte geldik. Bu mutlu günümde yanımda olarak sevincimi artıran Benül hanıma ve Eşi Kerem beye teşekkür ediyor, ayrıca Öz Orman İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan olmak üzere, tüm üyelerimizin selamlarını iletmek istiyorum.

Dragi učesnici, ovdje sa nama je i Benul Sozer. U ovom sretnom danu želim da se zahvalim njoj i njenom suprugu g.Keremu, te svim članovima njihovog sendikata kao i predsjedniku Serrar Aslan i srdačno ih pozdravljam.

Orman Genel Müdürlüğünden gelen sevgili kardeşlerimi burada görmekten duyduğum memnuniyeti özellikle paylaşmak istiyorum.

Posebne zahvale za prisustvo moje braće iz OGM-a koje evo vidim ovdje.

Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçiliğine ve TİKA Saraybosna Koordinatörlüğüne teşekkürlerimi sunuyorum.

Svi u Turskoj, uključujući i mene, gaje posebne emocije prema BiH.

Ben dahil Türkiye’de herkes Bosna-Hersek’ i, buranın güzel insanlarını sever ve aileden birisi olarak görür. 1 Haziran 2016 tarihindeki programa eşim ve oğlumla birlikte gelmiştik. Bu vesile ile eşimin ve çocuklarım Furkan ve Mustafa’ nın özel selamlarını ve iyi dileklerini iletmek istiyorum. Ayrıca aileden biri olarak gördüğüm, Türkçesi ve İngilizcesi ile daha da önemlisi güzel kalbi ile hep yanımızda olan Sevgili kardeşim Azra Cosoviç’e teşekkür ediyorum.

Prilikom osnivanja ove platforme, uz mene je bila i moja porodica, supruga Zulejha i moj sin. Ovom prilikom prenosim posebne pozdrave moje supruge Zulejhe i sinova Furkana i Mustafe

I još jedan dio moje porodice, sa poznavanjem Turskog i Engleskog, još posebnija, sa divnim srcem ,draga naša Azra Ćosović, hvala i tebi za sve.

Bu merasimimizin ve aramıza katılan Bağımsız Ormancılık Ahşap İşleme ve Kağıt Sendikası’ nın üyeliğinin hayırlara vesile olmasını dileyerek sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.

Srdačno vas pozdravljam i zelim da pristupanje ssspdp donese dobre rezultate u budućnosti

 

=======================

Öz Orman İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan adına Benül Sözer tarafından yapılan konuşma metni

Öncelikle hepinizi şahsım, sendikam  Öz Orman-İş ve yönetim kurulu adına saygıyla selamlamak isterim. Ne yazık ki  sendikal faaliyetlerin yoğunluğu sebebiyle toplantıya iştirak edemedim. Şimdiden bu toplantının her iki taraf için hayırlara vesile olmasını temenni ederim.

 

20.10.2017 tarihinde Bosna Hersek’te gerçekleştirmiş olduğunuz  Genel Kongre’de tekrar başkan olarak seçilen meslektaşım Sayın  Lejla Ćatić ‘i yürekten tebrik ederim. Eminim çok başarılı çalışmalara imza atacak ve görevini hakkıyla yerine getirecektir.

 

 

Ülkemiz ve Bosna-Hersek arasında derin tarihi, kültürel ve insani gönül birliği mevcuttur.

Balkanların gözdesi Bosna Hersek ve  ülkemiz arasında  birçok alanda işbirliği bulunmaktadır. Dost ülke Bosna ile ülkemiz arasındaki ziyaret ve yakın ilişkiler ,karşılıklı  dinamizmin korunması ve işbirliği alanları yaratılması bakımından önemli rol oynamaktadır.

 

Ülkeler arasındaki ilişki ve işbirliklerinin  sürdürülebilir olması bakımından biz sivil toplum kuruluşlarına çok büyük görevler düşmektedir.

 

Küreselleşen dünyada, emeğin de hakkını ancak ‘küresel dayanışma’ içerisinde yürütüleceğinin bilincindeyiz.

 

Bu görüşten yola çıkarak, 4 Mart 2017 tarihinde Ankara’da Öz Orman-İş ve Bosna Hersek Ormancılık Ahşap İşleme ve Kağıt sendikasıyla ikili işbirliği anlaşması imzaladık.

Bu başlangıç dilerim ki ; Ülkemiz, emekçi kardeşlerimiz ve  tüm dünyaya hayırlı işlere vesile olur.

 

 

Kamu otoritesinin göremediği pek çok sorun, STK’ların penceresinden bakıldığında rahatlıkla görülebilmektedir. Biz aynı zamanda,  devlet ile toplum arasında köprü görevi yürütmekteyiz.

Bu yüzden, toplumsal ve küresel sorunların çözümü yolundaki çabalara geniş kitlesel destek sağlamada, etkili bir gücümüz bulunmaktadır.

 

Temel amaçlarımızdan biri toplumsal farkındalığı arttırmak olmalı.. bu anlamda sendikalar dünyayı etkileyen küresel sorunlara kayıtsız kalmamalıdır. Başkanı olduğum Öz Orman-İş Sendikası, çevre ve toplum duyarlılığı yüksek bir sivil toplum örgütüdür. Bu anlamda UNCCD ‘süreçlerinde sivil toplum kuruluşu olarak aktif rol üstlenmekte ve dünyadaki diğer sendikaları cesaretlendirerek  bu sürece teşvik etmektedir.

 

 

Dünyanın sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde Ormanların korunması çok büyük önem arz etmektedir. Bu meyanda Doğa, orman, çevre gibi konular üzerinde faaliyet gösteren DOST PLATFORMU  1 Haziran 2016 tarihinde Saraybosna’da kurulmuştur.

Sendikamız, 21 Nisan 2017’de Ankara’da ‘’İşbirliği Ortaklığı Anlaşması’’imzalamıştır.

 

Ben Özellikle platformun kurucusu olan Sayın İsmaİl Belen’e Türk Dünyası ve gönül coğrafyasındaki birçok STK’yı bir araya getirmesinden dolayı yürekten tebriklerimi sunarım.

 

“Birlikten Kuvvet Doğar” anlayışından hareketle, üyeler arasında iş birliği ve ortak çalışmalara vesile olacak bu platformda  Bosna Hersek Ormancılık Ahşap İşleme ve Kağıt sendikası’nın Dost Platform’u bünyesine katılması varlığımıza güç katacaktır.

 

Bizler aynı havzanın aynı medeniyetin insanlarıyız… Sözlerimi ünlü Türk-İslam Düşünürü Mevlana Celaleddin Rumi’nin sözleriyle sonlandırmak isterim;

 

‘’Aynı Dili Konuşanlar Değil Aynı Duyguları Paylaşanlar Anlaşabilir’’

 

 

Sevgi ve Saygılarımla….

 

 

 

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]