Rossotrudnichestvo Türkiye Temsilciğini ziyaret ettik!

Telaffuzu biraz zor  🙂 ama “The Federal Agency Rossotrudnichestvo” Rusya Bilim ve Kültür Federal Ajansı demek.

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığına bağlı olarak hizmet veriyor. Bizim TİKA, Yunus Emre Enstitüsü,  Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı benzeri bir kurum.

İngilizcesi ile Federal Agency for the Commonwealth of Independent States Affairs, Compatriots Living Abroad, and International Humanitarian Cooperation (Rossotrudichestvo)” Türkçe adı ile  “Bağımsız Devletler Topluluğu, Yurt Dışında Yaşayan Vatandaşlar ve Uluslararası İnsani İşbirliği İçin Federal Ajans” ya da bilinen kısa adıyla Rossotrudnichestvo, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı bünyesinde hizmet veren bir Rus federal hükümet ajansı, bizim ifademiz ile Genel Müdürlüğü veya daha uygun ifadesi ile Başkanlığı.

Bu Ajans 2008 yılında kurulmuş. Yeni bir kurum sayılabilir. Ajansın yapılanması iki şekilde. Birisi temsilcilikler, diğeri Bilim ve Kültür Merkezleri. Günümüz itibari ile 80 ülkede hizmet veren 95 temsilciliği ve Türkiye dahil 72 ülkede Bilim ve Kültür Merkezleri var. (The Ministry of Foreign Affairs of the Russin Federation, Russian Centre of Science and Culture)

Geleceği Önemseyenler Derneği-GÖNDER başkanı sıfatı ile, 23 Ocak 2018 Salı günü saat 15:00-16:30 arasında bu Ajansın Ankara’da bulunan “Ankara Rusya Bilim ve Kültür Merkezi” ni ziyaret ettim. http://tur.rs.gov.ru/tr

Merkeze Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçiliğinden http://www.turkey.mid.ru/tur/index.html Igor Burmistrov ile birlikte gittik.

Ziyaretimiz esnasında “Ankara Rusya Bilim ve Kültür Merkezi Başkanı” Prof.Dr. Enver Sheykhov, Rossotrudnichestvo Türkiye Temsilcisi Natig Guliev, Danışman Evgenii Efremov ile kapsamlı bir değerlendirme yaptık. Öncelikle sıcak karşılama  ve samimi bilgi paylaşımından duyduğum memnuniyeti dile getirmeliyim.

Bugüne kadar Rusya’ya bir kez gitme imkanı buldum. http://www.gonder.org.tr/?p=2635
2008 yılında Rusya Federal Orman Ajansı, Dünya Bankası, FAO, IUFRO ve Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) işbirliğinde düzenlenen “İklim Yönetiminde Ormanların Rolü Konferansı” konferansına katılmıştım. Konferans Sn Petersburg şehrinde düzenlenmişti. https://wikitravel.org/en/Saint_Petersburg

 

Doğrusu burayı gördükten sonra Rusya ile ilgili düşüncelerim tamamen olumlu tarafta değişti. Büyük bir medeniyet, büyük bir kültür olarak görmeye başladım.

Ama nedendir bilemiyorum Orman Genel Müdürlüğünde görev yapıyorken veya Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünde iken Rusya ile irtibat konusunda mesafe alamadık. Bir faaliyetim olmadı.

FAO Uzmanı olarak ve Akdeniz Ormancılık Komitesi Başkanı sıfatı ile Kırgızistan ve Azerbaycan‘a gitme fırsatım olmuştu 2015-2017 yıllarında. Bu görevler esnasında Rus meslektaşlarımız ile de görüştük.  Müthiş bir ormancılık bilgisi var. Ama “dil problemi” veya dünya ile yeterince entegre olamama  sıkıntısı Türkiye için olduğu kadar Rusya için de geçerli zannediyorum.

Tarihte zor anlarımız oldu şüphesiz. Gelecekte de olabilir ama biz iki ülke ve iki millet birbirimizi iyi bilmek, tanımak ve anlamak zorundayız. Bunun için de irtibat şart.

Bu irtibat devletten devlete olduğu kadar, kişiden kişiye ve sivil toplum kuruluşları arasında da olmalı.

Görüşme esnasında öncelikle Ankara Rusya Bilim ve Kültür Merkezi Başkanı” Prof.Dr. Enver Sheykhov merkez ve faaliyetleri hakkında detaylı bir bilgi verdi. Rossotrudnichestvo Türkiye Temsilcisi Natig Guliev çok iyi Türkçe biliyor. Hem tercümanlığı, hem moderatörlüğü 🙂 yaptı. Gerektiği zamanlarda Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçiliğinden http://www.turkey.mid.ru/tur/index.html Igor Burmistrov devreye girdi. Igor Bey de çok iyi Türkçe biliyor.

Ben öncelikle kendim, ardından GÖNDER, Uluslararası Doğa-Orman Sivil Toplum Platformu-DOST Platformu hakkında bilgi verdim. Ormancılık konusundaki bilgilerimi paylaştım.

Rusya ile ormancılık konusunda bir çok alanda işbirliğimiz var aslında ama yeterli değil.

  • Dünya ormanlarının %20’si Rusya Federasyonundadır. Türkiye’ nin yaklaşık olarak 22 milyon, Rusya’ nın ise 885 milyon hektar ormanı  vardır. Rusya’ nın %45′ i ormanlarla kaplıdır.
  • Diğer taraftan Türkiye önemli miktarda orman ürünleri ithalatı yapmaktadır.  Başta Kastamonu Entegre olmak üzere birçok Türk firmasının Rusya’da yatırımı bulunmaktadır. 270 milyon Dolarlık bir yatırım olan Tataristan Alabuga SEZ Fabrikası bunlardan biridir. http://www.kastamonuentegre.com.tr/tr/keas-haberler/69/kastamonu-entegre%E2%80%99den-tataristan%E2%80%99a-dev-yatirim

 

Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilere gelince bunların bir kısmı şu şekilde sıralanabilir.

Bu resmi girişimler tamamlanabilir.

Uluslararası alanda ise şu hususlara değinmek mümkün.

  1. Türkiye ve Rusya “Avrupa Orman Bakanları Konferansına” üye.  http://foresteurope.org/
  2. Türkiye ve Rusya Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonunda ortak üye.  https://www.unece.org/forests/welcome.html
  3. FAO Ortaasya Alt Bölge Ofisi Türkiye’de kurulu. http://www.fao.org/europe/countries/en/

Sivil toplum tarafında ise şunların yapılabileceğini değerlendirdik.

  1. FAO bünyesinde kurulu bulunan Akdeniz Ormancılığı Komitesine benzer bir komite Karadeniz için kurulabilir. http://www.fao.org/forestry/silva-mediterranea/89588/en/
  2. Rusya Federal Orman Ajansı ile http://www.rosleshoz.gov.ru/english ile işbirliği yapılabilir.  Rusya Federal Orman Ajansı (Orman Genel Müdürlüğü) tarafından düzenli olarak yürütülen iki temel uluslararası konferans var.  Bunlar;
    1. International Forestry Forum– Her sene düzenli olarak Sn. Petersburg’da yapılıyor. https://spiff.ru/en 2008 yılında yapılana ben katılmıştım. 
    2. International Junior Forest Contest– Bu da her sene düzenli olarak Moskova’da yapılıyor. http://www.rosleshoz.gov.ru/english/media/photos Bu gençlere, öğrencilere matuf bir konferans. Türkiye bir çok ülke ile ikili işbirliği anlaşması imzaladı ormancılık konusunda. Rusya ile de hazırlık yapıldı anacak imza aşamasına gelmedi.
  3. RUSYA FEDERASYONU TÜRKİYE TİCARET MÜMESSİLLİĞİ http://www.turkey.mid.ru/tur/torg.html ile TOBB Türkiye Orman Sektör Meclisi ve diğer ilgili sektörler ile birlikte bir toplantı yapılabilir. https://www.tobb.org.tr/TurkiyeSektorMeclisleri/Sayfalar/SektorMeclisleriListesi.php
  4. Türkiye ve Rusya arasında, Avrupa Birliğinin Erasmus programına benzer bir program başlatılabilir. https://www.ef.com.tr/erasmus/erasmus-nedir/
  5. Başta 21 Mart Dünya Ormancılık Günü gibi etkinlikler olmak üzere çeşitli etkinliklerde Bilim ve Kültür Merkezi ile işbirliği yapılabilir.

Bunları detaylandırıp devam etmeyi planlıyoruz nasip olursa.

 

 

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]