Il Turco

GÖNDER olarak “kültürler arası işbirliğine, tarihi değerlerimize” büyük önem veriyoruz. Bunun için de mümkün olan tüm imkanları değerlendirmeye gayret gösteriyoruz. Il Turco tarihin derinliklerinden gelen harika bir hikaye. Bunun için ortaklarımız ile birlikte bir proje hazırladık 2017 yılında. 2018 yılında da devam edeceğiz inşallah. Projenin detayları devam eden bölümlerde mevcut. Hadi hayırlısı!

==============================================================

Konunun Geçmişi

İtalya’nın Trento bölgesinde bulunan Moena Kasabası (Comune de Moena), kökenlerinin Türk olduğu inancıyla yıllardır Ağustos ayında “Türk Festivali” düzenlemektedir.  Burası Venedik’e ve Milano’ ya yaklaşık 3 saat mesafede 3.000 nüfuslu küçük bir belediyedir.

Festival yıllardır Kasabanın kendi imkânları ile yapılmaktadır. Konu halkımız tarafından büyük bir merakla izlenmektedir. Bugüne kadar birçok televizyon kanalı burada çekim yapmıştır.   Akademik çalışmalara konu olmuştur. Düşünce kuruluşları tarafından raporlar hazırlanmıştır.

Konunun geçmişine kısaca bakılacak olursa;

  • Web taramasında konuyla ilgili en eski tarihli haber 7 Ocak 2007 tarihli Sabah[1] Gazetesinde yer almıştır.  Burada Moena Belediye Başkanının zamanın Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’ u festivale davet ettiğinden bahsedilmektedir.
  • 2010 yılında tarihçi-yazar Orhan Yeniaras tarafından “El Turco : 2. Viyana Kuşatmasının Bilinmeyen Yönleri” isimli roman yayınlanmıştır[2].
  • 2011 yılında Vox Populi (Halkın Sesi) Düşünce ve Araştırma Kuruluşu Başkanı Dr. Ermmano Visintainer’in “İtalya’da Unutulmuş Türk Varlığı: Moena Türkleri[3]” başlıklı çalışması ORSAM tarafından yayımlanmıştır[4].
  • 2012 yılında Ayşegül Seloğlu’ nun “İtalya’daki Türkolojik Bulgular: Moena’da Türk Kültürüne Dair İzler” konulu Yüksek Lisans çalışması “Gazi Üniversitesi Türkçe Araştırmaları Akademik Öğrenci Dergisi“ nde yayımlanmıştır[5]. Burada 2007 yılında festivalde bir “Yeniçeri Sergisi” açıldığından bahsedilmektedir.
  • 2014 yılında Emre Taş tarafından “Il Turco: Italya’da Bir Yeniçeri” romanı yayınlanmıştır[6].
  • Youtube’ de yer alan bir video https://www.youtube.com/watch?v=nQZD790Oh-k adresinden izlenebilir.

Bunların devamında daha çok özel televizyon kanallarının çektiği görüntüler, haberler, blog yazıları yer almıştır.

Ama bu son derece önemli tarihi ve kültürel birikim ile,  bir bütünlük içinde ilgilenilememiştir. Konunun tüm yönleri ile ele alınması durumunda büyük bir projenin ortaya çıkabileceği değerlendirilmektedir.

Ülkemiz son zamanlarda Katar, Somali, Suriye, Irak, Afganistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Balkanlar ve Ortaasya’daki varlığı ile artık “bölgesel oyun kurucu” ülkelerden biridir. Küresel bir güç olmaya doğru hızla yol almaktadır. Avrupa Birliği vizyonu ve üyelik çalışmaları devam etmektedir. Ticari ve askeri faaliyetler yanında kültürel faaliyetler ve birikim de öne çıkarılmalıdır.

Avrupa’daki varlığımız için Moena kasabası,  günümüzde İtalyan vatandaşı olan ve Ülkemizle bir irtibatı bulunmayan insanların kendilerini “Türk” olarak kabullenmeleri,  işbirliğine hazır olmaları yeni bir yaklaşım imkanı getirmektedir. Başbakanlık Tanıtma Fonuna sunulan bu proje teklifi,  uzun süreli ve zamanı geldiğinde diğer ortakların da katılacağı bir çalışmayı kapsamaktadır.

Proje hazırlıkları aşamasında Moena Belediyesi ile yapılan görüşmelerde, Ülkemizin festivale katılımından memnuniyet duyacakları ifade edilmiştir.

Hazırlık aşamasında Ülkemizden 5 sivil toplum kuruluşu ve el sanatları için bir danışmanık firmasının  (Ankara Kulübü Derneği, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği, Geleceği Önemseyenler Derneği, Öz Orman İş Sendikası, Türk Dünyası Parlamenterler Birliği  ve Limon Ağacı Danışmanlık Ltd)  birlikte hareket etmesi konusunda mutabık kalınmış, diğer taraftan Türkiye içindeki iş ve işlemlerin GÖNDER-Geleceği Önemseyenler Derneği, İtalya’daki iş ve işlemlerin ise UETD- Avrupalı Türk Demokratlar Birliği İtalya Bölge Başkanlığınca yürütülmesi kararlaştırılmıştır.

Proje Ortakları

2018 yılı Mart ayı itibari ile proje ortakları şunlardır.

Başvuru Yapan: Geleceği Önemseyenler Derneği- GÖNDER

Proje Ortakları

  1. Ankara Kulübü Derneği- www.ankarakulubu.org.tr
  2. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD)- http://uetd.org/
  3. Geleceği Önemseyenler Derneği (GÖNDER)- www.gonder.org.tr
  4. Limon Ağacı Danışmanlık Ltd. Şti.
  5. Öz Orman İş Sendikası- www.ozorman-is.org.tr
  6. Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı-TDPV- http://www.tdpv.org/
  • Ankara Kulübü Derneği: Ankara Kulübü Derneği bizzat Mustafa Kemal Atatürk’ ün 27 Aralık 1932 tarihinde verdiği direktifle “Ankara Kulubü” adı ile kurulmuştur. 31 Ağustos 1947 tarihinde “Dernek” adı ile tescil edilen Ankara Kulubü Derneği, 3 Ekim 1990 tarihinde “Bakanlar Kurulu Kararı” ile “Kamu Yararına Dernek” statüsünü almıştır. http://www.ankarakulubu.org.tr/ankaraKulubu.aspx?mID=436  Dernek diğer faaliyetlerinin yanında ilgili Yönergesi çerçevesinde yurt içi ve yurtdışında “Seymen” gösterileri yapmaktadır. http://www.ankarakulubu.org.tr/ankaraKulubu.aspx?mID=582  
  • Avrupalı Türk Demokratlar Birliği: UETD kısa adını İngilizce “Union of European Turkish Democrats” adından alan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği, http://uetd.org/ Avrupa’da yaşayan Türk yurttaşları tarafından, 2004 yılında dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşvikiyle Köln merkezli kurulan bir sivil toplum kuruluşudur.  UETD ana amaç olarak Avrupalı Türklerin siyasal, sosyal ve kültürel gelişimini sağlayarak, bulundukları ülkelerdeki etkinliklerini artırmak amacıyla kurulmuştur.Birliğin birçok Avrupa Ülkesinde Bölge ve Şubeleri http://uetd.org/bolge-ve-subeler/  bulunmaktadır. Bu proje İtalya Bölge Başkanlığı tarafından koordine edilecektir.  İtalya Bölge Başkanı Derviş Bozyel, proje ile ilgili olarak 17 Mayıs 2017 tarihinde Moena Belediye Başkanlığı ile bir öngörüşme yapmış ve resmi katılım yazısı almıştır. Projenin İtalya koordinayonu UETD tarafından yapılacaktır.  Diğer taraftan UETD Yönetimi 24 Mayıs 2017 tarihinde Brükselde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmiştir.
  • Geleceği Önemseyenler Derneği-GÖNDER: Ankara Valiliği İl Dernekler Müdürlüğünün 29.05.2013 tarih ve 13364 sayılı yazısı ile tüzel kişilik kazanan Geleceği Önemseyenler Derneği-GÖNDER; farklı konularda projeler hayata geçiren bir dernektir. www.gonder.org.tr Türk Dünyası, diğer bir ifade ile “gönül coğrafyası” Derneğin özel çalışma alanlarından birisi olup, hâlihazırda Kırgızistan, Bosna Hersek, Arnavutluk ve Türkiye’den 16 sivil toplum kuruluşunun üyesi olduğu “Doğa-Orman Sivil Toplum Platformu-DOST Platformu” kuruculuğunu yapmıştır. 1 Haziran 2016 tarihinde Saraybosna’da imzalanan http://www.gonder.org.tr/?p=5193  işbirliği anlaşması ile kurulan DOST Platformu Birinci Uluslararası Çalıştayı 27 Nisan-1 Mayıs 2017 tarihleri arasında Alanya’da yapılmıştır. http://www.gonder.org.tr/?p=6033   
  • Öz Orman İş Sendikası: 22 Temmuz 2003 tarihinde kurulan sendika http://www.ozorman-is.org.tr/ , Hak-İş Federasyonuna http://www.hakis.org.tr/ bağlı olarak faaliyetlerini yürütmektedir. Tarım ve ormancılık konularında yetkili sendika olup, 30.000 civarında üyesi bulunmaktadır.  Yurt içi ve yurt dışı birçok faaliyeti olan Öz Orman İş; DOST Platformu Üyesidir. http://www.ozorman-is.org.tr/haberler.asp?id=812
  • Limon Ağacı Halkla İlişkiler: Limon Ağacı Halkla İlişkiler Danışmanlığı ve Organizasyon firması, Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu Temsilciliği ve T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı ve farklı illerin valilikleri, belediyeleri, TOBB’ ne bağlı birçok kuruluş ile beraber, gerek yurt içinde, gerek yurt dışında Türk Kültür ve El Sanatlarını tanıtmak amacıyla etkinlikler düzenler. Etkinliklerin yanısıra, Limon Ağacı, Türkiye’ de unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını uygulamalı olarak tanıtmayı amaçlayan projeler üretmiş ve bu projelerin uygulamalarını yürütmüştür.
  • TÜRK DÜNYASI PARLAMENTERLER VAKFI-TDPV: TDPV, Türk Dünyası ve akraba toplulukları arasında sosyal, kültürel, siyasi ve ekonomik işbirliğini artırmak, ortak tarihimizden gelen dostluk ve kardeşlik bağlarını güçlendirerek kültürel zenginliklerimizin tanıtılmasına katkıda bulunmak, iletişimi sağlamak, güçlendirmek, birbirlerini daha yakından tanımalarına imkan sağlamak amacıyla kurulmuştur. İnsan hak ve özgürlükleri konusunda hiçbir ayrım gözetmeksizin insan hak ve değerlerinin her alanda ve her yerde korunması, geliştirilmesi, uygulanması ve çevre bilincinin geliştirilmesi hususlarında faaliyetler yapmaktır. Türk birliğinin ve İslam birliğinin sağlanmasına katkıda bulunmaktır.

Bu proje bu çerçevede hazırlanmıştır. Başbakanlık Tanıtma Fonu tarafından sağlanan kaynakla  başlanılması öngörülen bu çalışmaya zamanla Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, TİKA, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Yunus Emre Enstitüsü,  Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Türk Maarif Vakfı, Anadolu Ajansı, TRT gibi kurumların ve özel sektörün/üniversitelerin katılabileceği değerlendirilmektedir.  Bu çerçevede görüşmeler devam etmektedir.

2018 yılında yapılması planlanan faaliyetler proje metninde sunulmuştur.  İlerleyen zamanlarda;

  • Konunun tarihi ve kültürel yönlerinin araştırılması için “Uluslararası Moena Türkleri Sempozyumu” nun düzenlenmesi,
  • TİKA tarafından Genelkurmay Başkanlığı ve diğer ortaklar ile işbirliği halinde “Osmanlı Müzesi-Türk Evi” nin açılması,
  • Yunus Emre Enstitüsü ve Türk Maarif Vakfı öncülüğünde Türkçe kursları düzenlenmesi,
  • Moena Belediyesi ile Türkiye’de uygun belediyeler arasında “Kardeş Şehirler” uygulaması başlatılması,
  • Moena’ya benzer, tarihlerinde Türk etkisi bulunan köy ve kasabaları bir araya getirerek “Türk Köy ve Kasabaları Ağı” oluşturulması,
  • Kültürel değerlere daha vakıf oldukları dikkate alınarak yaşlılardan ve geleceği dikkate alarak “gençler” den oluşan Moena’luların başta İstanbul olmak üzere Türkiye’ye getirilmesi, aynı şekilde buradan insanların Moena’ ya götürülmesi,
  • Buranın bir kayak merkezi olduğu dikkate alınarak etkinliklere Türk takımlarının katılımlarının sağlanması hedeflenmektedir.

Proje Faaliyetleri

Proje kapsamında yapılacak faaliyetler şunlardır:

  1. Ankara Kulübü Derneğine üye “Seymenler”  tarafından Festival boyunca  “Seymen Gösterileri” yapılması.
  2. Limon Ağacı firması koordinasyonunda “geleneksel Türk el sanatları” sergisi açılması,  ayrıca ustalar tarafından sahada bizzat üretim yapılması.
  3. GÖNDER, Öz Orman İş Sendikası, Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı  ve UETD işbirliği ile “Türk Stantı” düzenlenmesi,
  4. Projenin geleceği için İtalyan yetkililer ile görüşmeler yapılması ve iyi niyet anlaşması imzalanması,
  5. Konuyla ilgili olarak Türkçe, İtalyanca ve İngilizce yayın yapacak bir web sitesi hazırlanması ve sosyal medya imkânlarının aktif hale getirilmesi,
  6. Proje için bir logo ve slogan tasarlanması,
  7. Gösteriler esnasında taşınmak üzere döviz, poster, arka fon vb. Hazırlıkların yapılması,
  8. Yaklaşık 100 kişinin katılımı ile bir gala yemeği verilmesi,
  9. Otobüs ve Otomobil Kiralanması,
  10. Hediyelik Eşya Götürülmesi.

Bu faaliyet(ler) ülkemizin tanıtımına nasıl katkıda bulunacak?

Yaklaşık 300 asırdır davem eden bu festival, gerek ülkemiz kamuoyu, gerekse dünya kamuoyu tarafından ilgi ile takip edilmektedir. Ancak esas katkı; kendilerinin Türk kökenli olduklarını kabul eden ve yıllardır bu konuda çalışma yapan İtalyanlar ile birlikte ülkemizin gerekeni yapması ve programlarına iştirak etmesi olacaktır. Ülkemiz adına bu tür bir katılım ilk defa gerçekleşmiş olacaktır.

Projeye hangi ülkelerden, hangi unvanlı kaçar kişi katılacak?

Teklif edilen bu proje kapsamında Türkiye’den katılım sağlayacaklar ekli listede gösterilmiştir.  Ancak projeden hariç olmak üzere, gerek Türkiye’den gerekse İtalya ve diğer Avrupa ülkelerinden katılımcılar gelecektir. Bununla ilgili bir sayı elimizde bulunmamaktadır.

 

 Projenin Kısa ve Uzun Vadeli Amaçları:

Projenin Kısa ve Uzun Vadeli Amaçları:

2018 yılı için teklif edilen bu proje uzun vadeli bir çalışmanın başlangıcıdır.  Bunların  başarılı şekilde tamamlanmasını takiben yeni ve kapsamlı bir teklif hazırlanacaktır.

Kısa vadede; Moena halkının yanında olunduğunun gösterilmesi, Türk kültürü açısından son derece önemli bir kazanım olan “Seymen Gösterileri”, “Geleneksel El Sanatları” ve “Türk Standı” ile Ülkemizin ve birikimlerimizin aktarılması amaçlanmıştır.

Ayrıca Moena halkı ve yetkilileri ile bir araya gelinerek uzun vadeli işbirliği imkânları müzakere edilecek, karşılıklı güven tesisi için çalışılacaktır.

Uzun vadede, Moena kasabasının ve bu bölgenin mevcut Türk kültürüne aşina olması için çalışmalar yapılacaktır. Daha da önemlisi bu kasabanın ve insanlarının İtalya ve Ülkemiz arasındaki ilişkilere, Avrupa Birliği ile ilişkilere olumlu katkısı beklenmektedir.

Bu Amaçlara Ulaşma Yöntemi

Öncelikli olarak 2018 yılı için hazırlanan çalışmaların en etkin şekilde icra edilmesi planlanmaktadır.

Bu esnada Moena’lu yetkililer ile devamında yapılabilecekleri müzakere için en azından üç kez gündemli şekilde toplantı yapılacak ve protokol veya iyi niyet anlaşmasının imzalanmasına gayret gösterilecektir.

 

Hedeflenen kitleler

  • 2018 yılında öngörülen faaliyetlerde Moena halkına, festivali izlemeye gelen diğer insanlara ve televizyon-gazete, sosyal medya yayınları ile ulaşılabilecek kişiler hedeflenmektedir. Hazırlanacak web sayfası ve sosyal medya dâhil diğer imkânlarla konu Ülkemiz insanına da duyurulacaktır. Böyle bir faaliyetin Ülkemiz için, kendi insanımızın gelişimi ve dünyaya, tarihine, kendi kültürüne bakışı için son derece önemli olduğu değerlendirilmektedir.
  • Ayrıca bu faaliyete katkı vermek üzere Türkiye’den gidenler için de son derece eğitici bir çalışma olacağı, bunun da daha sonraki faaliyetler için destekleyici, güven geliştirici olacağı öngörülmektedir.

 

 

[1] http://arsiv.sabah.com.tr/2007/01/10/cp/gnc110-20070107-102.html

[2] http://www.kitapyurdu.com/kitap/el-turco-amp-ii-viyana-kusatmasinin-bilinmeyen-yonleri/426192.html

[3] http://www.orsam.org.tr/eski/tr/trUploads/Yazilar/Dosyalar/201258_14raportum.pdf

[4] https://www.cnnturk.com/2011/yasam/diger/10/14/italyada.unutulmus.turkler/633124.0/index.html

[5] http://turkcearastirmalari.gazi.edu.tr/index.php/makale_yazar/aysegul-seloglu/

[6] https://issuu.com/emreta/docs/__l_turco-__talya_da_bir_yeni__eri-

One Response to Il Turco

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]