2018 Dünya Ormancılık Günü:Ormanlar ve Sürdürülebilir Şehirler

2018 Dünya Ormancılık Günü

21 Mart günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararı ile “Dünya Ormancılık Günü” olarak kutlanıyor.

Bugünün BM tarafından ilan edilmesine nasıl katkı verdiğimize ilgili yazımızda değinmiştim.

21 Mart nasıl Dünya Ormancılık Günü İlan Edildi?

BM’ nin ormancılıkla ilgili kurumları FAO ve UNFF, her sene bir tema belirliyor ve bu merkezde etkinlik gerçekleştiriyor.  2017 Dünya Ormancılık Günü teması “orman ve enerji” idi.

Doğal Santraller! Bu seneki dünya ormancılık günü ana teması orman ve enerji!

2018 yılı teması ile “Ormanlar ve Sürdürülebilir Şehirler” olarak belirlendi.

http://www.fao.org/international-day-of-forests/en/

Bu sene bütün uluslararası çalışmalar “2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” ni esas alarak belirleniyor. Bu konuda “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Şehirleşme” başlıklı yazımıza bir göz atmakta fayda var.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Şehirleşme

Bu vesile ile bazı hususlara değinmekte fayda var. http://www.fao.org/zhc/detail-events/en/c/1107093/

Şehirlerdeki ağaçlar daha hızlı büyüyor!

  • Dünyadaki 10 farklı şehirde 1.383 ağacın örneklendiği yakın tarihli bir araştırmaya göre, aynı yaştaki kentsel ağaçlar kırsal ağaçlardan ortalama olarak daha büyüktür, çünkü kentsel ağaçlar daha hızlı büyür.

Ağaçlar muhteşem iklim savaşçılarıdır!

  • Bir ağaç yılda 150 kg CO2 emebilir, karbon depolayabilir ve şehirlerdeki iklim değişikliğinin etkilerini hafifletebilir.

Yeşil alanlar obezite oranını düşürür!

  • Yeşil alanlara iyi erişime sahip bölgelerde yaşayan çocuklar, televizyon ekranlarının, bilgisayarların ve akıllı telefonların önünde daha az zaman harcarlar ve yeşil alanlara sınırlı erişimi olan veya olmayan çocuklar ile karşılaştırıldığında, yüzde 11-19 oranında obezite prevalansı daha düşüktür.

 Ağaçlar yazın havayı 2-8 Derece düşürür. İklimlendirme maliyetlerini %30’a kadar azaltabilir.

  • Plaj günleri eğlenceli olabilir, ancak bazen rahatlamak için soğuk bir içeceğe ve serin bir yere ihtiyacınız vardır. Ağaçlar yapraklarından nem aldıkça, etraftaki hava soğutulur. Şehirlere stratejik olarak yerleştirilmiş ağaçlar güneşten gölge sağlar ve havayı 2 ila 8 santigrat derece arasında serinletebilir ve yaz aylarında iklimlendirme ihtiyaçlarını yüzde 30’a kadar azaltabilir.

Dünyanın en büyük çevresel sağlık riski ve küresel ölümlerde dördüncü büyük etken hava kirliliği!

  • Yapılan incelemelere göre yılda 5,5 milyon insan hava kirliliğinden ölmektedir. Şehirdeki ağaçlar zararlı kirletici ve parçacıkları temizler ve hava kirliliği ile mücadeleye yardımcı olurlar.

Evlerin değeri artıyor!

  • Kentsel ağaçlar ve ormanlar birçok ekonomik fayda sağlar. Etrafında ağaç veya orman olan evler, olmayanlara göre %5-18 oranında daha fazla fiyata alınıp satılmaktadır.

 Dört kişinin oksijen ihtiyacı!

  • Yetişkin bir ağaç dört kişinin günlük ihtiyacını karşılayacak oksijen üretebilir.

İsmail Belen-Orman Yüksek Mühendisi

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]