Türkiye Ormancılar Derneği Paneli

Giriş

7139 Sayılı “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda ve Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 28 Nisan 2018 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir[1].

Bu Kanun ile, başta 6831 Sayılı Orman Kanunu olmak üzere bir çok Kanunda değişiklik yapılmıştır. Değişiklik yapılan bu Kanunlar aşağıdaki gibidir.

7139 Sayılı Kanunla Değişiklik Yapılan Kanunlar

  • 1053 sayılı Belediye Teşkilâtı Olan Yerleşim Yerlerine İçme, Kullanma ve Endüstri Suyu Temini Hakkında Kanun
  • 167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanun
  • 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu
  • 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu
  • 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu
  • 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu
  • 3194 sayılı İmar Kanunu
  • 3234 sayılı Orman Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun
  • 3402 sayılı Kadastro Kanunu
  • 4081 sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanun
  • 4283 sayılı Yap-İşlet Modeli ile Elektrik Enerjisi Üretim Tesislerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışının Düzenlenmesi Hakkında Kanun
  • 4342 sayılı Mera Kanunu
  • 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun
  • 488 sayılı Damga Vergisi Kanun
  • 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu
  • 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu
  • 5488 sayılı Tarım Kanunu
  • 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu
  • 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu
  • 6200 sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun
  • 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun
  • 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun
  • 639 sayılı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
  • 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu
  • 6831 sayılı Orman Kanun
  • 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun

Panel Akışı ve Panelistler

1924 yılına uzanan kuruluşu ile Ülkemizin en köklü ve etkin sivil toplum kuruluşlarından olan Türkiye Ormancılar Derneği- http://www.ormancilardernegi.org/index.asp tarafından “7139 Sayılı Kanunun, 6831 Sayılı Orman Kanununda yaptığı Değişikliklerin Orman ve Ormancılığa Getirdikleri ve Götürdükleri” konulu bir Panel[2] düzenlenmiştir.

26 Mayıs 2018 günü Ankara’da Türk Harb-İş Sendikası Genel Merkezinde düzenlenecek olan bu Panele, Geleceği Önemseyenler Derneği-GÖNDER Yönetim Kurulu Başkanı Orm. Yük. Müh. İsmail Belen de davet edilmiştir.

Programa göre İsmail Belen’den yasa hakkında genel bir değerlendirme yapılması beklenmekte olup, bu yazı bu Panel için hazırlanmıştır.

Panel iki oturum halinde düzenlenmiştir.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesinden Prof. Dr. Ünal Akkemik’ in başkanlığını yapacağı birinci oturumda, TOD Başkanı Hüseyin Çetin, İstanbul Orman Fakültesinden Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Bartın Orman Fakültesinden Prof. Dr. Erdoğan Atmış, KTÜ Orman Fakültesinden Prof. Dr. Cantürk Gümüş ve YARGITAY 20. Hukuk Onursal Daire Başkanı Ferruh Atbaşoğlu görüşlerini paylaşacaklar.

Öğleden sonra düzenlenecek İkinci Oturumun başkanlığını DKMP eski Genel Müdürü A. Hüsrev Özkara yapacak. Burada Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz http://ormuh.org.tr/index.aspx , Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, Tarım Orkam Sendikasını temsilen M. Hilmi Yenikurtuluş ve GÖNDER Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Belen’ in sunumları olacaktır.

Orman Kanunu ve Ormancılıkla İlgili Konularda Yapılan Değişiklikler

 

Bunlardan ormancılıkla ilgili olanları inceleyecek olursak aşağıdaki değişikliklerin yapıldığı görülecektir.

 

Orman Kadastrosu ile ilgili olanlar

MADDE 9- 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanununun 7 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Orman kadastro komisyonları, Orman Genel Müdürlüğünce atanacak bir orman yüksek mühendisi veya orman mühendisinin başkanlığında, bir orman yüksek mühendisi veya orman mühendisi veya bunların bulunmaması halinde orman teknikeri, bir ziraat yüksek mühendisi veya ziraat mühendisi veya bunların bulunmaması halinde ziraat teknisyeni ile beldelerde belediye encümenince, mahalle ve köylerde muhtarlıkça bildirilecek bir temsilci olmak üzere bir başkan ve üç üyeden teşekkül eder.”

MADDE 10- 6831 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin yedinci fıkrasının yedinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İlan tarihinden itibaren otuz gün içinde düzeltmenin kaldırılması maksadıyla kadastro mahkemelerine, kadastro mahkemesi olmayan yerlerde kadastro davalarına bakmakla görevli mahkemelere dava açılmadığı takdirde yapılan düzeltme kesinleşir.”

Ormanlardan Verilecek İzinler

MADDE 11- 6831 sayılı Kanunun 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 18- Devlet ormanlarında; arkeolojik kazı ve restorasyon yapılmasına ve bu alanların kullanımına, tarihi eserlerin restorasyonu ve korunması için gerekli tesislere, odun kömürü, terebentin, katran, sakız gibi işletilmesinde ağaç kullanılan ocakların açılmasına, balık üretmek üzere tesis kurulmasına ve göl, baraj ve deniz yüzeyinde yapılan balık üretimi için karada yapılması mecburi tesislere ve yeraltında depolama alanı kurulmasına Orman Genel Müdürlüğünce bedeli alınarak yirmidokuz yıla kadar izin verilebilir. Bu süre sonunda her türlü bina ve tesis eksiksiz ve bedelsiz olarak Orman Genel Müdürlüğü tasarrufuna geçer ve söz konusu bina ve tesisler Orman Genel Müdürlüğü ihtiyaçları için kullanılabilir veya kiraya verilmek suretiyle değerlendirilebilir.

Genel bütçe kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarına bu madde kapsamında verilen izinlerden bedel alınmaz. Ancak bedelsiz izne konu tesisler de dâhil olmak üzere tesislerin; izin sahibince üçüncü kişilere kiralanması halinde orman sayılan alana isabet eden kira bedelinin yüzde ellisi her yıl Orman Genel Müdürlüğü bütçesine gelir kaydedilmek üzere ilgili muhasebe birimi hesabına izin sahibi tarafından yatırılır.

Yangın görmüş ormanlarla, gençleştirmeye ayrılmış veya ağaçlandırılan sahalarda birinci fıkradaki faaliyetlere hiçbir surette izin verilemez.”

Ormanlardan Üretim Yapılma Şekli

MADDE 12- 6831 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 30- Devlet ormanlarından elde edilen dikili ağaç da dâhil orman ürünlerinin piyasa satışlarında açık artırma esastır. Kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçları ile lüzum ve fayda görülen veya acele olarak satış yapılmasını gerektiren hallerde, her türlü orman ürünü piyasa fiyatı üzerinden tahsisen satılabilir. Amenajman plan verilerine uygun olarak dikili ağaç da dâhil orman ürünlerinin satışları beş yıllık süreleri geçmemek üzere, yıllara sâri olarak da yapılabilir.”

Üretim Yaptırılacak Kişiler ve Şekli

MADDE 13- 6831 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Devlet ormanlarında yaptırılan ağaçlandırma, bakım, imar, kesme, toplama, taşıma, imal gibi orman işleri; işyerinin ve işyerinde çalışacakların hangi mülki hudut ve orman teşkilatı hudutları içerisinde kaldığına bakılmaksızın, öncelikle işyerinde veya civarındaki orman köylerini kalkındırma kooperatiflerine ve işyerindeki köylülere veya işyeri civarındaki orman işlerinde çalışan köylülere, işyerine olan mesafeleri ile iş güçleri dikkate alınarak yaptırılır. Ancak; ağaçlandırma faaliyetlerine ait arazi hazırlığı işlerinin makine gücü ile yapılmasının gerektiği hallerde bu fıkra hükümleri uygulanmaz.”

Orman Yangınlarının Söndürülmesi, Kırsal Alan Yangınları, Gönüllüler

MADDE 14- 6831 sayılı Kanunun 69 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 69- Orman idaresi, orman yangınlarını önlemek ve söndürmek maksadıyla her türlü hizmeti yapar veya yaptırır.  Orman sayılan alanlar dışındaki yangınlarda ormana sirayet etme riski bulunan kırsal alan yangınlarının söndürülmesine imkânlar ölçüsünde katkı sağlanır. Bu maksatla görevlendirilen personel hakkında 71 inci madde hükümleri uygulanır.

 

Orman yangınlarını önlemek maksadıyla, orman yangını öncesinde ve yangın esnasında orman idaresi ile diğer kamu kurum ve kuruluşları arasındaki koordinasyonu, mahallin en büyük mülki idare amiri sağlar. Kamu kurum ve kuruluşları, mahallin en büyük mülki idare amirinin verdiği talimatları yerine getirmek ve her türlü desteği sağlamakla yükümlüdür.

Yangın söndürme çalışmalarına fiilen katılan resmi ve özel her türlü aracın akaryakıt giderleri Orman Genel Müdürlüğünce karşılanır. Orman yangınlarıyla mücadelede gönüllülerden de faydalanılır. Gönüllülerin yangına ulaşımı ile yangın söndürmeye yarayacak aletleri ve giyecekleri, Devlet ormanlarında orman idaresi, diğer ormanlarda ise sahipleri tarafından karşılanır. Yangına katılan personel ve gönüllülerin iaşe giderleri yangın söndürme faaliyetleri süresince orman idaresi tarafından karşılanır.

Bu Kanuna göre izne konu edilen Devlet ormanlarında izin sahipleri, hususi ve hükmi şahsiyeti haiz amme müessesesine ait ormanlarda ise sahipleri, orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesi ile ilgili her türlü tedbiri almakla yükümlüdürler.”

 

MADDE 15- 6831 sayılı Kanunun 72 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 72- Orman yangınlarını önleme ve söndürme işlerinde görevlendirilen işçilerin, orman yangın ekip bina ve yangın gözetleme kulelerinde bulunan sosyal tesisler ve lojmanlarda çalışma saatleri dışında geçirdiği süreler, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 63 üncü maddesinde düzenlenen çalışma süresinden sayılmaz. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin yapılacak fazla çalışma ve diğer hususlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görüşü alınarak, Orman Genel Müdürlüğünce hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir.”

 

Orman Alanı Dışına Çıkarma, Kasabaların Hakları

MADDE 17- 6831 sayılı Kanuna aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir.

“EK MADDE 15- Orman kadastrosu yapılmayan veya orman kadastrosu yapılmış olup da orman sınırları dışında kalan yerlerde bulunan, gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri adına tapuda tescilli olduğu halde, ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmaları sırasında kamulaştırılmaksızın orman idaresince 31/12/2017 tarihinden önce ağaçlandırılmış olan taşınmazlardan, orman olarak kullanılmasında yarar görülen taşınmazlara karşılık; aynı bölgede bulunan 19/4/2012 tarihli ve 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun kapsamında değerlendirilmeyen 2/B taşınmazlarından, bunun mümkün olmaması halinde diğer hazine taşınmazlarından eşdeğer taşınmaz verilebilir.

 

Bu maddenin uygulanması ile ilgili usul ve esaslar Maliye Bakanlığından görüş alınarak Orman Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir.

 

EK MADDE 16- Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerler ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte üzerinde yerleşim yeri bulunan ya da yerleşim yeri oluşturulması uygun olan taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan alanlardan, Orman ve Su İşleri Bakanlığının teklifi üzerine sınırları Bakanlar Kurulunca belirlenen alanlar, Bakanlar Kurulunca belirlenecek usul ve esaslara göre Orman Genel Müdürlüğünce orman sınırları dışına çıkartılarak tapuda Hazine adına tescil edilir. Orman sınırları dışına çıkartılan alanın iki katından az olmamak üzere Devletin hüküm ve tasarrufu altında veya Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlar Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere tahsis edilir.

Birinci fıkrada belirtilen alanlarda 21/6/1987 tarihli ve 3402 sayılı Kadastro Kanununun 22 nci maddesinin kadastrosu yapılmış olan yerlerin ikinci defa kadastroya tabi tutulamayacağına ilişkin hükmü uygulanmaz.

Birinci fıkra kapsamında orman sınırları dışına çıkarılacak alanların tespiti maksadıyla, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yeteri kadar orman kadastro komisyonu görevlendirilir ve bu tespit sırasında ilan süresi bir hafta, itiraz süresi bir ay olarak uygulanır.

Bu Kanunun 1 inci maddesine göre ilk defa yapılacak orman kadastrosu uygulamasındaki işlemlere ilişkin sürelerde de üçüncü fıkra hükümleri uygulanır.

EK MADDE 17- Orman köyü veya orman köylüsüne tanınan hak, sorumluluk ve imtiyazlardan istifade eden kasaba iken; 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı Kanun ile 20/2/2014 tarihli ve 6525 sayılı Kanun kapsamında mahalleye dönüşen yerler, büyükşehir belediyesi kapsamında olmayan yerlerdeki köy ve kasabalarla aynı hak, sorumluluk ve imtiyazlardan faydalanmaya devam ederler.”

 

70 ve 73. Maddelerin Kaldırılması

MADDE 18- 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanununun 70 inci ve 73 üncü maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Milli Parklar Yasası

MADDE 23- 9/8/1983 tarihli ve 2873 sayılı Milli Parklar Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

 

“EK MADDE 1- Bu Kanun kapsamındaki yerlerde mevcut yerleşim merkezlerinde ikamet edenler dışında bu yerlere gelen ziyaretçiler tarafından giriş kontrol merkezlerinde veya sahalar içindeki idare ve ziyaretçi merkezlerinde ödenecek olan ücretlere ilişkin usul ve esaslar Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından belirlenir.  Orman ve Su İşleri Bakanlığınca işletilen bu Kanuna tabi yerlerde giriş ücretini ödemeden giriş yaptığı tespit edilenlere Orman ve Su İşleri Bakanlığı bölge müdürlerince bu maddenin birinci fıkrasında belirlenen giriş ücretinin on katı tutarında idari para cezası verilir.

Giriş ücretleri ve bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen idari para cezaları ilgiliye tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenir. Bu sürede ödenmeyen giriş ücretleri ve idari para cezaları 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Âmme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre ilgili vergi dairesi tarafından takip ve tahsil edilir.”

 

MADDE 24- 9/8/1983 tarihli ve 2873 sayılı Milli Parklar Kanununun 17 nci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Karayolları Trafik Kanunu-Yangın Araçları

MADDE 25- 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 71 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine “orman yangınlarıyla mücadele eden araçlar,” ibaresi eklenmiştir.

 

OGM Teşkilat Yasası

MADDE 33- 31/10/1985 tarihli ve 3234 sayılı Orman Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 33 üncü maddesinin başlığı “Mal ve kıymetlerin hukuki durumu ile istisna ve muafiyetler” şeklinde değiştirilmiş, birinci fıkrasının son cümlesi yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“Genel Müdürlük, 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa göre alınan harçlardan, bu Kanunda belirtilen görevleri kapsamında düzenlenen kâğıtlar sebebiyle damga vergisinden ve tapu ve kadastro işlemlerinden kaynaklanan döner sermaye hizmet bedellerinden muaftır.

Genel Müdürlüğün gelirleri vergiden müstesnadır. Bu istisna, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yapılan kesintileri kapsamaz.”

MADDE 34- 3234 sayılı Kanuna aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir.

 

“EK MADDE 1- Orman muhafaza memuru ve orman mühendisi olarak atanacaklar, ilgili mevzuatı uyarınca yapılan merkezî sınav sonucuna göre, atanacak kadro sayısının dört katına kadar çağrılacak adaylar arasından sınav komisyonlarınca yapılacak sözlü ve uygulamalı sınav sonucuna göre belirlenir. Bu maddenin uygulanması ile ilgili usul ve esaslar Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir.

EK MADDE 2- Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan özel televizyon kuruluşları ve radyolar ayda en az doksan dakika olmak üzere orman kaynaklarının usulsüz müdahalelere, tabii afetlere, orman yangınlarına karşı korunması, gerekli tedbirlerin alınması, su kaynaklarının muhafazası ve kirliliğinin önlenmesi, tabiat sevgisi ve bilincinin artırılması, çölleşme ile mücadele, hayvanların ve tabii hayatın korunması konularında uyarıcı ve eğitici mahiyette yayınlar yapmak zorundadır. Bu yayınlar, asgari otuz dakikası 17:00-22:00 saatleri arasında olmak üzere, 08:00-22:00 saatleri arasında yapılır ve yayınların kopyaları her ay düzenli olarak Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna teslim edilir. Bu saatler dışında yapılan yayınlar, aylık doksan dakikalık süreye dâhil edilmez. Bu programlar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanır veya hazırlatılır. Hazırlanan programların Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından radyo ve televizyonlarda yayınlanması sağlanır. Bu fıkra kapsamında yapılan yayınlar için herhangi bir bedel ödenmez. Bu yayınların ve sürelerinin denetimi Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca yapılır.

 

EK MADDE 3- Genel Müdürlüğün görev ve sorumluluklarının yerine getirilmesinden dolayı haklarında ceza davası açılmış olanların; vekalet verdikleri avukata, 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 168 inci maddesine göre yayımlanan avukatlık asgari ücret tarifesine göre ödedikleri ücretler ile belgelendirilmiş olmak kaydıyla dava ile ilgili olarak yaptıkları masraflar, kesinleşmiş mahkûmiyet kararı verilmesi halinde geri alınmak kaydıyla, Komisyon kararı üzerine Genel Müdürün teklifi ve Genel Müdürlüğün bağlı olduğu Bakanın onayı ile karşılanabilir. Komisyonun oluşumu ile çalışmasına ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.”

 

Kadastro Kanunu-Orman Kadastrosu

MADDE 35- 21/6/1987 tarihli ve 3402 sayılı Kadastro Kanununun 4 üncü maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

 

“Orman tahdidi veya kadastrosu yapılarak kesinleşmiş orman haritalarında, tapuya tescil edilip edilmediğine bakılmaksızın düzeltmeyi gerektiren tutanak, pafta ve zemin uyumsuzluğunun tespit edilmesi halinde, orman işletme müdürlüğünce görevlendirilecek en az bir orman yüksek mühendisi veya orman mühendisi ile ilgili kadastro müdürlüğünce görevlendirilecek kontrol mühendisi veya mühendisin iştirak ettirildiği, bu Kanunun 3 üncü maddesine göre oluşturulacak kadastro ekibince orman sınır nokta ve hatları orman kadastro tutanakları esas alınmak suretiyle zemine aplike edilir. Tespit edilen uyumsuzluk yukarıda oluşturulan kadastro ekibince teknik mevzuatına uygun hale getirilir. Çalışma neticesinde bir zabıt düzenlenir ve bu zabıt, ekip görevlileri ile orman ve kadastro mühendisleri tarafından birlikte imzalanır. Düzeltme işlemi bu Kanunun 11 inci maddesine göre yapılacak askı ilanını müteakip kesinleşir.

 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, bağlı bulunduğu Bakanlığın onayını almak kaydı ile onüçüncü fıkrada belirtilen çalışmaların teknik işlerinin bir kısmını veya tamamını, giderleri Orman Genel Müdürlüğü tarafından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi hesabına yatırılması kaydıyla gerçek veya tüzel kişilere ihale yolu ile de yaptırabilir. Bu ihalelerde gelecek yıllara sarî taahhütlerde bulunulabilir.”

 

Meraların Tespiti

MADDE 37- 25/2/1998 tarihli ve 4342 sayılı Mera Kanununun 6 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Mera, yaylak ve kışlakların tespit, tahdit ve tahsisi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yapılır. Bu amaçla valinin görevlendireceği bir vali yardımcısı başkanlığında; Bakanlık il müdürü, Bakanlık il müdürlüğünden konu uzmanı bir ziraat mühendisi, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yetkili temsilcisi, Orman Genel Müdürlüğü yetkili temsilcisi, ilgili köy veya mahalle muhtarı, defterdarlıktan veya bulunamaması halinde vali tarafından görevlendirilecek bir hukukçu, Milli Emlak Müdürlüğünden bir temsilci, Kadastro Müdürlüğünden bir teknik eleman, Ziraat Odası Başkanlığından bir temsilci olmak üzere on kişiden oluşan bir komisyon kurulur.”

 

Orman Genel Müdürlüğü Yatırımlarının Finansmanı

MADDE 38- 28/3/2002 tarihli ve 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 6- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Orman Genel Müdürlüğünün yatırım programında yer alan projelerinin finansmanı amacıyla imzalanan kredi anlaşmaları ile temin edilen dış finansman Genel Müdürlüğe tahsisli olarak kullandırılmış sayılır ve tahsisli olarak kullandırılmaya devam edilir. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takiben temin edilecek dış finansman Genel Müdürlüğe tahsisli olarak kullandırılabilir. Bu madde kapsamında tahsis edilen kredilerle ilgili olarak krediyi tahsis eden kuruluş hakkında bu Kanunun 14 üncü maddesinin beşinci ve altıncı fıkralarının 5018 sayılı Kanunun eki (I) sayılı cetvelde yer alan kuruluşlara ilişkin hükümleri uygulanmaz.”

 

Kara Avcılığı Kanunu

MADDE 39- 1/7/2003 tarihli ve 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (30) numaralı bendi ve 10 uncu maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Orman Mühendislerine Yeni Haklar

MADDE 44- 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 7 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “bedelleri ile” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

 

MADDE 45- 5996 sayılı Kanunun eki ek-2’de yer alan “ÜRETİM, İŞLEME VE DAĞITIM AŞAMALARINDA RESMİ KONTROLLERDEN SORUMLU MESLEK MENSUPLARI” tablosunun

“A. BİRİNCİL ÜRETİM” kısmının ikinci satırının ikinci sütununa “Ziraat mühendisi” ibaresinden sonra gelmek üzere “, orman mühendisi, tütün teknoloji mühendisi” ibaresi eklenmiş,

“B. ÜRETİM VE İŞLEME” kısmının, “Hayvan kökenli gıda ve yemler” sütununun birinci satırının birinci sütunu “Kesimhane ve kombinalar” şeklinde değiştirilmiş, bu satırdan sonra gelmek üzere “Parçalama işlemi yapılan yerler” satırı eklenerek satırın ikinci sütununa “Veteriner hekim, gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda ve zootekni bölümü)” ibaresi eklenmiş, son satırının ikinci sütununa “Veteriner hekim,” ibaresinden sonra gelmek üzere “ziraat mühendisi (zooteknist), su ürünleri mühendisi” ibaresi eklenmiş, ikinci satırındaki yem işletmeleri satırının ikinci sütunundaki “(balık yemi üreten işletmeler)” ibaresi çıkarılmış, dördüncü satırının ikinci sütununa “ziraat mühendisi,” ibaresinden sonra gelmek üzere “su ürünleri mühendisi” ibaresi, son satırının ikinci sütununa “kimya mühendisi” ibaresinden sonra gelmek üzere “, orman mühendisi, orman endüstri mühendisi” ibaresi,

“C. DAĞITIM” kısmının “Perakende işyerleri” bölümünün birinci satırının ikinci sütununa “veteriner hekim” ibaresinden sonra gelmek üzere “gıda mühendisi” ibaresi, ikinci satırının ikinci sütununa “ziraat mühendisi” ibaresinden sonra gelmek üzere “, orman mühendisi, orman endüstri mühendisi, gıda mühendisi” ibaresi, üçüncü satırının ikinci sütununa “ziraat mühendisi” ibaresinden sonra gelmek üzere “su ürünleri mühendisi” ibaresi, beşinci satırının ikinci sütununa “ziraat mühendisi,” ibaresinden sonra gelmek üzere “su ürünleri mühendisi, balıkçılık teknolojisi mühendisi” ibaresi, aynı bölümün sonuna “Su ürünleri depolayan ve dağıtan” satırı ve bu satırın ikinci sütununa “Veteriner hekim, su ürünleri mühendisi, gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda ve su ürünleri bölümü)” ibaresi, aynı kısmın üçüncü satırının ikinci sütununa “kimya mühendisi” ibaresinden sonra gelmek üzere “, orman mühendisi, orman endüstri mühendisi” ibaresi, dördüncü satırının ikinci sütununa “veteriner hekim” ibaresinden sonra gelmek üzere “su ürünleri mühendisi,” ibaresi ve

“Ç. İTHALAT” kısmının birinci satırının ikinci sütununa “ziraat mühendisi” ibaresinden sonra gelmek üzere “gıda mühendisi” ibaresi eklenmiş, üçüncü satırından “ve hayvansal ürünler” ibaresi çıkarılmış, ikinci sütununa “veteriner hekim” ibaresinden sonra gelmek üzere “su ürünleri mühendisi,” ibaresi, dördüncü satır olarak “Hayvansal ürünler” satırı, bu satırın ikinci sütununa “Veteriner hekim, gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda, süt ve su ürünleri bölümü), su ürünleri mühendisi (su ürünleri ithalatı)” ibaresi eklenmiş, “Yemler” satırının ikinci sütununa “veteriner hekim” ibaresinden sonra gelmek üzere “, su ürünleri mühendisi,” ibaresi, son satırının ikinci sütununa “kimya mühendisi” ibaresinden sonra gelmek üzere “, orman mühendisi, orman endüstri mühendisi” ibaresi eklenmiştir.

 

Orman Köylülerinin Kalkındırılması Hakkında Kanun

MADDE 54- 19/4/2012 tarihli ve 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanunun 11 inci maddesinin onuncu fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

 

 

Panelde Değinilecek Hususlar

Görüldüğü üzere gerek Orman Kanununda, gerekse diğer ilgili Kanunlarda birçok değişiklik yapılmış olup, mahdut bir sürede bunların tamamına değinme imkânı bulunmamaktadır. Bu nedenle seçilen belirli maddeler hakkında görüş beyan edilecektir.

Bu çerçevede;

Ormanlardan Üretim Yapılma Şekli

Yapılan değişiklik ile Amenajman plan verilerine uygun olarak dikili ağaç da dâhil orman ürünlerinin satışları beş yıllık süreleri geçmemek üzere, yıllara sâri olarak da yapılabilir.” Hükmü getirilmiştir.

Konu Hakkında Bilgiler

Türkiye’ye İlişkin Genel Bilgiler

Burada bir görüş beyan etmeden önce aşağıdaki hususlara değinmekte fayda mülahaza edilmektedir.

Öncelikle “orman ürünleri” tanımına ihtiyaç bulunmaktadır.  “Orman ürünü” dendiğinde genel olarak “oduna dayalı orman ürünleri” anlaşılmaktadır. Buradan ise “tomruk, kâğıtlık odun, maden direği” gibi geleneksel olarak üretilen ürünler anlaşılmaktadır.

Hâlbuki orman bir ekosistemdir.  Bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Bir kaynaktır. Hattı zatında bu husus başka mevzuatla birlikte teşkilat yasasında belirgin şekilde yer almıştır.

2011 yılında yapılan değişiklik ile Orman Genel Müdürlüğünün teşkilat yasası aşağıdaki gibi belirlenmiştir.

·       Orman kaynaklarını; ekolojik, ekonomik ve sosyo-kültürel faydalarını dikkate alarak, bitki ve hayvan varlığı ile birlikte, ekosistem bütünlüğü içinde idare etmek, katılımcı ve çok amaçlı şekilde planlamak,

·       Orman ürün ve hizmetlerinin sürekliliğini güvence altına alarak ormanları teknik, sosyo-kültürel, ekolojik ve ekonomik icaplara göre işletmek, orman ürünlerinin üretim, taşıma, depolama iş ve işlemlerini yapmak ve yaptırmak, bu ürünleri yurt içinde ve yurt dışında pazarlamak,

·       Orman ekosistemlerinin sunduğürün ve hizmetlerden azami seviyede istifade edilmesini sağlamak üzere döner sermaye işletmeleri ve gerekli diğer birimleri kurmak ve işletmek

·       Orman ürün ve hizmetlerinin kullanımını yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalar yapmak, her türlü orman ürünü üreten, işleyen, pazarlayan, ithalat ve ihracatını yapan özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler ile yakın işbirliği içinde çalışmak, yurt içinde ve yurt dışında danışmanlık yapmak, projeler uygulamak, ormanlar ve ormancılıkla ilgili olarak kamuoyunu bilinçlendirici her türlü faaliyette bulunmak,

·       Görev alanına giren konularda teknik ve idari esasları belirlemek, çalışma konularına ilişkin laboratuvarlar kurmak ve kurdurmak, iş tarifleri ve birim zaman analizlerini yapmak, yaptırmak ve birim fiyatlarını tespit etmek,

·        Genel Müdürlüğün görev, hizmet ve faaliyetleri ile ilgili olarak, diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca uyulacak esasları belirlemek, koordinasyonu sağlamak

 

 

Orman ürünlerinden bahsedilirken, ekosistem servisleri dahil, orman ürün ve hizmetleri dikkate alınmalıdır.

En son 7-11 Mayıs 2018 tarihlerinde BM Genel Merkezinde yapılan BM Orman Forumu 13. Oturumunda da ifade edildiği gibi[3], ormanların dünya çapında sağladığı ekosistem hizmetlerinin ekonomik değeri 16,2 trilyon ABD Doları tahmin edilmektedir.  Ormanlar tüm karasal türlerin yüzde 80’ine ev sahipliği yapmaktadır.

Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin olarak 21 Kasım 2017 tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna yapılan sunumda aşağıdaki hususlar yer almıştır.

  • Dünyada tıbbı ve aromatik bitkilerin yıllık 105 milyar Dolar pazarı bulunmaktadır.
  • 2016 yılında Ülkemiz 507 milyon Dolar tıbbi ve aromatik bitki ihracatı yapmıştır.
  • 2002 yılı odun üretimi 13,7 milyon m3 iken 2017 üretimi 21 milyon m3 olmuştur.
  • 2002 geliri 0,5 milyar iken 2017 geliri 3 milyar Lira olmuştur.
  • 2002 de 20,8 milyon hektar olan orman alanı 2017 yılında 22,3 milyon hektara, ağaç serveti 1.2 milyar m3 ten 1,6 milyar m3’e çıkmıştır.
Orman Ürün ve Hizmetleri Sadece Odundan mı İbaret?

FAO’nun web sitesinde yer alan bir sunuma göre, Akdeniz ormanları;

  • % 22 yem-otlatma
  • % 21 eğlence-rekreason
  • % 21 odun dışı orman ürünleri
  • % 20 su temini ve su arıtma
  • % 9 odun üretimi için kullanılmaktadır.

 

 

Henüz net bilgiye sahip değiliz ancak bu oranların Türkiye için de  geçerli olduğu kabul edilebilir görünmektedir.

 

Dünyadan Örnekler

Ormanlar ve ormancılık faaliyetleri son zamanlarda uluslararası seviyede önem kazanmaya, netice olarak uluslararası sözleşmelere ve gelişmelere daha fazla yansımaya başlamıştır.

Bunlara birkaç örnek vermek gerekirse aşağıdaki hususlara değinilebilir.

2017 yılı Ocak ayı itibari ile kabul edilen bu Strateji Belgesi ve Küresel Orman Hedefleri yukarda sayılan tüm uluslararası süreçleri ve anlaşmaları içermektedir.

Bu gelişmeler ve alınan kararlar incelendiğinde, ormanların korunması ve alanlarının geliştirilmesi yanında, ormanların reel hayata verdiği katkıların gittikçe öne çıktığı görülmektedir. Bu çerçevede ormanların gıda güvenliğine, istihdama, sanayiye, enerjiye, madenciliğe, suya, günlük yaşama, şehirciliğe ve diğer sektörlere katkılarına özellikle vurgu yapılmaya başlanmıştır.

Bu hususları “21 Mart Dünya Ormancılık Günü” gündemini dikkate alarak değerlendirecek olursak, 2018 yılı teması “ormanlar ve sürdürülebilir şehirler”, 2017 yılı teması “ormanlar ve enerji”, 2016 yılı teması “orman ve su” olarak belirlenmiştir.

Ülkeler tarafından yürütülen faaliyetlere değinilecek olursa aşağıdaki örneklerin incelemeye değer olduğu düşünülmektedir.

Ülke Örnekleri

Finlandiya

Finlandiya ormancılık sektörünü “stratejik sektör” olarak görmektedir. Ülke ekonomisinde elektronik sanayinden sonra ikinci sırada orman sanayi gelmektedir. http://www.fao.org/forestry/country/57478/en/fin/

Finlandiya kara alanının  %72’ si ormanlarla kaplıdır. Bu alan toplam 22 milyon hektar etmektedir. 2015 yılı envanter sonuçlarına göre Ülkemizin orman varlığı Finlandiya ormanları ile aynıdır. (22,3 milyon hektar)

Ülke Adı Orman Varlığı

(milyon hektar)

Toplam Servet

(milyon m3)

Yıllık Artım

(milyon m3)

Türkiye 22,3 1,611 45,9
Finlandiya 22,0 1,908 77,6

 

Finlandiya ormancılık teknoloji, ihracat ve ithalat konusunda göreceli olarak dünya liderliğine sahip ülkelerden birisi olarak değerlendirilmektedir.

Finlandiya ihracat gelirlerinin %20’ si orman ürünlerinden elde edilmektedir. 2016 yılı rakamlarına göre 11 milyar 450 milyon Euro (2016 kuruna göre 38 milyar TL)  orman ürünü (odun, mobilya, kâğıt, kâğıt hamuru)  ihracatı yapılmıştır. https://www.forestindustries.fi/statistics/

Türkiye ve Finlandiya arasında ormancılık konusunda işbirliği bulunmakla birlikte olması gereken seviyede değildir. Özellikle teknoloji transferi ve ithalat/ihracat konusunda işbirliği yapılabileceği değerlendirilmektedir.

Rusya

Dünya ormanlarının %20’si Rusya Federasyonundadır. Türkiye’ nin 22,3 milyon hektar ormanına karşılık Rusya’ nın  885 milyon hektar ormanı  vardır. Ormancılık sektörü ülkenin önemli bir gelir ve istihdam kaynağını oluşturmaktadır.  Ormancılık sektörünün Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’ndaki payı %1,19 iken, imalat sanayii üretimindeki payı %3,7’dir.  Sektörün toplam ihracattaki payı ise %1,9’dur.

Rusya’nın 2013 yılı itibariyle yuvarlak odun üretimi 194 milyon m3tür.

Rusya 2008 yılına kadar orman ürünlerini hammadde olarak ihraç etmekte iken bu tarihte yuvarlak odun ihracatı için gümrük vergilerini  %6,5  den %25’e çıkmıştır. Bu durum Türkiye’ yi ciddi şekilde etkilemiş ve Rusya’dan yapılan ithalat başka pazarlara kaymıştır.  Ancak yine de yeterli hammadde bulunamadığı için Türkiye’deki orman ürünleri fiyatları Avrupa’dan iki-üç kat fazla cereyan etmektedir.

Rusya geniş bir orman varlığına sahip olmasına rağmen bu potansiyelini yeteri kadar değerlendirememektedir.  Son yirmi yılda ormancılık sektörüne gereken önem verilmemiştir. Dolayısıyla günümüzde ormancılık sektörü yetersiz teknolojik altyapı, düşük verimlilik, yetersiz sermaye gibi birçok sorunlar ile karşı karşıyadır (Zhemulin, 2011; Yaroshenko, 2015).

Söz konusu sorunlar sektörün hem rekabet gücünü hem de gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Oysa orman ürünleri sanayisinin gelişmesi Rusya ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır.

Rusya ormancılık sektörü Türkiye’ li firmalar için önemli bir avantaj taşımaktadır. Başta Kastamonu Entegre olmak üzere birçok Türk firmasının Rusya’da yatırımı bulunmaktadır. Rusya Federasyonuna bağlı Tataristan Cumhuriyeti ülke içinde yapılacak yatırımlar için son derece cazip imkânlar sunmaktadır.

Türkiye’de orman yangınları ile mücadele kullanılan kiralık helikopterlerin önemli bir kısmı Rusya ve Ukrayna’dan gelmektedir. Ancak Orman Genel Müdürlüğü tarafından satın alınan helikopterlerin hizmete girmesi ile bu durum değişecektir.

Rusya Federasyonun sahip olduğu ormanlar en az doğal gaz, petrol ve madenler kadar değerli «doğal kaynaklardan» dır. Günümüzde Rusya ile aynı enleme sahip Finlandiya, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler ormancılık sanayine büyük yatırımlar yapmaktadır. Rusya ormanlarının coğrafi şartlar nedeniyle Finlandiya ormanları ile aynı şartlarda olduğu dikkate alındığında ve Finlandiya’ nın 22 milyon hektar ormandan 38 milyar liralık ihracat yaptığı göz önünde bulundurulduğunda, 885 milyon hektar ormana sahip Rusya’ nın varsayımsal olarak 1,5 trilyon TL’ lik ihracat kapasitesinin olduğu görülecektir.

Küresel ısınma ile birlikte Rusya ormanları daha ulaşılabilir hale gelecektir. Yıllık artım daha fazla olacaktır. Bu ise daha fazla üretim imkânı ve zarureti getirecektir. Küresel ısınma ile birlikte Rusya ormanları orman yangınları ve böcekler başta olmak üzere birçok zararlıya karşı daha hassas ve dayanıksız hale gelecektir. Yeterince bakım yapılmayan-üretim yapılmayan ormanların yaşama şansı kalmayacaktır.

Türkiye’de çok ciddi bir sanayi kapasitesi bulunmakta ancak hammadde darlığı yaşanmaktadır. Ayrıca Türkiye ormanların bakımı, yangınlarla mücadele, kurak alanların ağaçlandırılması, orman emvali üretimi, odun dışı orman ürünlerinin kullanımı, ormancılık mevzuatı, kırsal altyapı, eğitim ve sivil toplum kuruluşları, uluslararası işbirliği gibi konularda ciddi bir potansiyele sahiptir.

Türkiye ve Rusya ormancılık konusuna; doğal gaz, petrol, güvenlik gibi stratejik bir yaklaşımla bakması gerektiği değerlendirilmektedir. Türk firmalarının başta danışmanlık olmak üzere, birçok farklı konuda Rusya’da yatırım yapabileceği, bu konuda Orman Genel Müdürlüğünün yardımcı olabileceği düşünülmektedir. 3234 sayılı Orman Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2/ı maddesi “… her türlü orman ürünü üreten, işleyen, pazarlayan, ithalat ve ihracatını yapan özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler ile yakın işbirliği içinde çalışmak, yurt içinde ve yurt dışında danışmanlık yapmak…” hükmünü taşımaktadır. http://www.gonder.org.tr/?p=6602

Kore

Koreliler geleneksel olarak ormanları kereste, yakacak odun ve mantar ve yabani yeşil bitkiler gibi odun dışı orman ürünleri için kullanmışlardır.

1950’lerde ve 1960’larda dünyanın en fakir ve en az gelişmiş ülkelerinden birisi olan Kore Cumhuriyeti ormanlarının yarısı ormanlık alanların tarımsal alanlara dönüştürülmesi, ormanlardan ısınma ve kereste ihtiyacı için aşırı kesim yapılması nedeniyle kaybedilmiştir.

Bu ormansızlaşma şiddetli erozyona, kuraklık ve sel baskınlarının etkilerinin artmasına ve tarımsal üretimin azalmasına, neticede can ve mal kaybına neden olmuştur.

Fakirlik nedeniyle gıda ihtiyaçlarının ormanlardan karşılanması yoluna gidilmiş, plansız, düzensiz ve aşırı kullanım ise daha fazla ormansızlaşma ve gıda güvenliği için daha fazla tehdit oluşturur hale gelmiştir. Bu kısır döngüyü kırmak için 1960′ lı yıllardan itibaren yoğun bir orman rehabilitasyon programı başlatılmış olup, bunun devamı olarak 1970’ler ve 1980’lerde ikinci ve üçüncü “Orman Rehabilitasyon Planı” hayata geçirilmiştir.

Bu başarılı çalışmaların sonunda, başta yukarı havzalar ve dağlık orman havzalarında geri gelen ormanların, başta tarımsal afetlerin önlenmesine ve gıda üretimi için sağlam bir temel oluşturmaya yardımcı olduğu, ayrıca yoksulluğun giderilmesine büyük bir katkı verdiği, neticede ulusal ekonominin gelişmesi için temel alt yapılardan birini oluşturduğu hükümet tarafından görülmüş ve kabul edilmiştir. Bu büyük orman rehabilitasyon çabasının sonucu olarak, orman serveti 1955-2010 yılları arasında yaklaşık 14 kat artmış ve 58 milyon m3’den 800 milyon m3’e yükselmiştir. (Türkiye’ nin 1973 yılında 935 milyon metreküp olan ağaç serveti 2015 yılı envanterine göre 1,611 milyon metreküpe ulaşmıştır)

Bu başarının görülmesi ile Hükümet, bunun devamı olarak orman rehabilitasyon planlarını, köy koşullarını iyileştirmeyi, yeni tutum ve becerileri getirmeyi ve kentsel ve kırsal toplumlar arasındaki gelir farkını azaltmayı amaçlayan topluluk temelli, entegre bir kırsal kalkınma programı olan Yeni Topluluk Hareketi (Saemaul Undong) ile entegre etmiştir.

Saemaul Undong, yakacak odun ve erozyon kontrolü için fidanlıklar tesis edilmesi ve plantasyonlar kurulması gibi küçük çaplı projeler aracılığıyla ağaçlandırma çalışmalarına katkıda bulunmuştur. Orman köylüleri bu çalışmaları kendi kendilerine yapar hale gelmişlerdir. Bu topluluk projeleri, kırsal kalkınmayı ve kırsal ekonomiyi de desteklemiş, insanlar çalıştığı işlerden ve ürettikleri ürünlerden para kazanmaya başlamışlardır.

Ormanlar üzerindeki baskıyı azaltmak için bu rehabilitasyon programının bir parçası olarak 20 ilde odunun yakıt olarak kullanılması yasaklanmış ve pişirme için alternatif enerji kaynakları geliştirilirmiştir. Orman rehabilitasyonu programı esnasında, meyve ve fıstık ağaçlarının, özellikle kestane ağaçlarının dikilmesi teşvik edilmiş, bu sayede gıda kullanılabilirliğine de katkıda bulunulmuştur. Orman rehabilitasyonu projelerinden elde edilen gelir, kişilerin yiyecek satın almalarını sağlayarak gıda erişimini geliştirmiştir. Geri kazanılan dağ ormanları, pişirme için temiz su temin ederek gıda kullanımına katkıda bulunmuş ve meyve ve fıstık ağaçlarından alınan yiyecekler gıda kaynaklarının çeşitlendirilmesine ve zenginleştirilmesine yardımcı olmuştur.

Netice olarak, ormanların rehabilitasyonu ve sürdürülebilir orman yönetimi ile gıda güvenliğine ciddi katkı vermek mümkündür. Ancak bunun için;

  • İlgili sektörlerin birlikte çalışabileceği entegre bir yaklaşım,
  • Kendileri için gelir ve kazanç sağlanmasının da önü açılarak halkın katılımı,
  • Güçlü siyasi irade ve liderlik,
  • Ekonomik ve sosyal kalkınmayı birlikte içeren bütüncül yaklaşım. http://www.fao.org/3/a-i5588e.pdf

İsmail Belen olarak görüşüm;

Bu açıklamalar ışığında, gerek odun, gerekse diğer orman ürün ve hizmetleri konusunda yıllara sari bir iş planının faydalı olacağını düşünüyorum. Ancak 5 yılın az bir zaman olduğunu düşünüyorum. Bunun uygun tedbirlerle “plan serisi-Amenajman Planı” süresince olmasının daha faydalı olacağını düşünüyorum.

Bununla ilgili olarak 2014 yılında “Orman Ürünleri Satışı Nasıl Arttırılır?” başlığı altında bir yazı kaleme almıştım. http://www.gonder.org.tr/?p=1189

Orman Ürünleri Satışı Nasıl Arttırılır?

http://www.orsiad.com.tr/orman-urunleri-satisi-nasil-arttirilir.html

(24 Eylül 2014 Tarihinde ORSİAD Gazetesinde Yayınlanan Yazıdır)

İstanbul Ticaret Odası’nın aylık yayın organı olan “itovizyon” için hazırlanan bu yazıda, orman ürünlerinin satış şekilleri ve konuyla ilgili yapılabilecekler müzakere edilmiştir.

Günümüzde orman ürünleri, içerde ve ihracatta satış problemi yaşamakta, ormanlardan üretilen emval depolarda birikmektedir. Diğer taraftan ihtiyacın önemli bir kısmı ithalat yolu ile karşılanmaktadır. Yaşanan sıkıntının kaynağında ise pazarın önceden öngörülememesi ve iyi planlanamaması yatmaktadır. Tek üretici ve tedarikçi konumunda olan Orman Genel Müdürlüğü’nün “yıl, fiyat, kalite, kantite” garantisi verememesi nedeniyle, özel sektör ihtiyaçlarının önemli bir kısmını ithalat yolu ile karşılamaya gitmekte, bu ise yaşanan bu sıkıntıda etkin bir rol oynamaktadır.

Kâğıt, kâğıt hamuru, lif yonga vb. ürünler bir bütün olarak ele alındığında, orman ürünlerinin; ülkemiz ithalatında ve cari açığında en fazla paya sahip sektörlerden birisi olduğu görülecektir. Diğer taraftan halen ülke içindeki tek tedarikçi konumunda olan  Orman Genel Müdürlüğü’nün, bazı  düzenlemeler ile, satışlarında  %20 dan fazla artış sağlayabileceği aşikardır.

Bilindiği üzere ülkemizin % 27’si orman sayılan alanlardandır. Anayasa ve ilgili mevzuata göre tüm ormanlar devlet yönetimi altındadır. Çok az miktarda (yaklaşık 20.000 ha) olan özel ormanlar hariç ormanların tamamı devlete aittir. Devlet tarafından işletilir.

Bu konuda yetkili kurum Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Görev ve Yetkilerini hatırlatmak gerekirse;

  • Ormanları işletmek, orman ürünlerini yurtiçi ve dışında pazarlamak,
  • Orman ürün ve hizmetlerinin kullanımını yaygınlaştırmak,
  • Her türlü orman ürünü üreten, işleyen, pazarlayan, ithalat ve ihracatını yapan özel sektör, STKlar ve üniversiteler ile yakın iş birliği içinde çalışmak,  OGM’nin görevleri içinde sayılmıştır.

Buna ilaveten halen yürürlükte olan 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 30. Maddesine göre orman emvalinin satışında “açık artırma”  esas alınmış,  satışa sunulacak emval için mahalli ihtiyaçlara ve satış icaplarına göre uygun partiler halinde ayarlama seçeneği getirilmiştir. Ayrıca gerektiğinde tahsis imkânı da verilmiş, gerekli düzenlemelerin Bakanlar Kurulu kararı ile yapılabileceği hükme bağlanmıştır.

Şu anda yaşanan sıkıntıların önemli bir kısmı bu maddenin farklı yorumlanması ve uygulanmasından kaynaklanmaktadır.

 

Şu andaki uygulamaya göre;

Tahsisli satışlarla özellikle yonga ve lif levha işletmelerinin ihtiyaçlarının önemli bir kısmı karşılansa da; çok yıllık satış yapılamaması, talep edilen miktarda ürün, fiyat ve kalite garantisi verilememesi sektörü olumsuz etkilemekte ve “ithalat odaklı” çalışmaya zorlamaktadır.

Diğer taraftan, kereste, parke, palet, kontrplak ve diğer alt sektörler, tahsis imkânlarından faydalanamadığı gibi, küçüklü büyüklü bütün üreticiler aynı şartlarda ve ortamlarda ihaleye girmekte, neticede iyi planlanamayan ihaleler nedeni ile orta ölçekli firmaların ihtiyaçları karşılanamamakta ve bunlar da ithalat yolunu tercih etmektedir.

Bu durumda yapılabilecekler:

  • İlgili mevzuatta “uzun vadeli” satışlar veya tahsislerle ilgili bir engel bulunmadığı değerlendirilmektedir. Orman Genel Müdürlüğü Türkiye’de ilk planlı çalışmaya geçen kurumlardandır.
  • Bütün ormanlar “Orman Amenajman Planlarına” göre yönetilmektedir. Nerede, hangi türde ne kadar üretim yapılacağı, hangi ürünlerin elde edileceği, birkaç yıl değil, çoğu zaman 10-15 yıl öncesinden bellidir.
  • Bu durumda Orman Genel Müdürlüğü’nün sektörün; süre, kalite, kantite ve fiyat taleplerini karşılayacak bir üretim metoduna geçmesi, “alım garantili” veya “tedarik garantili” üretim yapması önünde bir engel bulunmamaktadır.
  • Bununla birlikte böyle bir mecburiyet olduğu yorumu hakim olursa Bakanlar Kurulu Kararı ile bir çözüm bulunması son derece kolay görünmektedir.

Diğer taraftan 4 Temmuz 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 645 sayılı KHK ile; Orman Genel Müdürlüğü görev ve yetkilerinde yapılan değişikliklerin zamanın ihtiyaçlarına göre hazırlandığı, son derece akılcı ve kolay çözümler getirdiği değerlendirilmektedir.

Buna göre Orman Genel Müdürlüğü;

  • Orman ürünlerinin reklamını yapabilir. Orman ürünlerinin çevreye, sağlığa ve kırsal kalkınmaya katkılarının vurgulandığı reklam kampanyaları satışları önemli miktarda artıracaktır. Tekrar ifade etmek gerekirse “sürdürülebilir şekilde yönetilen ormanlardan” elde edilen ürünler; en çevreci, en doğal, en sağlıklı, en yerli ve yenilenebilir yapı ürünüdür. İklim değişikliği ile mücadelenin ve karbon depolamanın en etkin ve en kolay yolu mümkün olduğunca fazla ahşap malzeme kullanmaktan geçer.
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve özellikle TOKİ ile işbirliğine gidilerek “kentsel dönüşüm projelerinde” ahşap kullanımına öncelik verilmesi sağlanabilir.
  • İlgili özel sektöre destek olmak için her türlü çalışmayı yapabilir.  Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı ile birlikte yurt içinde ve yurt dışında danışmanlık yapabilir. Biyoenerji, biyoplastik gibi yeni ürünlerin geliştirilmesinde destek olabilir.
  • Satışların gerçek manada online yapılması işlemleri hızlandıracak, bürokrasiyi azaltacak ve maliyeti düşürecektir.
  • Satış için ihaleye çıkarılan emvalin küçük istifler yerine, büyük işletmelerin ihtiyacını karşılayacak partiler halinde hazırlanmasının önünde hiçbir hukuki engeli bulunmamaktadır. Orman Kanunun 30. Maddesi “mahalli ihtiyaçlara ve satış icaplarına göre uygun partiler halinde ayarlama mecburiyeti” getirmektedir. Satış icabı 5000 metreküplük bir partiyi gerekli kılıyorsa bunu yapmamanın hukuki altlığı bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, halen sayıları 8-9 bin civarında olduğu ifade edilen olan “hızar şerit ve atölyelerinin” korunması ve geliştirilmesi gerektiği aşikârdır. Ancak, küçük ölçekli atölyelerin tomruk işlemek yerine, keresteden daha ileri katma değerli ve işçilik ağırlıklı ürünler üretmesini temin etmek amacı ile ihale ortamlarının disipline edilmesi ve bir bütün olarak sektörün düzenlenmesi gerekmektedir.  Bu meyanda; bu işletmelerin bir ağ etrafında birleştirilmeleri, “Kümelenme Destek Programı Yönetmeliği” çerçevesinde çalışmalar yapılmasının faydalı ve zaruri olduğu değerlendirilmektedir.

“Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği” tarafından hazırlanan “Ağaç ve Orman 2023 Projesi” ve Ocak 2013 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve TOBB Orman Ürünleri Meclisi tarafından organize edilen “Ormancılık Sektörünün Geleceği Arama Konferansı”  ormancılık sektörü için yeni ufuklar çizmiş ve imkânların görülmesinde önemli rol oynamıştır.

Yukarda tadat edilen ve herhangi bir teknik veya hukuki engel olmadığı değerlendirilen tedbirlerle; ihracat taahhütlerine girebilen, uzun vadeli yatırım yapabilen, istihdam oluşturan ve kar eden işletmelerin gelişmesine, neticede ormanlarımızın daha iyi bakıma tabi tutulmasına, istihdama ve kırsal kalkınmaya destek olunacaktır. Bu tedbirlerin alınması halinde orman ürünleri satışının en azından yüzde 20 oranında artacağı, ithalatın azalacağı, katma değerli üretim yapan işletmelerin daha karlı çalışacağı, vergi veren bir özel sektör işletmeciliğinin ortaya çıkacağı öngörülmektedir ki bu da hiç de azımsanmayacak bir netice olacaktır.

Sabri Avcı

Orman Yük. Müh.

TOBB Orman Ürünleri Sektörü Meclisi Başkan Yardımcısı

&

İsmail Belen

Orman Yük. Müh.-Kamu Yönetimi Uzmanı

FAO Akdeniz Ormancılık Komitesi Başkanı

Not: Orman ürünlerinin kullanım alanlarının arttırılması konusunda 2010 yılında TOKİ’ ye gönderilmek üzere hazırlanan yazı taslağı ekte takdim edilmektedir. (01.12.2015- İsmail Belen)

 

 

Üretim Yaptırılacak Kişiler ve Şekli

MADDE 13- 6831 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Devlet ormanlarında yaptırılan ağaçlandırma, bakım, imar, kesme, toplama, taşıma, imal gibi orman işleri; işyerinin ve işyerinde çalışacakların hangi mülki hudut ve orman teşkilatı hudutları içerisinde kaldığına bakılmaksızın, öncelikle işyerinde veya civarındaki orman köylerini kalkındırma kooperatiflerine ve işyerindeki köylülere veya işyeri civarındaki orman işlerinde çalışan köylülere, işyerine olan mesafeleri ile iş güçleri dikkate alınarak yaptırılır. Ancak; ağaçlandırma faaliyetlerine ait arazi hazırlığı işlerinin makine gücü ile yapılmasının gerektiği hallerde bu fıkra hükümleri uygulanmaz.”

İsmail Belen olarak görüşüm:

Türkiye’de ormanların tamamı Devlete ait olmakla birlikte üretim işleri orman köylüsünden ve orman köylüsünün örgütlü kurumlarından olan Ormancılık Kooperatiflerinden ve bunun çatı kurumlarından birisi olan ORKOOP’ tan bağımsız olarak yapılamamaktadır.

Benim kanaatime göre ORKOOP gibi ülke çapında iyi örgütlenmiş bir birlik orman teşkilatı için büyük bir kazanımdır.  Diğer taraftan üretim giderlerinin fazlalığı, ayrıca orman ürünlerinin dünyadan bir kaç kat fazla olduğu da bilinen bir gerçektir. Ancak çalışan işçinin eline yeterli bir ücret geçmediği de bilinmektedir.

Neticede;

  • Üretim işinde çalışanlar yeterli gelir elde edememektedir. Veya aldıkları ücretten memnun değildir. Türkiye’de orman köylüleri ortalamadan oldukça fakir durumdadır.
  • Son yıllardaki ciddi artışa rağmen üretim talebi karşılayamamaktadır. Resmi rakamlara göre 22,3 milyon hektar ormanımız vardır.  Korunan alanlar, ulaşılamayan alanlar, kapalılığı düşük alanlar, gençlik alanları vs. çıkarıldığında 10 milyon hektar civarında bir alanın üretime konu edilebileceği görülmektedir.  Bu durumda yıllık en azından 40 milyon3 lük bir üretim teknik olarak mümkün görülmektedir.
  • Orman Genel Müdürlüğünün geliri arttırılabilir. Teorik açıdan bakıldığında Ülkenin dörtte birini elinde tutan orman sektörü devlete gelir değil gider getirmektedir. Yaklaşık 7 milyar Lira olan 2018 bütçesinin yarısı Hazine yardımı ile karşılanmaktadır.
  • Sektörün talebi iç üretimle karşılanamamaktadır. Türkiye’de son derece güçlü bir orman sektörü bulunmaktadır. Bu ülke için büyük bir şanstır. Ancak kağıt hamuru neredeyse tamamen ithal edilmektedir. Odun fiyatları hem ihtiyacı karşılamamakta, hem de dünya ortalamasından fazla bir ücretle satılmaktadır. Ayrıca sayıları 8.000 civarında olan orman hızar ve atölyeleri varlıklarını sürdürmek için ciddi zorluklarla karşılaşmaktadır. Odun dışı orman ürünleri sektörü gelişme aşamasındadır.

Çözüm önerisi;

  • Orman emvali üretiminde teknolojik imkânlardan daha fazla yararlanılmalıdır. Bunun için teşkilat ve ORKOOP iyi niyet ilişkileri içersinde bir araya gelmeye devam etmelidir. Herkesin daha fazla kazanacağı bir çözüm gayet mümkün görülmektedir.
  • “Orman ürün ve hizmetleri”, su, karbon depolama, rekreasyon, avcılık, otlatma, gıda güvenliği, enerji gibi ürün ve hizmetleri fiyatlandırıcı bir mekanizma kurulması son derece kolaydır.

Orman Yangınlarının Söndürülmesi, Kırsal Alan Yangınları, Gönüllüler

MADDE 14- 6831 sayılı Kanunun 69 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 69- Orman idaresi, orman yangınlarını önlemek ve söndürmek maksadıyla her türlü hizmeti yapar veya yaptırır.  Orman sayılan alanlar dışındaki yangınlarda ormana sirayet etme riski bulunan kırsal alan yangınlarının söndürülmesine imkânlar ölçüsünde katkı sağlanır. Bu maksatla görevlendirilen personel hakkında 71 inci madde hükümleri uygulanır.

 

Orman yangınlarını önlemek maksadıyla, orman yangını öncesinde ve yangın esnasında orman idaresi ile diğer kamu kurum ve kuruluşları arasındaki koordinasyonu, mahallin en büyük mülki idare amiri sağlar. Kamu kurum ve kuruluşları, mahallin en büyük mülki idare amirinin verdiği talimatları yerine getirmek ve her türlü desteği sağlamakla yükümlüdür.

Yangın söndürme çalışmalarına fiilen katılan resmi ve özel her türlü aracın akaryakıt giderleri Orman Genel Müdürlüğünce karşılanır. Orman yangınlarıyla mücadelede gönüllülerden de faydalanılır. Gönüllülerin yangına ulaşımı ile yangın söndürmeye yarayacak aletleri ve giyecekleri, Devlet ormanlarında orman idaresi, diğer ormanlarda ise sahipleri tarafından karşılanır. Yangına katılan personel ve gönüllülerin iaşe giderleri yangın söndürme faaliyetleri süresince orman idaresi tarafından karşılanır.

Bu Kanuna göre izne konu edilen Devlet ormanlarında izin sahipleri, hususi ve hükmi şahsiyeti haiz amme müessesesine ait ormanlarda ise sahipleri, orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesi ile ilgili her türlü tedbiri almakla yükümlüdürler.”

İsmail Belen olarak görüşüm:

Realitede kırsal alan yangınları ağırlıklı olarak Orman Genel Müdürlüğünce yapılmaktadır. Ülkeyi bir bütün olarak düşündüğümüzde, etkin kaynak kullanımı açısından uygun bir düzenleme olarak değerlendirilmektedir.

Ancak gerek personelin, gerekse kamuoyunun bu sürece hazırlanması gerekmektedir.  Beklentinin yüksek tutulması sahada bir çok problem çıkarmaktadır.

Yangınlarda gönüllülerden istifade edilmesi de uygun bir tedbir olarak görülmektedir. Bunun için gerekli yönetmelikler hızlıca çıkarılmalı ve eğitim ağırlıklı iş planı yapılmalıdır. Gerekli eğitime alınmamış gönüllülerin yangın söndürme çalışmalarına katılması karışıklığa neden olabilecektir.

Karayolları Trafik Kanunu-Yangın Araçları

MADDE 25- 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 71 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine “orman yangınlarıyla mücadele eden araçlar,” ibaresi eklenmiştir.

OGM Teşkilat Yasası

MADDE 33- 31/10/1985 tarihli ve 3234 sayılı Orman Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 33 üncü maddesinin başlığı “Mal ve kıymetlerin hukuki durumu ile istisna ve muafiyetler” şeklinde değiştirilmiş, birinci fıkrasının son cümlesi yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“Genel Müdürlük, 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa göre alınan harçlardan, bu Kanunda belirtilen görevleri kapsamında düzenlenen kâğıtlar sebebiyle damga vergisinden ve tapu ve kadastro işlemlerinden kaynaklanan döner sermaye hizmet bedellerinden muaftır.

Genel Müdürlüğün gelirleri vergiden müstesnadır. Bu istisna, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yapılan kesintileri kapsamaz.”

MADDE 34- 3234 sayılı Kanuna aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir.

 

“EK MADDE 1- Orman muhafaza memuru ve orman mühendisi olarak atanacaklar, ilgili mevzuatı uyarınca yapılan merkezî sınav sonucuna göre, atanacak kadro sayısının dört katına kadar çağrılacak adaylar arasından sınav komisyonlarınca yapılacak sözlü ve uygulamalı sınav sonucuna göre belirlenir. Bu maddenin uygulanması ile ilgili usul ve esaslar Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir.

 

EK MADDE 2- Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan özel televizyon kuruluşları ve radyolar ayda en az doksan dakika olmak üzere orman kaynaklarının usulsüz müdahalelere, tabii afetlere, orman yangınlarına karşı korunması, gerekli tedbirlerin alınması, su kaynaklarının muhafazası ve kirliliğinin önlenmesi, tabiat sevgisi ve bilincinin artırılması, çölleşme ile mücadele, hayvanların ve tabii hayatın korunması konularında uyarıcı ve eğitici mahiyette yayınlar yapmak zorundadır. Bu yayınlar, asgari otuz dakikası 17:00-22:00 saatleri arasında olmak üzere, 08:00-22:00 saatleri arasında yapılır ve yayınların kopyaları her ay düzenli olarak Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna teslim edilir. Bu saatler dışında yapılan yayınlar, aylık doksan dakikalık süreye dâhil edilmez. Bu programlar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanır veya hazırlatılır. Hazırlanan programların Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından radyo ve televizyonlarda yayınlanması sağlanır. Bu fıkra kapsamında yapılan yayınlar için herhangi bir bedel ödenmez. Bu yayınların ve sürelerinin denetimi Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca yapılır.

Orman Mühendislerine Yeni Haklar

MADDE 44- 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 7 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “bedelleri ile” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

 

MADDE 45- 5996 sayılı Kanunun eki ek-2’de yer alan “ÜRETİM, İŞLEME VE DAĞITIM AŞAMALARINDA RESMİ KONTROLLERDEN SORUMLU MESLEK MENSUPLARI” tablosunun

“A. BİRİNCİL ÜRETİM” kısmının ikinci satırının ikinci sütununa “Ziraat mühendisi” ibaresinden sonra gelmek üzere “, orman mühendisi, tütün teknoloji mühendisi” ibaresi eklenmiş,

“B. ÜRETİM VE İŞLEME” kısmının, “Hayvan kökenli gıda ve yemler” sütununun birinci satırının birinci sütunu “Kesimhane ve kombinalar” şeklinde değiştirilmiş, bu satırdan sonra gelmek üzere “Parçalama işlemi yapılan yerler” satırı eklenerek satırın ikinci sütununa “Veteriner hekim, gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda ve zootekni bölümü)” ibaresi eklenmiş, son satırının ikinci sütununa “Veteriner hekim,” ibaresinden sonra gelmek üzere “ziraat mühendisi (zooteknist), su ürünleri mühendisi” ibaresi eklenmiş, ikinci satırındaki yem işletmeleri satırının ikinci sütunundaki “(balık yemi üreten işletmeler)” ibaresi çıkarılmış, dördüncü satırının ikinci sütununa “ziraat mühendisi,” ibaresinden sonra gelmek üzere “su ürünleri mühendisi” ibaresi, son satırının ikinci sütununa “kimya mühendisi” ibaresinden sonra gelmek üzere “, orman mühendisi, orman endüstri mühendisi” ibaresi,

“C. DAĞITIM” kısmının “Perakende işyerleri” bölümünün birinci satırının ikinci sütununa “veteriner hekim” ibaresinden sonra gelmek üzere “gıda mühendisi” ibaresi, ikinci satırının ikinci sütununa “ziraat mühendisi” ibaresinden sonra gelmek üzere “, orman mühendisi, orman endüstri mühendisi, gıda mühendisi” ibaresi, üçüncü satırının ikinci sütununa “ziraat mühendisi” ibaresinden sonra gelmek üzere “su ürünleri mühendisi” ibaresi, beşinci satırının ikinci sütununa “ziraat mühendisi,” ibaresinden sonra gelmek üzere “su ürünleri mühendisi, balıkçılık teknolojisi mühendisi” ibaresi, aynı bölümün sonuna “Su ürünleri depolayan ve dağıtan” satırı ve bu satırın ikinci sütununa “Veteriner hekim, su ürünleri mühendisi, gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda ve su ürünleri bölümü)” ibaresi, aynı kısmın üçüncü satırının ikinci sütununa “kimya mühendisi” ibaresinden sonra gelmek üzere “, orman mühendisi, orman endüstri mühendisi” ibaresi, dördüncü satırının ikinci sütununa “veteriner hekim” ibaresinden sonra gelmek üzere “su ürünleri mühendisi,” ibaresi ve

“Ç. İTHALAT” kısmının birinci satırının ikinci sütununa “ziraat mühendisi” ibaresinden sonra gelmek üzere “gıda mühendisi” ibaresi eklenmiş, üçüncü satırından “ve hayvansal ürünler” ibaresi çıkarılmış, ikinci sütununa “veteriner hekim” ibaresinden sonra gelmek üzere “su ürünleri mühendisi,” ibaresi, dördüncü satır olarak “Hayvansal ürünler” satırı, bu satırın ikinci sütununa “Veteriner hekim, gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda, süt ve su ürünleri bölümü), su ürünleri mühendisi (su ürünleri ithalatı)” ibaresi eklenmiş, “Yemler” satırının ikinci sütununa “veteriner hekim” ibaresinden sonra gelmek üzere “, su ürünleri mühendisi,” ibaresi, son satırının ikinci sütununa “kimya mühendisi” ibaresinden sonra gelmek üzere “, orman mühendisi, orman endüstri mühendisi” ibaresi eklenmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

İsmail Belen’ in Özgeçmişi

 

İsmail BELEN

Orman Yüksek Mühendisi-Kamu Yönetimi Uzmanı

 

Eposta                        : ismailbelen52@gmail.com

Web Sayfası                 :  www.gonder.org.tr

Cep Telefonu               : 0 506 222 48 19

 

Doğum Yeri ve Tarihi: Ordu/1972

Av. Züleyha Belen ile evli.

1996 ve 2004 Doğumlu İki Oğlu var.

Eğitim

  • Kıdemli Kamu İdarecileri Özel Eğitimi- Harvard Üniversitesi, 2013
  • Kamu Yönetimi Yüksek Lisansı, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü, 2010
  • Ormancılık Yüksek Lisansı, KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
  • Lisans, Karedeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi, 1991
  • Lise, Samsun Ondokuzmayıs Lisesi, 1986

Mesleki Tecrübe

  • Orman ve Su İşleri Uzmanı, 2015 Eylül’den bu tarafa
  • Genel Müdür Yardımcısı, 2011-2015, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
  • Genel Müdür Yardımcısı, Orman Genel Müdürlüğü, 2007-2011.
  • Bakanlık Özel Kalem Müdürü, Çevre ve Orman Bakanlığı, 2005-2007,
  • Daire Başkanı, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü, 2003-2005,
  • Şube Müdür Vekili, OGM, 2002-2003
  • Mühendis, OGM APK Dairesi Başkanlığı, 1999-2001
  • Orman İşletme Şefi, Kastamonu, Giresun, OGM 1992-1998
  • Vekil Öğretmen, Giresun-Görele Ortaokul ve Lisesi-1991-1992

Uluslararası Tecrübe

  • Bosna Hersek Orman Mühendisleri Derneği Onur Ödülü, 2018
  • FAO Ormancılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adayı-2017
  • FAO Akdeniz Ormancılığı Komitesi Başkanı (2012- 22 Mart 2017)
  • Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Genel Sekreteri Adayı, 2013
  • Avrupa Orman Sözleşmesi Hükümetlerarası Müzakere Komitesi Üyesi, 2011
  • Forests Europe Genel Koordinasyon Komitesi Üyesi, 2011
  • Avrupa Orman Komisyonu Başkan Yardımcısı, 2010-2011
  • BM Avrupa Ekonomik Komisyonu(UNECE)Ormancılık Komitesi Yardımcısı, 2010-2011

 

Yabancı Dil

İyi seviyede İngilizce, başlangıç seviyesinde Arapça ve Fransızca

Sivil Toplum Tecrübesi

Takdirname ve Maaş Ödülleri

  • 2010, Çevre ve Orman Bakanı
  • 2007, Çevre ve Orman Bakanı
  • 2006, Çevre ve Orman Bakanı
  • 1996, Orman Genel Müdürü

Sosyal Medya

TOD Panel

TOD Panel

 

[1] http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/04/20180428-1.htm

[2] http://www.ormancilardernegi.org/icerik_detay.asp?Icerik=1565

[3] http://www.un.org/esa/forests/news/2018/05/un-forum-to-highlight-forests-fundamental-role-in-supporting-healthy-resilient-societies/index.html

One Response to Türkiye Ormancılar Derneği Paneli

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]