Temmuz 2018 itibari ile işçi sendikaları

2012 yılında kabul edilen 6356 Sayılı SENDİKALAR VE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ KANUNU işçi ve işveren sendikaları ile konfederasyonların esas ve usullerini belirlemektedir.

Kanuna göre işçi sendikaları için toplam 20 iş kolu belirlenmiştir.

 

 

 

 

 

Bu iş kolları incelendiğinde;

  • 1-Avcılık, balıkçılık, tarım ve ormancılık,
  • 2-Gıda sanayi
  • 3-Madencilik ve taş ocakları,
  • 6- Ağaç ve kağıt

iş kollarının ormancılıkla ilgili olduğu görülmektedir.

Ormancılıkla ilgili kamu iş yerlerinde çalışan işçilerin tamamı 1 nolu  “Avcılık, balıkçılık, tarım ve ormancılık” iş kolu bünyesinde çalışmaktadır.

Kanunun 4. ve 5. maddeleri gereğince iş kollarındaki işçiler ve sendikalar Resmi Gazete’de yayımlanmakta olup,  6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Gereğince; İşkollarındaki İşçi Sayıları ve Sendikaların Üye Sayılarına İlişkin 2018 Temmuz Ayı İstatistikleri Hakkında Tebliğ 28 Temmuz 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Buna göre 2018 yılı Temmuz ayı itibari ile;

  • Türkiye’de toplam 14.121.664 işçi bulunmaktadır.
  • Bu işçilerden 1.802.155 adedi sendikalıdır. Bu toplam işçi sayısının %12,76′ sına tekabül etmektedir.
  • Avcılık, balıkçılık, tarım ve ormancılık iş kolundaki toplam işçi sayısı 156.968 adettir.
  • Bunlardan 35.108 adedi sendikalıdır.
  • Sendikalı işçilerin 25.130 adedi HAK-İş Konfederasyonuna bağlı Öz-Orman İş (Öz Ormancılık ve Tarım, Avcılık ve Balıkçılık İşleri Sendikası), 9.838 adedi ise Türk-İş Konfederasyonuna bağlı Tarım-İş (Türkiye Orman, Topraksu, Tarım ve Tarım Sanayii İşçileri Sendikası) na üyedir.

Kamu işçileri “Avcılık, balıkçılık, tarım ve ormancılık iş kolunda” sendikalaşmış iken özel sektör çalışanları daha çok “ağaç ve kağıt iş kolunda” teşkilatlanmıştır.

Buradaki işçilerin Türk-İş’e bağlı 4.900 adedi Ağaç İş Sendikasına, 4.036 kişi Türk-İş’e bağlı Selüloz-İş Sendikasına, 11.624 adedi ise Hak-İş’e bağlı Öz Ağaç İş Sendikasına üyedir.

Bu iş kolundaki toplam işçi sayısı 240.117 adettir. Temmuz 2018 itibari ile bunlardan 21.519 adedi sendika üyesidir.

Kanunun  İş Kollarının tespit ve ilanına ilişkin 4. ve 5. maddeleri aşağıdaki gibidir.

İşkolları

MADDE 4 – (1) İşkolları bu Kanuna ekli (1) sayılı cetvelde gösterilmiştir.

(2) Bir işyerinde yürütülen asıl işe yardımcı işler de, asıl işin girdiği işkolundan sayılır.

(3) Bir işkoluna giren işler, işçi ve işveren konfederasyonlarının görüşü alınarak ve uluslararası normlar göz önünde bulundurularak Bakanlıkça çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenir.

İşkolunun tespiti

MADDE 5 – (1) Bir işyerinin girdiği işkolunun tespiti Bakanlıkça yapılır. Bakanlık, tespit ile ilgili kararını Resmî Gazete’de yayımlar. Bu tespite karşı ilgililer, kararın yayımından itibaren on beş gün içinde dava açabilir. Mahkeme iki ay içinde kararını verir. (Ek cümle: 12/10/2017- 7036/29 md.) Karar hakkında istinaf yoluna başvurulması hâlinde bölge adliye mahkemesi iki ay içinde kararını verir. (Değişik cümle: 12/10/2017-7036/29 md.) Bu karara karşı temyiz yoluna başvurulması hâlinde Yargıtay, uyuşmazlığı iki ay içinde kesin olarak karara bağlar.

(2) Yeni bir toplu iş sözleşmesi için yetki süreci başlamış ise işkolu değişikliği tespiti bir sonraki dönem için geçerli olur. İşkolu tespit talebi ve buna ilişkin açılan davalar, yetki işlemlerinde ve yetki tespit davalarında bekletici neden sayılmaz.

(3) İşkolu değişikliği yürürlükteki toplu iş sözleşmesini etkilemez

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]