FPInnovations Merkezi Ziyareti- 8 Kasım 2018

Kanada için ormancılık son derece önemli bir sektör. Kanada Orman Ürünleri Derneği (FOREST PRODUCTS ASSOCIATION OF CANADA) http://www.fpac.ca/ web sayfasında yer alan bilgilere göre Kanada orman sektörünün yıllık cirosu 69 milyar Kanada Doları. Diğer bir ifade ile Kasım 2018 döviz fiyatlarını esas alırsak 310 milyar Lİra.

(FPAC provides a voice for Canada’s wood, pulp and paper producers nationally and internationally in government, trade, and environmental affairs. Canada’s forest products industry is a $69 billion dollar a year industry that represents 2% of Canada’s GDP. Canada’s forest industry operates in more than 600 forest-dependent communities from coast to coast, and directly employs 230,000 Canadians across the country.) 

Sektör bu kadar büyük olunca ortakları da oldukça fazla oluyor haliyle. Bu ortaklardan birisi  1979 yılında kurulan FPInnovations isimli merkez. Türkçesi ile “Orman Ürünleri Inovasyon Merkezi” https://fpinnovations.ca/Pages/index.aspx

 

 

Web sayfasında yer alan bilgilere göre FPInnovations kendisini şöyle tanıtıyor.

“FPInnovations, Kanada orman sektörünün küresel rekabet gücünü desteklemek için yenilikçi bilimsel çözümlerin yaratılması konusunda uzmanlaşmış ve endüstri üyelerinin ve devlet ortaklarının öncelikli ihtiyaçlarına cevap veren,  bir kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. Kendi alanında dünya lideridir. En gelişmiş araştırmaları yapmak, ileri teknolojiler geliştirmek ve orman operasyonlarından tüketici ve endüstriyel ürünlere kadar sektörün değer zincirinin her alanı için karmaşık sorunlara yenilikçi çözümler sunar.

FPInnovations’ın personel sayısı 525’ten fazladır. Montreal, Quebec City ve Vancouver’da Ar-Ge laboratuvarları  bulunmaktadır. Kanada genelinde teknoloji transfer ofisleri bulunmaktadır.”

Bu açıklamalardan sonra ziyaretimize gelecek olursak, 8 Kasım 2018 günü Vancouver’de bulunan merkez ziyaret edilmiştir. Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz konuyla ilgili şunları ifade etmiştir.

Ziyaretimizde bize mihmandarlık eden Erol Karacabeyli bey https://www.linkedin.com/in/erol-karacabeyli-559332a5/  34 yıldır bu ülkede ve bu araştırma merkezinde çalışan bir İnşaat Mühendisi. Kendisi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır.

Araştırma Merkezi Yüksek Ahşap Binalar yapılması konusunda ARGE çalışmaları gerçekleştiriyor. Elde edilen sonuçlar ve tatbik edilen Projeler gösteriyor ki inşaat sektöründe en güvenilir ve sağlıklı materyal Orman Ürünleridir. Vancouver’ deki ahşap yapı örnekleri bunun ispatı niteliğinde ki eserlerdir. 1979 yılına kadar Devlete ait Orman Ürünleri Araştırma Laboratuvarı olan merkez özelleştirilerek kâr gayesi gütmeyen bir Araştırma Merkezi olarak faaliyetine devam ediyor. Bu merkezde 500 kişi çalışıyor.

Böylesi bir ARGE kuruluşuna Ülkemizin ne kadar ihtiyacı olduğunu ayrıca ifade etmeye gerek yoktur kanaatindeyim. İvedilikle Üniversitelerimiz, Araştırma Enstitülerimiz ve Kurumlar biraraya gelip bu konuda ki gecikmişliği telafi edecek adımlar atmalıdırlar.

Orman Mühendisleri Odası olarak bu konuda üzerimize düşen her türlü desteği ve çalışmayı yapmaya hazır olduğumuzun tüm meslek kamuoyumuz tarafından bilinmesini istiyorum.

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]