Ülke Raporları-Lübnan

Oldukça yakın olmasına rağmen ilk defa 2019 yılında Lübnan’a yolum düştü.

Altıncı Akdeniz Orman Haftası Lübnan’da

Bu vesile ile Lübnan’ la ilgili bilgi notu hazırlama fırsatı da buldum.

İlgili taraflar ile görüşerek aşağıdaki bilgileri derledim.

Ülkemiz ile Lübnan arasında ”Ormancılık İşbirliği Mutabakat Zaptı” 11 Ocak 2010 tarihinde imzalanmıştır.

2010 Mayıs’ta Lübnan’lı bir heyet; başta orman yangınları olmak üzere, ormancılık konularında işbirliğinin geliştirilmesi, Türkiye-Suriye-Lübnan işbirliği ile özellikle Sedir ve Ardıç Ormanlarının rehabilitasyonunu konu alan bir projenin hazırlanması amacıyla  ülkemize davet edilmiştir. Davet üzerine, ormancılık konularında üst düzey yetkililerden oluşan 3 kişilik Lübnan heyeti 11-14 Ekim 2010 tarihleri arasında 3 gün süreyle ülkemizi ziyaret etmiştir.

2010-2014 yıllarını kapsayan Federal Almanya Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği (GIZ) Bakanlığı’nın finansal desteğiyle  gerçekleştirilen Akdeniz ve Kuzey Afrika (MENA) Bölgesinde Ormancılık Politikalarının İklim Değişikliğine Adaptasyonu Projesi’nde Türkiye ve Lübnan projenin paydaş ülkeleri arasında yer almaktadır.

Bu projenin amacı; orman ekosistemlerinin sürdürülebilir yönetimi için iklim değişikliği ile mücadele döngüsünde yer alan Akdeniz bölgesindeki büyük hacimli orman alanlarına sahip ülkelerin ormanla ilişkili çevresel hizmetlerinin korunması için politik çerçevelerin geliştirilmesidir. Proje; ilgili ülkelerin (Fas, Cezayir, Tunus, Türkiye, Suriye ve Lübnan), FAO Silvamed ve diğer işbirliği ortaklarının orman yönetiminde adaptasyon için dış desteğe ihtiyaç olduğu ortak görüşüne dayanmaktadır.

Lübnan’da faaliyet göstermekte olan Jouzour Loubnan (JL) adlı bir Sivil Toplum Kuruluşu Isparta Orman Bölge Müdürlüğü Eğirdir Orman Fidanlığına ardıç tohumlarının çimlendirilmesi konusu başta olmak üzere diğer fidanlık teknikleri konularında ve ormancılıkla ilgili işbirliği yapılabilecek başka konularda görüş alışverişinde bulunmak üzere 6 kişiden oluşan bir heyetle ile 22-25 Temmuz 2013 tarihleri arasında Isparta’ya bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Isparta Orman Bölge Müdürlüğü haberi linki

Bunun devamında Lübnan’da uygulamalı “Lübnan Sediri ağaçlandırma çalışması” yapılması amacıyla  27-30 Eylül 2016 tarihlerinde bir heyet ile Lübnan’a bir ziyaret gerçekleştirilmiştir.

Bu ziyaret esnasında Lübnan ormancılık kurumunun “Lübnan’da bozuk sedir ormanlarının rehabilitasyonu ve ardıç tohumunun çimlenme engelinin giderilmesine” ilişkin eğitim talebi uygun görülerek Lübnan Tarım, Kırsal Kalkınma ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan 7 teknik personele “Karpelli Sedir tohum ekimi ve Ardıç ağacı tohumunun çimlendirilmesine” ilişkin bir eğitim 7-12 Kasım 2016 tarihlerinde Mersin’de gerçekleştirilmiştir.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü haberi linki

Mersin Eğitimi Raporu

27-30 Eylül 2016 tarihinde Lübnan’a gerçekleştirilen heyet ziyaretinden sonra 10ha sahada Lübnan Sedirine yönelik ağaçlandırma uygulaması planlanmış olmasına rağmen çeşitli nedenlerle bir ilerleme kaydedilememiştir.

11-15 Aralık 2017 tarihleri arasında Beyrut/Lübnan’da gerçekleştirilen Yakın Doğu Ormanclık ve Mera Komitesi (NEFRC) 23. Toplantısı ile Silvamed 23. Oturumlarına Orman ve Su İşleri Bakanlığı adına katılım sağlanmıştır.

.

Güncelleme: 26.04.2019