Bolaman Havzası Projesi-Başlangıç

Kısaca Bolaman Havzası diye ifade ettiğimiz bölge Ordu’ nun yaklaşık üçte birini kapsayan önemli bir havza. Benim açımdan farklı şekilde önemli. Doğduğum, büyüdüğüm mekan.

Herkes gibi ben de memleketimi seviyor ve elimden gelen katkıyı vermeye gayret gösteriyorum.  http://www.gonder.org.tr/?s=Ordu

Bölge için parça parça yapılan çalışmalar elbette çok önemli ama topyekun ele alacak “entegre projelere” ihtiyaç var. Bunun için uzun zamandır gayret gösteriyordum ama 2019 yılı Mart ayı itibari ile ete kemiğe bürünmeye başladı.

Daha fazla detaya girmeden süreçte en önemli rolü oynayan Ordu Milletvekili Dr. Şenel Yediyıldız’a teşekkürle yola başlamam lazım. Aslen Kabataş İlçesi Hoşkadem Mahallesinden olan tıp hekimi Milletvekilimiz TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığı görevini de yürütüyor. Bölge ile ilgili düşüncelerimi  Sayın Vekilimize açtığımda büyük bir ilgi ile dinledi ve sahiplendi.  Danışmanı Mustafa Akyel kardeşimi zikretmeden geçemem tabi ki.

Bu kapsamda 11 Mart 2019 günü Ordu Valimiz Seddar Yavuz http://ordu.gov.tr/vali-seddar-yavuz Beyi ziyaret ettik. Konuyu aktardık. Samimiyetle destek olacağını ifade etti. Ama mahalli seçim öncesi idi. Bu aşamada pek bir mesafe alamadık haliyle.

31 Mart 2019 Mahalli seçimlerinden sonra tekrar yola çıktık. Öncelikle 7 Mayıs 2019 Çarşamba günü TBMM’de bir sunum yaptık. Bu sunum  öncesinde eşim Av. Züleyha Belen, Hande Bilir, Özlem İritaş, Mustafa Akyel ve Adnan Yılmaztürk’den destek aldım. TBMM’deki sunuma Milletvekilimiz Şenel Bey, bendeniz, Özlem İritaş, Adnan Yılmaztürk, Mustafa Akyel katıldı. O sırada tesadüfen Mecliste bulunan İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Dışilişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Türköz de toplantıya iştirak etti.

Bu hazırlıklardan sonra 10 Mayıs 2019 Cuma günü saat 15:00-16:30 arasında Ordu Valiliğinde kapsamlı bir sunum yaptım. Bu toplantı ile ilgili hazırlıkları Şenel Beyin danışmanı Yavuz Atik takip etti.  https://www.facebook.com/yavuz.atik Sunum öncesi abim Cafer Belen, kardeşim Osman Belen, yeğenlerim Rabia ve Rukiye Belen, Milli Eğitim Şube Müdürü Yüksel Çetin’ in görüşlerini aldım.

Toplantı için ikinci aşamada Valilik Özel Kalem Müdürü http://ordu.gov.tr/ozel-kalem-mudurlugu Eray Düzen beyle çalıştık. Salonun hazırlığını vs. takip ettik. Protokol Şube Müdürü Emine Çaylak Hanım da destek oldu.

Sunuma Valimiz Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı M. Hilmi Güler, Mv. Şenel Yediyıldız ile birlikte Vali Yardımcılarımız ve il Müdürlerimiz de katıldı. Ordu heyeti ile yeni tanıştığım için aklımda kalanları buraya yazabildim. Hatırladığım kadarıyla;

Sunumdan sonra Vali Yardımcıları Adem Öztürk ve Ahmet Arık ile biraz daha çalışıp konuyu detaylıca müzakere ettik. Koordinatör olarak Adem Bey görevlendirildi.

Bolaman Havzası Projesi Sunumu-11 Mayıs Sunulan Metin

Daha sonra Ordu Büyükşehir Belediyesinin 17.05.2019 tarih ve E.11274 sayılı yazısı ile konu Ordu Valiliğine iletildi. 17 Mayıs tarihli Ordu Belediyesi Yazısı-Resmi mzalı Valilik 21.05.2019 tarih ve 7591 sayılı yazı ile Tarım ve Orman Bakanlığına yazdı. 21 Mayıs 2019 Tarihli BOLAMAN Valilik Yazısı

Valilik aşamasında Yazı İşleri Müdürümüz Ahmet Güney bey samimiyetle destek oldu.

Bu süreç devam ederken 15 Mayıs 2019 tarihinde Bolaman Havzasında yer alan Aybastı’da büyük bir heyelan meydana geldi. Birçok bina, konut ve bir cami yıkıldı. Olayı takiben Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan kısa ve uzun vadeli her türlü tedbirin alınması talimatını verdi.

Nihayetinde Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ nin imzası ile konunun takip edileceği, bunun için Orman Genel Müdürlüğünün görevlendirildiği ifade edildi.

Bu aşamada ağırlıklı olarak Orman Genel Müdürlüğü Toprak Muhafaza ve Havza Islah Dairesi Başkanlığı ile çalışmaya başladık. Bu vesile ile Bakanlıktaki Oda arkadaşlarım Ayhan Çağatay, Ramazan Dikyar ve Cemal Ceylan’ ı teşekkürle yad etmem lazım. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığından Sevgili kardeşim Pınar Topçu’ya da teşekkür ediyorum.

Orman Genel Müdürlüğünden Daire Başkanı İbrahim Ergüven ve Genel Müdür Yardımcımız Mustafa Özkaya ile çalıştık. Nihayetinde 3-4 Temmuz 2019 tarihlerinde Ordu’ya giderek sahada görüşme ve inceleme kararı alındı.

Orman Genel Müdürümüz Bekir Karacabey başkanlığında güçlü bir ekiple katılım sağlanacak inşallah. Bunun için aşağıdaki gibi bir yazı hazırladık.

3-5 Temmuz Toplantısı Valiliğe Yazı

Toplantı ve Arazi Gezisi 3-5 Temmuz 2019

Toplantıda yapılacak sunum:

3 Temmuz 2019-Bolaman Havzası Projesi Sunumu-29 Haziran Versiyonu

Bu gelişmelerin devamında 30 Temmuz 2019 Salı günü Ankara’daki Dünya Bankası ofisinde kıdemli çevre uzmanı Esra Arıkan ile bir görüşme yaptık. Bu görüşmeye halen FAO’da çalışan Orman Mühendisi Ekrem Yazıcı, Orman Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İbrahim Ergüven ve Çevre Yüksek Mühendisi Özlem İritaş da katıldı.

4 Responses to Bolaman Havzası Projesi-Başlangıç

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]