Orman Mühendisleri Odası Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi Ziyareti

Orman Mühedisleri Odasının İsviçre ziyareti kapsamında 12 Haziran 2019 Çarşamba günü saat 09:00-12:00 arasında Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) ve BM Gıda ve Tarım  Teşkilatı (FAO) nun ortak çalışma grubu ile bir araya gelinmiştir. http://www.unece.org/forests/introduction.html

Toplantı Cenevre’deki Birleşmiş Milletler Sarayı içinde yapılmıştır. Bu toplantıya OMO heyeti ve UNECE/FAO Ortak Çalışma Grubunun başkanı ve başkan yardımcısı dahil tüm uzmanları iştirak etmiştir.

OMO tarafından yapılan sunum:

11 June 2019 Chamber of Forest Engineers of Turkey

UNECE/FAO adına yapılan sunum:

PPT for Turkish delegation

UNECE Hakkında Bilgi

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER AVRUPA EKONOMİK KOMİSYONU-The Unıted Natıons Economıc Commıssıon For Europe -(UNECE) Merkezi: Cenevre-İSVİÇRE  Kuruluş tarihi: 28 Mart 1947 Üyelik Tarihimiz: 28 Mart 1947

 Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) 1947 yılında BM-Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) tarafından kurulmuştur. BM bünyesindeki 5 bölgesel komisyondan bir tanesidir. Diğer dört bölgesel Komisyon; Asya ve Pasifik (ESCAP), Latin Amerika ve Karayipler  (ECLAC), Afrika (ECA) ve Batı Asya (ESCWA) bölgesel komisyonlarından oluşmaktadır.

Avrupa Ekonomik Komisyonu’nun en geniş anlamda gayesi, Pan-Avrupa’da ekonomik entegrasyonu teşvik etmektir. Bunu sağlamak için, Avrupa Birliği (AB), AB  üyesi olmayan Güneydoğu Avrupa, Doğu ve Batı Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Kuzey Amerika Bölgesinde bulunan 56 üye devleti bir araya getirir. Bütün bu devletler, UNECE himayesinde ekonomik ve sektörel konularda diyalog ve işbirliğine dayalı faaliyetlerde bulunmaktadır.

Kuruluşun faaliyetleri ekonomik problemleri çözümlemek, istatistikler toplamak, teknik bilgi değişimini sağlamak, çevre ve ulaşım konusunda ayrıntılı konvansiyonlar hazırlamak ve taşıt üretimini ve ticareti kolaylaştırıcı bir yönetim sağlamaktır. Bu amaçla, hükümetlere ekonomik alanda siyasi tavsiyelerde bulunmakta ve BM’nin küresel politikaları çerçevesinde destek sağlamaktadır. Aynı zamanda, uluslararası işbirliğine yardımcı olmak için normlar, standartlar ve sözleşmeler (konvansiyonlar) düzenlemektedir.

UNECE’nin uzmanlık alanları; ekonomik işbirliği ve entegrasyon, enerji, çevre, iskan ve arazi yönetimi, orman ve kereste, nüfus, istatistik, ticaret ve ulaşım gibi sektörleri kapsamaktadır. Ülkemiz kurulduğu 1947 yılından beri BM-AEK’ye üyedir ve Dışişleri Bakanlığınca Komisyonda temsil edilmektedir.

 

Üye Ülkeler

 

 

·         Amerika Birleşik Devletleri

·         Almanya

·         Andorra

·         Arnavutluk

·         Avusturya

·         Azerbaycan

·         Belçika

·         Beyaz Rusya

·         Birleşik Krallık

·         Bosna-Hersek

·         Bulgaristan

·         Çek Cumhuriyeti

·         Danimarka

·         Ermenistan

·         Estonya

·         Finlandiya

·         Fransa

·         Gürcistan

·         Hırvatistan

·         Hollanda

·         İrlanda

·         İspanya

·         İsrail

·         İsveç

·         İsviçre

·         İtalya

·         İzlanda

·         Kanada

·         Karadağ

·         Kazakistan

·         Kıbrıs Rum Kesimi

 

·         Kırgızistan

·         Letonya

·         Lihtenştayn

·         Litvanya

·         Lüksemburg

·         Macaristan

·         Makedonya

·         Malta

·         Moldova

·         Monako

·         Norveç

·         Polonya

·         Portekiz

·         Romanya

·         Rusya

·         San Marino

·         Sırbistan

·         Slovakya

·         Slovenya

·         Tacikistan

·         Türkiye

·         Türkmenistan

·         Ukrayna

·         Yunanistan

 

 

Ülkemiz Büyükelçi-Daimi Temsilci Sadık ARSLAN tarafından UNECE’de temsil edilmektedir.  http://www.unece.org/oes/nutshell/member_states_representatives.html

 

UNECE Ormancılık Çalışmaları

BM Avrupa Ekonomik Komisyonunun çalışma şekli diğer Birleşmiş Milletler organları gibidir. Politik olarak ülkelerin temsilcilerinden oluşan ve seçimle gelen Başkan, Başkan yardımcıları ve sektörel komiteler vardır.  Bunlar belli zamanlarda toplanmaktadır.

UNECE Ormanlar ve Orman Endüstrisi Komitesi (Committee on Forests and the Forest Industry)

Başkan- Chairperson:

Ms. Marta GAWORSKA (Polonya)

Başkan Yardımcıları- Vice-Chairpersons:

  1. Christoph DUERR (İsviçre)
  2. Guy ROBERTSON (Amerika)
  3. Maria SOKOLENKO (Rusya)

 

Bu komitede Türkiye 2010 yılından itibaren aktif olmuş, İsmail Belen 2010 yılında Komite Başkan Yardımcılığına seçilmiştir.

İcra birimleri için Komisyonlar ve Sekretaryalar bulunmaktadır. İş ve işlemlerin yürütüldüğü, koordine edildiği yerler buralardır.

 

UNECE Ormancılık ve Kereste Komitesi ve FAO Avrupa Ormancılık Komisyonu

Bilindiği üzere BM sisteminde politik kurumlara, uluslararası sözleşme sekretaryalarına ilaveten FAO gibi “ihtisas kurumları” da bulunmaktadır.

Bu çerçevede merkezi Roma’ da bulunan FAO bünyesinde Afrika, Asya-Pasifik, Avrupa, Latin Amerika ve Karayipler, Orta Doğu ve Kuzey Amerika olmak üzere 6 bölgesel ormancılık komisyonu bulunmaktadır.  http://www.fao.org/forestry/46199/en/

Bunlardan Avrupa Ormancılık Komisyonu merkezi İsviçre’ de olup, UNECE Ormancılık ve Kereste Komitesi ile birlikte çalışmaktadır. Ülkemiz Avrupa Ormancılık Komisyonunda da aktif şekilde çalışmaktadır. Halen Şişli Belediyesinde İç Denetçi olarak görev yapan meslektaşımız Dr. Kenan Kılıç bir önceki dönem başkanlığını büyük bir başarı ile yürütmüştür.

Avrupa Orman Komisyonu bünyesinde “Dağlık Su Havzalarının Yönetimi Çalışma Grubu” http://www.fao.org/forestry/37705/en/ bulunmaktadır.

2020’den itibaren tekrar ilgilenilmekte olup, Orman Genel Müdürlüğü Toprak Muhafaza ve Havza Islahı Dairesi Başkanlığı bünyesinde “Dağlık Alan Yönetimi Şube Müdürlüğü” bulunmaktadır.  OMO Dışilişkiler Danışmanı İsmail Belen 2009 yılında bu çalışma grubu Yürütme Kurulunda görev almıştır. 2011 yılı toplantısı Ülkemizde yapılmıştır.

UNECE Ormancılık ve Kereste Komitesi ve FAO Avrupa Ormancılık Komisyonu birlikte çalışmaktadır.

Orman Mühendisleri Odası Üyesi Meslektaşımız Ekrem Yazıcı Avrupa Ormancılık Komisyonu Sekreteri olarak burada Başkan Yardımcısı sıfatı ile görev yapmaktadır. http://www.unece.org/forests/secretariat.html

 

OMO-UNECE COFFI İrtibatı

Orman Mühendisleri Odası 5-9 Kasım 2018 tarihleri arasında Kanada’ da düzenlenen UNECE COFFI 76. Oturumuna katılım sağlamıştır. http://www.unece.org/forests/coffi2018

Buraya Orman Mühendisleri Odasından Genel Başkan Hasan Türkyılmaz, Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Balcı ve Danışman  İsmail Belen, Orman Genel Müdürlüğünden Genel Müdür Yardımcısı Hayati Özgür, Daire Başkanı Kenan Akyüz ve Araştırmacı Atanur Satır katılmıştır.

Meslektaşlarımız Ekrem Yazıcı ve Dr. Kenan Kılıç ise FAO/UNECE ekibi olarak yer almıştır.

Bundan Sonrası

Orman Mühendisleri Odası tarafından gerçekleştirilen bu ilk ziyaret bir çok açıdan önem taşımaktadır.

  • Ülkemiz hem UNECE COFFI’ ye, hem de FAO Avrupa Ormancılık Komisyonu’ na üyedir.
  • OMO Danışmanı İsmail Belen, Mart 2019’da Lübnan’da yapılan FAO Akdeniz Ormancılığı Komitesi (Silva Mediterranea) toplantısında 2019-2021 dönemi başkan yardımcılığına seçilmiştir. Silva Mediterranea; Avrupa, Yakın Doğu ve Afrika Ormancılık Komisyonları tarafından kurulmuş bulunan önemli bir platformdur.
  • UNECE COFFI/ FAO Avrupa Orman Komisyonu ve Avrupa Orman Haftası 4-8 Kasım 2019 tarihlerinde Cenevre’de düzenlenecektir. Buraya Türkiye olarak bir ekip halinde hazırlıklı şekilde katılım sağlanması mümkündür.
  • UNECE’ nin aktif şekilde yer aldığı, Orman Mühendisleri Odasının da gerek kendi tüzel kişiliği, gerekse Avrupa Ormancılar Konseyi kanalıyla katılım sağladığı Avrupa Orman Bakanları Konferansı (Forest Europe) “İklim Değişikliği Çalıştayı” https://foresteurope.org/event/14917/ 3-4 Eylül 2019 tarihlerinde Orman Genel Müdürlüğünün ev sahipliğinde İstanbul’ da yapılacaktır. Bu çalıştay için OMO daha etkin olabileceği gibi UNECE COFFI ve EFC ile işbirliği yapılması da mümkün olabilecektir. Bu konu detaylı şekilde görüşülmüştür.
  • COFFI bünyesinde bir çok çalışma grubu bulunmaktadır. http://www.unece.org/forests/teamofspecialists.html Buranın Türkiye adına muhatabı Orman Genel Müdürlüğü olmakla birlikte OMO gerek kendisi doğrudan, gerekse Orman Genel Müdürlüğü kanalıyla bu çalışma gruplarına katkı verebilecek, katılım sağlayabilecektir. Böyle bir katılım FAO Uzman havuzuna ve uzmanlarla ilgili muhtemel işbirliği anlaşmasına destek olabilecektir. Bu konu detaylı şekilde görüşülmüş ve Orman Mühendisleri Odasının çalışma gruplarına katılımı hususunda mutabık kalınmıştır.

UNECE Uzmanlar Listesi

UNECE Uzmanlar Listesi

  • UNECE COFFI Özel Sektör ile yakın işbirliği içinde çalışmaktadır. Orman Mühendisleri Odası bünyesinde kurulabilecek “Ormancılık Sanayi Çalışma Grubu” kanalı ile buraya katkı verebilecektir.
  • Bu ziyaretin devamı olarak 21 Haziran 2019 tarihinde Orman Genel Müdürlüğü Dışilişkiler Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığında yapılan toplantıda detaylı bilgi verilmiştir.

Orman Mühendisleri Odası Hakkında Sunum

Bu toplantı  Orman Mühendisleri Odası hakkında  İngilizce bir sunum hazırlanmış olup, tanışma faslı ve Başkanın konuşmalarından sonra İsmail Belen tarafından takdim edilmiştir.

Ev sahibi kurum olan UNECE COFFI/FAO EFC tarafından yapılan sunum ektedir.

 

One Response to Orman Mühendisleri Odası Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi Ziyareti

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]