FAO-Yakındoğu Ormancılık ve Mera Komisyonu Toplantısı-25/29 Kasım 2019 Antalya

 

FAO’ nun ormancılıkla ilgili 6 bölgesel komisyonu var. http://www.fao.org/forestry/46199/en/

Bunlar;

Ülkemiz hem Avrupa, hem de Yakındoğu Komisyonlarının üyesi.

Tam adı ile “Near East Forestry and Range Commission- Yakındoğu Ormancılık ve Mera Komisyonu” nun  24. Oturumu 25-29 Kasım 2019  tarihlerinde Türkiye’de, Antalya’da yapılacak. http://www.fao.org/forestry/31112/en/

 

 

 

 

Bu Komisyonun 27 Üyesi var. Bunlar ağırlıklı olarak MENA Bölgesinden ama Afganistan, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan ve Özbekistan gibi ülkeler de buraya üye.

  1. Afghanistan
  2. Algeria
  3. Cyprus
  4. Egypt
  5. Ethiopia
  6. Iran (Islamic Republic of)
  7. Iraq
  8. Jordan
  9. Kuwait
  1. Kyrgyzstan
  2. Lebanon
  3. Libya
  4. Mauritania
  5. Morocco
  6. Oman
  7. Pakistan
  8. Qatar
  9. Saudi Arabia
  1. Somalia
  2. Sudan
  3. Syrian Arab Republic
  4. Tajikistan
  5. Tunisia
  6. Turkey
  7. United Arab Emirates
  8. Uzbekistan
  9. Yemen

Ayrıca Fransa, Malta, İngiltere, ABD ve Filistin gözlemci olarak katılıyor. İsrail coğrafi olarak bu bölgede olmasına rağmen Avrupa Ormancılık komisyonunun üyesi.

Ülkemiz Yakındoğu Ormancılık ve Mera Komisyonunda son derece aktif durumda. Buraya ilaveten Yakındoğu, Afrika ve Avrupa Ormancılık Komisyonlarının ortaklığı ile kurulan “Akdeniz Ormancılığı Komitesi-Silva Mediterranea” var. http://www.fao.org/forestry/silva-mediterranea/en/

Ülkemiz daha önce bir çok kez bu Komisyon toplantısına ev sahipliği yaptı. En son 2012 yılında Antalya’da organize edilmişti. Aslında 2019 yılı toplantısı Sudan veya Iran’da planlanmıştı ama malum politik nedenlerle yapılamadı.

25 Ağustos itibari ile durum şu vaziyette:

Merkezi Kahire’de bulunan FAO Yakındoğu ve Kuzey Afrika Bölge Müdürü Tunus’ lu Abdessalam Ould Ahmed http://www.fao.org/neareast/representative/en/ tarafından Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’e hitaben gönderilen 22 Ağustos 2019 tarihli mektupta aşağıdaki hususlar dile getiriliyor.

  • Toplantı Türkiye’ nin de teklif ettiği şekilde 25-29 Kasım 2019 tarihlerinde Türkiye’de yapılacaktır.
  • Türkiye adına iş ve işlemleri yürütmek üzere bir ulusal odak noktası ismi talep edilmiştir.

Orman Genel Müdürlüğü buna benzer bir çok organizasyona ev sahipliği yaptı bugüne kadar. BM toplantılarının oldukça fazla formalitesi var. Bunlar bir şekilde yerine getirilir. Diğer taraftan Ülkemizin MENA Bölgesi ve Orta Asya ile tarihi, teknik ve kültürel irtibatı dikkate alınarak planlama yapmakta fayda var. İlk hedef mümkün olduğunca fazla katılım ve sağlam  bir program olmalı.

Elimizdeki avantajlarımız şunlar olabilir.

  • FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Türkiye’de kurulu. Bu alt bölgeye bağlı Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan zaten NEFRC Üyesi. Normalde Azerbaycan’ ın burada olması lazımdı. Diğer ülkeler de buraya davet edilebilir. Bunlar ve diğer katılımcılar için FTFP kapsamında FAO ile veya TIKA ile işbirliği yapılabilir.
  • NEFRC ile Silva Mediterranea arasında yakın bir işbirliği var. Ülkemiz Silva Mediterranea’da son derece aktif. Şu anda başkan yardımcılığı bizde. 2023 yılı toplantısı Ülkemizde yapılacak.

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]