BODAR-Giriş

4 Şubat 1954 tarih ve 8625 sayılı http://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/8625.pdf Resmi Gazete ’de yayımlanan 6235 Sayılı “Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu” nun 16. Maddesine göre kurulmuş olan Orman Mühendisleri Odası (OMO)  Anayasa’nın 135. Maddesine göre “kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu”  ve “kamu tüzel kişiliği” vasfına haizdir.

12 Temmuz 2006 tarih ve 26226 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan  “OMO Ana Yönetmeliği” nin 6/f maddesi “…yurtiçi ve yurtdışı meslek kuruluşları ile işbirliğinde bulunmak…”  hükmünü içermekte olup, Orman Mühendisleri Odası bu çerçevede ve Oda Yönetim Kurulunun 24/06/2011 tarih ve 24/4 Sayılı Kararı ile Yürürlüğe giren “ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI DIŞ İLİŞKİLER SERVİSİ KURULUŞ, GÖREV, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI  YÖNERGESİ” kapsamında uluslararası faaliyetlerine devam etmektedir.

Diğer taraftan  “FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı Anlaşması” 24 Haziran 2016 Tarihli ve 29752 Sayılı Resmî Gazete’ de ( Mükerrer) yayımlanmıştır. Bu anlaşmanın 12. Maddesi çerçevesinde “Yönlendirme sağlamak, ülkelerin ve ortakların verdiği proje tekliflerini Ofis’ in ilk teknik incelemesinden sonra finansman sağlamak üzere incelemek ve onaylamak, programı genel anlamda denetlemek ve izlemek için bir “Yönlendirme Komitesi” kurulmuştur.

Ormancılık Anlaşmasının İkinci Yönlendirme Komitesi Toplantısı 26 Kasım 2018 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dışilişkiler Genel Müdürü Aylin Çağlayan Özcan ve FAO Orta Asya Alt Bölge (FASEC)  Koordinatörü Viorel Gutu başkanlığında yapılmıştır.

Bu toplantıda alınan 1 Nolu karar ile FOASEC tarafından hazırlanan   “Bozuk Ormanların ve Diğer Alanların Restorasyonu Projesi Konsept Notu-BODAR” kabul edilmiş, 2 Nolu karar ile, kabul edilen bu konsept notunun “Kapsamlı Proje Dokümanı” haline getirilmesi işi için   “Orman Mühendisleri Odası” ile “hizmet sözleşmesi-LoA” akdedilmesi oybirliği ile kabul edilmiştir.

Alınan bu kararlar çerçevesinde 2 Eylül 2019 tarihinde Orman Mühendisleri Odası ile FAOSEC arasında “Letter of Agreement-LoA/Hizmet Sözleşmesi” imzalanmıştır.  Bu sözleşme çerçevesinde; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’da uygulanacak olan “Bozuk Ormanların ve Diğer Alanların Restorasyonu Projesi” FAO Standartlarına göre hazırlanarak 30 Kasım 2019 tarihine kadar Tarım ve Orman Bakanlığının onayını müteakiben FAO’ ya teslim edilecektir.

Bu projenin temelini 26 Kasım 2018 tarihli FTFP Yönlendirme Komitesinde kabul edilen “Konsept Notu” oluşturmaktadır. Bu konsept notu ise 24-26 Nisan 2018 tarihlerinde Özbekistan’ ın Semerkant şehrinde yapılan çalıştay çıktıları esas alınarak hazırlanmıştır.

One Response to BODAR-Giriş