BODAR Azerbaycan başlangıç toplantıları yapıldı-17 Eylül 2019

Bozuk Ormanların ve Diğer Alanların Restorasyonu-BODAR- Projesi yazımı için Azerbaycan’a gelen Orman Mühendisleri Odası heyeti, FAO ile imzalanan LoA’e ve iş planına uygun olarak proje başlangıç toplantılarını (inception meetings) yapmışlardır.

Bu çerçevede 17 Eylül 2019 Salı günü sabah Bakü’de bulunan “FAO Azerbaycan Ortaklık ve İrtibat Ofisi” ziyaret edilmiştir.

Bu ziyarete FAO tarafından;

  1. FAO Ortaklık ve İrtibat Ofisi (Head of FAO Partnership and Liaison Office in Azarbaijan- BMT-nin Erzag ve Kend Teserufatı Teşkilatının Azerbaycan’daki Tarafdaşlıq ve Alaqalandırma Ofisinin Rehberi) Başkanı Melek Çakmak,
  2. Doğal Kaynaklar Programı Başkanı (Natural Resources Programme Leader-FAO Partnership and Liaison Office in Azerbaijan) Bariz Mehdiyev,
  3. Proje asistanı -(Project Assistant) Ms. Narmin Aliyeva
    katılım sağlamıştır.

OMO adına ise;

  1. Hasan Türkyılmaz President of the Chamber of Forest Engineers- Chief Inspector at the General Directorate of Forests-Turkey
  2. Özgür Balcı Head of Department at the General Directorate of Forests
  3. İsmail Belen Senior Expert of Agriculture and Forests- Ministry of Agriculture and Forests katılmıştır.

Ayıca Azerbaycan Təbii Sərvətlər və Ekologiya İşçiləri Həmkarlar İttifaqı- Azerbaycan Tabi Servetler ve Ekoloji İşçileri Sedikası Başkanı- (Natural Wealth and Ecology Workers Trade Union Republic Committee)  –   http://ahik.org/articles/view/teb başkanı Telman Nəsirulla oğlu Quliyev de toplantıda hazır bulunmuştur.

FAO’daki bu görüşmenin ardından Azerbaycan Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı http://www.eco.gov.az/ ziyaret edilmiştir.

Burada Orman Genel Müdürü (Meşələrin İnkişafı Departamenti) Ağaqardaş Qaraşov ve Bakan Müşaviri Xalil Ramazanov ile görüşülmüştür.

 

 

 

 

 

Bu iki görüşmede projenin safahatı değerlendirilmiş ve gelinen noktadan duyulan memnuniyet ifade edilmiştir.

Neticede, proje konsept notunda http://www.gonder.org.tr/?p=9087   yer aldığı gibi, hali hazırda çeşitli nedenlerle bozulmuş-degrade olmuş bir orman alanının seçilerek buranın restorasyonu için proje hazırlanması konusunda mutabık kalınmıştır.

Proje temel olarak aşağıdaki bölümleri içerecektir.

  1. Bozulmuş ormanların ve restorasyon ihtiyacı olan diğer alanların belirlenmesi-
  2. Bozulmuş ormanların ve diğer alanların restorasyonu
  3. Teknik kapasite geliştirme ve ormanların ve diğer alanların sürdürülebilir kullanımı konusunda eğitimler, atölye çalışmaları, çalışma gezileri vb.

İlk günkü bu başlangıç toplantısı ile OMO, FAO ve Azerbaycan Bakanlığı arasında mutabakat sağlanmıştır. 18 Eylül 2019 tarihinde yapılacak çalıştayda mekan belirlenecek ve ardından 19 Eylül’de arazi incelemesi yapılacaktır. 20 Eylül’de ise Azerbaycan Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sayın Muxtar Babayev (Azərbaycan Respublikası Ekologiya və Təbii Sərvətlər naziri) http://www.eco.gov.az/az/nazirlik/rehberlikile görüşülerek nihai onayı alınacak, ardından proje yazımı işine başlanılacaktır.

2 Responses to BODAR Azerbaycan başlangıç toplantıları yapıldı-17 Eylül 2019

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]