BODAR Özbekistan arazi incelemesi yapıldı-24 Eylül 2019

Özbekistan programının ikinci günü olan 24 Eylül 2019 Salı günü arazi incelemesi yapılmıştır. Bu çerçevede 23 Eylül 2019 Pazartesi günü yapılan görüşmelerde mutabık kalındığı üzere Darkhan Köyünde bulunan “Özbekistan Devlet Orman Komitesi Ormancılık Araştırma Enstitüsü- Research Institute of Forestry Under the State Committee on Forestry of the Republic of Uzbekistan”  ziyaret edilmiştir.

Programın  başında yetkililer tarafından Enstitünün kuruluşu, çalışmaları, ulusal ve uluslararası ortaklıkları hakkında bilgi verilmiştir.

Buna göre;

  • Araştırma Merkezinin kuruluşu 1800′ lü yıllara dayanmaktadır. SSCB zamanında Orta Asya Bölgesel Araştırma Merkezi olarak görev yapmaktadır.
  • Halihazırda Türkiye, Çin, Kore, ABD gibi 14 ülke ile ortak projeler yürütülmektedir.
  • Burası ağırlıklı olarak fıstık (Türkiye’de bilinen adı ile Antep fıstığı- Pistacia vera), çölleşme ile mücadele,kavakçılık ve Aral Denizi sahasında yoğunlaşmış durumdadır. Aral Denizinde yaklaşık 6 milyon hektar alan kurumuştur. Burada ciddi çölleşme tehlikesi e kumul/toz taşınımı görülmektedir.
  • Orman Genel Müdürlüğü ve İzmit Kavak ve Hızlı Gelişen Türler Araştırma Enstitüsü ile yakın işbirliği içinde çalışılmaktadır.  Türkiye’den getirilen 70 kavak varyetesi çeşitli yerlere deneme amaçlı dikilmiştir.
  • Fıstık ağacı ve ekimi Orta Asya’daki bir çok ülke (Kırgızistan, Türkmenistan, İran, Özbekistan, Türkiye vb.) oldukça önemlidir.
  • Ormancılık Araştırma Enstitüsünde bir ekip tamamen fıstık (Pistacia vera) konusunda çalışmakta olup, bunun için özel bir web sayfası da hazırlanmıştır. http://pistachio.uz/en/

Büroda yapılan bu tanıtımlardan sonra Enstitünün hemen arkasında bulunan fidanlık ve diğer alanlar gezilmiştir.

Enstitü bahçesi oldukça geniş olup, 80 hektardan fazla bir alanı kapladığı ifade edilmiştir. Bu bahçenin içinden yaz-kış akar bir dere geçmektedir. Saha incelemesi esnasında burada çalışan işçiler dahil taraflarla görüşmeler yapılmıştır.

Özbek yetkililerce, ülkenin fıstık, badem, ceviz, dekoratif türler, hızlı gelişen türlerde fidan ihtiyacı olduğu, bu çerçevede Enstitü bahçesinde bulunan ve sınırları aşağıda belirtilen yaklaşık 4 hektar alanın fidanlık tesisi için ayrılabileceği ve BODAR projesi kapsamında burada fidanlık tesis edilebileceği ifade edilmiştir.

Teklif edilen alanın koordinatı

Saha incelemesinden sonra Enstitü binasında kapsamlı bir değerlendirme toplantısı yapılmıştır. Bu toplantıya OMO Ekibine ilaveten listede yer alan kişiler de katılmıştır.

Günün nihayetinde, proğramda yer aldığı  gibi, genel değerlendirme toplantısı yapılmıştır. FAO Özbekistan Ofisinde yapılan nihai toplantıya;

  1. Özbekistan Devlet Orman Komitesi adına Dışilişkiler (Head of Department for International Relations, export and ecotourism) Departmanı Başkanı Abduvokhid Zakhadullaev (
  2. FAO Özbekistan Temsilci Yardımcısı Alisher Shukurov
  3. FAO Proje Koordinatörü (Project Technical Coordinator FAO in Uzbekistan) Olimjon Kakhkharov

Burada yapılan son değerlendirmede, Ormancılık Araştırma Enstitüsü içinde belirlenen yaklaşık  4 hektarlık sahada fidanlık tesis edilmesinin Özbekistan tarafından resmen teklif edildiği, bu konuda Devlet Ormancılık Komitesi Başkanından olur alındığı, bu teklifin FAO Özbekistan Ofisi tarafından da desteklendiği teyit edilmiştir.

OMO ekibince teklif edilen çalışmanın proje konsept notuna uygun olduğu belirtilmiş ve ortak karar verilmiştir.

Çalışmalar bu çerçevede yürüyecektir.

BODAR Özbekistan Orman Bakanına (Devlet Orman Komitesi Başkanı) sunuldu-23 Eylül 2019

 

 

 

 

One Response to BODAR Özbekistan arazi incelemesi yapıldı-24 Eylül 2019

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]