KAFLU’ ca yapılan çalışmalar incelendi-28 Eylül 2019

Kırgızistan’ ın en büyük sivil toplum kuruluşlarından birisi olan Kırgız Orman ve Arazi Kullanıcıları Derneği (Kyrgyz Association of Forest and Land Users- KAFLU)  https://www.facebook.com/kyrgyzaflu/  son derece önemli projeler yürütmektedir.

2010 yılında kurulmuş olan KAFLU, ülkenin dört bir yanından, tarımcılar, ormancılar, özel girişimciler, hukukçular gibi bir çok kesimi bir araya getirmiştir. Hali hazırda 8000 civarında üyeyi temsil etmektedir.

KAFLU hem Kırgız Çevre Koruma ve Orman Devlet Ajansı, hem de Tarım, Gıda Endüstrisi ve Islah Bakanlığı , diğer taraftan FAO ile de yakın işbirliği içinde çalışmaktadır. http://www.gonder.org.tr/?p=9269 Diğer taraftan OMO ile de işbirliği anlaşması bulunmaktadır.

Bu çerçevede KAFLU tarafından yürütülen faaliyetler önemli görülmüş ve yerinde inceleme yapılmıştır. Halihazırda KAFLU ülke genelinde üç sahada araştırma ve geliştirme çalışmaları yürütmektedir.

28 Eylül 2019 Cumartesi günü Bişkek’e yaklaşık 15 km mesafedeki Arashan köyünde bulunan saha incelenmiştir. Bu incelemeye OMO ve KAFLU Ekibi ile birlikte, daha önceden Devlet Ajansı Başkan Yardımcısı (Bakan Yardımcısı)olarak görev yapmış olan, halen Ulusal Ormancılık Uzmanı (National Forestry Expert of GEF/FAO SFM/SLM) olarak FAO’da çalışan Mr. Abdymital Chyngojoev de katılmıştır.

Mülkiyeti KAFLU’ ya ait olan 8 hektar saha “NFG – Norwegian Forestry Group” https://nfg.no/ ile yürütülen bir proje  https://nfg.no/kyrgyzstan/desteği ile satın alınmıştır.

Halihazırda 3,5 hektar alanda Pavlonya fidanları dikilmiştir.  Wikipedia ya göre ” Pavlonya (Paulownia) bir ağaç türüdür. Çin kavağı olarak da bilinir. Yılda yaklaşık 5-6 metre uzaması ve yetiştirmesinin diğer ağaç türlerine göre daha zahmetsiz olması ile bilinir. Geniş yaprakları ile çok büyük oranlarda co² çözümlemesi yaptığından kent alanlarındaki hava kirliliğinin önlenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca co² çözümlemesinde diğer ağaç türlerinden açık ara lider konumdadır. Bu özelliğiyle son yıllarda Küresel Isınma’ya çare olarak gündeme gelmiştir. Ayrıca kısa vadede yüksek getirisi olan bir ağaçtır” denilmektedir.

Buradaki incelemede sahadaki fidanların 1+0 ve 1+1 yaşlarında olduğu, altlarında yonca ekildiği, burada veya başka bir yerde henüz bir kesim yapılmadığı görülmüştür. Buradaki beklentinin 5 yıl içinde 30 cm kalınlığında fertler elde edilmesi olduğu ifade edilmiştir. Diğer taraftan buranın bir araştırma sahası olduğu, fidanların yurt dışından tedarik edildiği, ağaçların büyümesi durumunda satışına dair bir anlaşma bulunmadığı, konunun ülkenin Cumhurbaşkanı dahil herkesin gündeminde olan bir konu olduğu ifade edilmiştir.

Pavlonya dikim sahasından sonra küçük çaplı fidanlıkların, seranın ve idare merkezinin bulunduğu alan incelenmiştir.

Burada KAFLU’ nun kendi imkanları kurduğu ve yönettiği sahalar incelenmiş ve karşılıklı görüşler paylaşılmıştır.

Buradaki incelemeleri idare binasındaki toplantı salonunda BODAR ile ilgili konular müzakere edilmiş, muhtemel zorluklar değerlendirilmiştir.

Öğle yemeği Alamedin Deresi üzerinde kurulu Royal Fish isimli mekanda yenmiştir.

Yemekten sonra Ata Beyit Anıt Kompleksi ziyaret edilmiştir.

 

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]