EIT-ECO

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı-EIT Hakkında Bilgi

Merkezi Tahran’da bulunan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (Economic Cooperation Organization- ECO) 1985 yılında Türkiye, İran ve Pakistan tarafından kurulmuştur.  http://www.eco.int/index.php

2020 itibariyle 9 ülke teşkilata üyedir.

1. Afganistan
  2. Azerbaycan
  3. İran
  4. Kazakistan
  5. Kırgızistan
  6. Özbekistan
  7. Tacikistan
  8. Türkiye-http://www.mfa.gov.tr/ekonomik-isbirligi-teskilati-_eit_.tr.mfa
  9. Türkmenistan

Üyelere ilaveten “Gözlemci” statüsü de bulunmakta olup, hem devlet, hem de uluslararası/bölgesel kuruluşlar EIT’ye “gözlemci” olabilmektedir. Hali hazırda üç gözlemci vardır.

1. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
  2. TÜRK KONSEYİ (Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi)- https://www.turkkon.org/tr
  3. Uluslararası Enerji Sözleşmesi-https://www.energycharter.org/

EIT Sekretaryası Tahran’dadır. Bütçenin%22’si, yaklaşık 1 milyon USD Türkiye tarafından karşılanmaktadır.

EIT kapsamında Devlet ve Hükümet Başkanları zirveleri düzenlenmektedir. Son zirve 2017 yılında Pakistan’da yapılmıştır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bütün zirvelere katılmıştır. Ayrıca Bakanlar Toplantıları ve diğer teknik toplantılar da organize edilmektedir.

EIT Ödülleri Hakkında Bilgi

EIT ödülleri 1998 yılında Almatı’da yapılan “Bakanlar Konferansında” onaylanan “EIT Ödül Yönetmeliğine” göre verilmektedir. http://www.eco.int/parameters/eco/modules/cdk/upload/content/general_content/3512/1499588755634jk8s96cm6jnohhj2556coont44.pdf

Buna göre;

1. Ekonomi
  2. Tarih, Kültür, Güzel Sanatlar
  3. Bilim ve Teknoloji
  4. Eğitim
  5. Tarım ve Çevre   konularında ödüller verilmektedir.

Bu 5 daldan her biri için birer tane ödül verilmektedir. Üye ülkeler aday göstermekte, EIT Genel Sekreteri Başkanlığında kurulan “Değerlendirme Komitesi “seçim yapmaktadır.  Her ülkenin her konu için bir aday gösterme hakkı bulunmaktadır.  Bu durumda Türkiye’ nin öncelikle “tarım ve çevre konusunda” ki ülke adayına karar vermesi gerekmektedir.

Seçim Komitesince belirlenen adaylar öncelikle Ülkelerin EIT’deki Daimi Temsilcileri tarafından, ardından da Bakanlar tarafından onaylanmaktadır. Nihayetinde Devlet/Hükümet Başkanlarının katıldığı zirvede ödül takdim edilmektedir.

Bu komitenin toplantısından en az bir ay önce bütün üye ülkelere adaylar ve çalışmaları hakkında bilgi notu gönderilmektedir.

Kazananlara 7500 USD nakit ve madalya verilmektedir.

Orman Mühendisleri Odası ve Uluslararası Faaliyetleri Hakkında Bilgi

Genel Tanıtım

Orman Mühendisleri Odası (OMO) 6235 Sayılı “TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ KANUNU” nun 16. Maddesine göre 1954 yılında kurulmuş, Anayasa’nın 135. Maddesinde belirtilen «kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu» dur. Yine Anayasaya göre “Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu” vasfına haizdir.  https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/229908

8 Temmuz 2006 tarihli Resmî Gazete yayımlanan 5531 Sayılı Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Kanuna göre; ormancılık, orman ve ağaç endüstrisi ile uğraşan gerçek ve tüzel kişilere ait yerlerde çalışanlar ile, mühendislik mesleğini, hizmet akdi ile herhangi bir iş yerine bağlı olmaksızın, kendi nam ve hesaplarına serbest olarak icra edenlere” dair iş ve işlemlerde, Orman Mühendisleri Odası yetkili kılınmıştır.

12 Temmuz 2006 tarihli Resmî Gazete’ de yayımlanan “TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI ANA YÖNETMELİĞİ” Odanın “amaçları, örgütlenmesi, işlev ve işleyişine ilişkin usul ve esasları” düzenlemektedir.

Yönetmeliğin 6/f maddesi; “Ormancılık mesleği alanındaki yenilikleri yaymak, bu amaçla yurtiçi ve yurtdışı meslek kuruluşları ile ilişki kurarak iş birliğinde bulunmak ve üyelerini yurtiçinde ve yurtdışında temsil etmek hükmünü içermektedir.

Oda Yönetim Kurulunun görevlerinin tadat edildiği 31/n maddesi; “Odanın, üyesi bulunduğu veya uzmanlığını ilgilendiren yabancı meslek kuruluşlarıyla gerekli bağlantı ve ilişkileri kurmak, kongrelerine katılmak için delege göndermek, yurtiçi kongreler yapmak, bu konularda Birlik (TMMOB)Yönetim Kuruluna bilgi vermek, gerekirse birliğin parasal ve manevi yardımını sağlamak” hükmünü içermektedir.

Oda Yönetim Kurulunun 24/06/2011 tarih ve 24/4 Sayılı Kararı ile “Orman Mühendisleri Odası Dış İlişkiler Servisi Kuruluş, Görev, Çalışma Usul ve Esasları Yönergesi” yürürlüğe girmiştir.

Bu mevzuat çerçevesinde Orman Mühendisleri Odası uluslararası faaliyetlerde bulunmaktadır.

Uluslararası Network Üyelikleri

Orman Mühendisleri Odası uluslararası sivil toplum kuruluşları olan iki networke üyedir. Bunlar;

1. Avrupa Ormancılar Birliği- the Union of European Foresters- the UEF- http://www.european-foresters.org/
  2. Avrupa Ormancılar Konseyi-the Council of Euroepan Foresters-CEF – http://www.ceforg.eu/,

Akredite Olunan ve İş birliği Bulunan Uluslararası Kuruluşlar

Orman Mühendisleri Odası aşağıdaki uluslararası organizasyon ve süreçlere katılım sağlamaktadır.

1. Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesine Akreditedir. https://knowledge.unccd.int/cso/turkish-chamber-forest-engineers
  2. Birleşmiş Milletler Orman Forumunun (United Nations Forum on Forestry-UNFF) 2011 ve 2013 yıllarında yapılan oturumlarına katılım sağlamıştır.
    1. 2011 New York
    1. 2013 İstanbul-https://www.un.org/esa/forests/events/un-forum-on-forests/index.html
  3. Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu/FAO Ortak Ormancılık ve Kereste Bölümü (The UNECE/FAO Joint Forestry and Timber Section-http://www.unece.org/forests/secretariat.html ) ile yakın iş birliği içinde çalışmaktadır.
    1. Orman Mühendisleri Odası 5-9 Kasım 2018 tarihleri arasında Kanada’ da düzenlenen UNECE COFFI 76. Oturumuna katılım sağlamıştır. http://www.unece.org/forests/coffi2018
    1. 12 Haziran 2019 tarihinde İsviçre’de ortak bir toplantı düzenlenmiştir.
    1. 4-7 Kasım 2019 tarihlerinde İsviçre’de düzenlenen UNECE- FAO Avrupa Ormancılık Komitesi ortak toplantısına katılım sağlanmıştır. http://www.unece.org/index.php?id=51124
  1. Avrupa Orman Bakanları Konferansı-Forest Europe. Orman Mühendisleri Odası üyesi olduğu uluslararası networkler kanalı ile (Avrupa Ormancılar Birliği, Avrupa Ormancılar Konseyi) ve ortaklık anlaşması bulunan sivil toplum kuruluşları kanalı ile (Akdeniz Ormancılar Birliği) Forest Europe sürecine katılmaktadır. https://foresteurope.org/list-observe-organitations/
  2. Dünya Koruma Birliği-IUCN: 2019 yılında IUCN üyeliği için başvuru yapılmış, ardından 2019 yılı haziran ayında İsviçre’deki IUCN Genel Merkezi ziyaret edilmiştir. Üyelik başvurusu süreci devam etmektedir.

Uluslararası Sempozyumlar

Orman Mühendisleri Odası düzenli olarak uluslararası sempozyum düzenlemektedir. “2023’e DOĞRU 5. DOĞA VE ORMANCILIK: Sürdürülebilir Kalkınma ve Küresel Orman Hedeflerine Ulaşmada “Kamu-Sivil Toplum-Özel Sektör İşbirliği ve Uluslararası Ortaklıkların Rolü” Uluslararası Sempozyumu 2-5 Aralık 2018 tarihleri arasında Antalya’da a yapılmıştır.

Sempozyuma yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kamu kurumları temsilcileri, FAO yetkilileri iştirak etmiştir.

İş birliği Yapılan Ulusal ve Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları

Orman Mühendisleri Odası gereken durumlarda ilgili STK’lar ile birlikte hareket etmektedir. Bunlara ilaveten kimi ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları ile iş birliği anlaşmaları imzalanmıştır. Bunlar;

Bu çerçevede Orman Mühendisleri Odası aşağıdaki yerli ve yabancı STKlar ile iş birliği anlaşması imzalamıştır.

NoÜlke AdıSTK Adı-TürkçeSTK Adı-İngilizceSTK Web Sayfası
1ArnavutlukArnavutluk Ormancılık Araştırmaları MerkeziALBAFOREST CENTERwww.albaforest.com
2AzerbaycanTəbii Sərvətlər və Ekologiya İşçiləri Həmkarlar İttifaqıNatural Wealth and Ecology Workers Trade Union RepublicCommitteehttp://ahik.org
3Bosna HersekBosna Hersek Avcı Organizasyonları DerneğiThe Association of Hunting Organizations in Bosnia and Herzegovinahttp://www.slobih.ba/
4Bosna HersekBosna Hersek Federasyonu Bağımsız Ormancılık Ahşap İşleme ve Kâğıt SendikasıThe Independent Trade Union of Forestry, Wood Processing and Paper of Bosnia and Herzegovina-http://ssspdp.ba/
5Bosna HersekBosna Hersek Federasyonu Orman Mühendisleri ve Teknikerleri DerneğiForestry Association of  Federation of Bosnia and Herzegovinahttp://usitfbih.ba/
6Bosna HersekSaraybosna Arıcılar BirliğiBeekepers Union of Sarajevo
7FransaUluslararası Akdeniz Ormanları Birliği (AIFM)The International Association for Mediterranean Forests (AIFM)http://aifm.org/en
8KırgızistanKırgızistan Orman ve Arazi Kullanıcıları DerneğiKYRGYZ ASSOCIATION OF FOREST AND LAND USERShttp://www.landuse-association.kg/
9MacaristanMacaristan Ormancılık ve Ağaç Endüstrisi Çalışanları SendikasıThe Trade Union of Forestry and Wood  Industry Workershttp://efdsz.hu/
10RomanyaOrmancılık Sendikaları FederasyonuSILVA TRADE UNION FEDERATIONhttps://federatiasilva.ro/
11RomanyaRomanya Orman Mühendisleri DerneğiThe “Forest Progress” Societyhttp://progresulsilvic.ro/
12TürkiyeORFAMDERForest Faculty Alumni Associationhttps://www.orfamder.org/
13TürkiyeÖz Orman İşÖz Orman İş  (Forestry Workers Trade Union)http://www.ozorman-is.org.tr
14TürkiyeTOÇBİRSEN

FAO ile Yapılan Ortak Çalışmalar

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) BM’ nin ormancılık alanındaki uzmanlık kurumu olup, Türkiye ve Türki Cumhuriyetlerden sorumlu olan Orta Asya Alt Bölge Ofisi Türkiye’de kurulmuştur. FAO’ nun başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere kamu kurumları ve ilgili sivil toplum kuruluşları ile yakın iş birliği bulunmaktadır. Bu çerçevede Orman Mühendisleri Odası ile yakın şekilde çalışılmaktadır.

2019 yılı içinde aşağıdaki konularda iş birliği yapılmıştır.

1. 11 Mart 2019 tarihli LoA çerçevesinde GEF desteği ile Kırgızistan’da uygulanmakta olan “İklim Değişikliği Koşullarında Dağlık Orman ve Arazi Kaynaklarının Sürdürülebilir Yönetimi Projesi- GCP/KYR/010/GFF” kapsamında 30 Kırgız ormancıya ağaçlandırma, fidanlık ve orman zararlıları ile mücadele konularında eğitim verilmiştir.
  2. 2 Eylül 2019 tarihli LoA çerçevesinde Orta Asya Ülkelerinde uygulanacak olan “Bozuk Ormanların ve Diğer Alanların Restorasyonu Projesi” hazırlanmıştır.
  3. 1 Ekim 2019 tarihinde imzalanan LoA çerçevesinde “Büyük Yeşil Duvar Girişimi Altındaki Restorasyon Faaliyetlerinin İzlenmesini Destekleyen Biyofiziksel Veri Değerlendirmesi” için toplam 25.000 nokta Collect Earth programı kullanılarak değerlendirilmiş, bunun için 20 üyeye eğitim verilmiştir.
  4. 15 Aralık 2019 tarihinde imzalanan LoA çerçevesinde “Seçilen Belirli Odun Dışı Orman Ürünlerinin Mevcut Durum Raporları ve Sürdürülebilir Yönetimi Teknik Rehberlerinin Hazırlanması Projesi” devam etmektedir.
  5. 27 Temmuz 2020 tarihinde imzalanan LoA çerçevesinde, Dünya Bankası tarafından desteklenecek “Bolaman Havzası Rehabilitasyon Projesi” nin fizibilite ve çevresel ve sosyal değerlendirme paketinin hazırlanmasında işbirliği yapılmaktadır. Yaklaşık 300 milyon Dolar bütçesi olması beklenen bu proje, Orman Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda Tarım ve Ormancılık Bakanlığının bütün birimleri, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ordu Valiliği ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı gibi bir çok kurumun iştiraki ile uygulamaya geçecektir.

FAO Akdeniz Ormancılık Komitesi ve Akdeniz Orman Haftası Etkinlikleri

Orman Mühendisleri Odası FAO’ nun teknik danışma organlarından olan “FAO Akdeniz Ormancılık Komitesi-Committee on Mediterranean Forestry Questions-Silva Mediterranea-http://www.fao.org/forestry/silva-mediterranea/en/ ve bu komitenin koordinasyonunda düzenlenen “Akdeniz Orman Haftası” etkinliklerine katılmaktadır.

Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Koordinasyon Kurulu Üyeliği

Orman Mühendisleri Odası 2 Ağustos 2019 tarih ve 30850 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Koordinasyon Kurulu ile İlgili 2019/15 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi” https://www.resmigazete.gov.tr/fihrist?tarih=2019-08-02 çerçevesinde “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Koordinasyon Kurulu Üyesi” olmuştur.

EIT Ödülü ve OMO Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi

EIT ödüllerinin temel hedefi, EIT vizyonuna uygun tercihen bölgesel karakterli çalışmaların belirlenmesi ve teşvik edilmesidir. IET’ nin 2025 hedefini belirleyen “ECO Vision 2025 & Implementation Framework” isimli belgeye http://www.eco.int/parameters/eco/modules/cdk/upload/content/general_content/3624/1506486491201cflnbtm0acra83f5arho4dgc65.pdf göre EIT’ nin temel vizyonu “ECO will pave the way to a territory of integrated and sustainable economies as well as free trade area achieved by highly educated societies and improved governance through enhanced cooperation.- ECO/EIT, entegre ve sürdürülebilir ekonomilerin yanı sıra yüksek eğitimli toplumlar tarafından elde edilen serbest ticaret alanına ve gelişmiş işbirliği yoluyla gelişmiş yönetişim alanına giden yolu açacaktır” şeklinde belirlenmiştir.

Ödül konularına bakıldığında OMO’ nun Türkiye’ nin “tarım ve çevre kontenjanından” aday gösterilebileceği değerlendirilmektedir. Her ülkenin bir konuda bir aday gösterebileceği göz önünde bulundurulduğunda OMO Faaliyetlerinin öncelikle “Tarım ve Orman Bakanlığı” ve “Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca” değerlendirilmesi ve aday gösterilmesi konusunda mutabakat sağlanması gerekecektir.

• OMO EIT Üyesi olan Türkiye’de son derece aktif şekilde çalışmaktadır.
  • EIT Bölgesi açısından bakıldığında, ormancılık konusundaki en aktif STK konumundadır.
  • 2018 yılında EIT ülkeleri olan Azerbaycan ve Kırgızistan STKları ile işbirliği anlaşması imzalamıştır.
  • 2019 yılında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’a inceleme ziyaretleri gerçekleştirmiş, bu vesile ile bu ülkelerin Orman Teşkilatları, ilgili Bakanları ve bürokratları, sivil toplum kuruluşları ve halk ile görüşmeler yapmış ve arazi incelemelerinde bulunmuştur. Bu çok önemli bir vizyon sağlamıştır.
  • Merkezi Ankara’da bulunan “FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörlüğü” için OMO tarafından FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı çerçevesinde hazırlanan “Kafkaslar ve Orta Asya’da Bozuk Orman ve Diğer Ağaçlık Alanların Restorasyonu: Çevresel Kalkınma ve Sürdürülebilirlik için Orman Restorasyonunun Geliştirilmesi Projesi” aynı zamanda EIT Ülkeleri olan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’da uygulanacaktır. Bu proje ile EIT ve EIT’ye akredite olan Türk Konseyi ülkelerinde güçlü bir network kurulması hedeflenmiş olup, OMO bu projenin uygulama aşamasında da rol alacaktır.
  • OMO’nun Balkanlar, Avrupa, Akdeniz ve Yakındoğu Ülkelerindeki STK’lar, kamu kurumları ve doğrudan vatandaşla olan yakın ilişkisi EIT Ülkelerindeki tarafların bu bölgelere ulaşmasına katkı verecektir.

“Sonuç ve Takip Edilecek Süreç

EIT’ nin hedefleri ve OMO’nun hedef ve faaliyetleri değerlendirildiğinde, OMO’ nun “EIT Tarım ve Çevre   Ödüllerine” aday gösterilmesinin planlanması büyük bir memnuniyet ve şükranla karşılanmıştır. Bu güven ve düşünce için Bakanlığımız yetkililerine müteşekkiriz.

Bundan sonrası için öncelikle Tarım ve Orman Bakanlığı adına tek aday, ardından Çevre ve Şehircilik ve Dışişleri Bakanlığı ile görüşülerek Türkiye adına Tarım ve Çevre konusundaki tek aday olarak karar verilmesi gerekmektedir.

OMO olarak süreçte rol almaktan ve istenilen her aşamada istenilen her şekilde katkı vermeye hazır olduğumuzu iletmekten duyduğumuz memnuniyeti paylaşıyor, takdirlerinize arz ediyoruz.

13 Ağustos 2020