Türkiye’de odun dışı orman ürünleri genel değerlendirmesi

Sayısal bir değer vermek zor ama ormanların odun dışı ürün ve hizmetlerinin odun değerinden çok fazla olduğunu düşünenlerdenim.

Bendeki bu düşüncenin geçmişi oldukça eskilere dayanıyor. 1990 yılında hazırladığım Orman Mühendisliği Bitirme Tezi Samsun Vezirköprü Geyik Üretme İstasyonu idi.

2001 yılında hazırladığım Yüksek Lisans Tez konum “Odun Dışı Orman Ürünü Olarak Kestanenin Değerlendirilmesi” idi.

Tez Raporları

2011 yılında Orman Genel Müdürlüğünde “Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi Başkanlığı” nın kuruluş çalışmalarını, teklifini, savunmasını yapmak bana nasip oldu. https://www.ogm.gov.tr/Baskanliklar/OdunDisiUrunveHizmetler/Sayfalar/Odun-Disi-Urun-ve-Hizmetler.aspx

Bunun öncesinde müstakil bir şube müdürlüğü kurmuş, hatta daha sonra Daire Başkanlığı yapan kıymetli meslektaşımız Fuat Şanal Bey şube müdürlüğü yapmıştı.

Arada bir çok çalışmamız oldu haliyle ama yıllar sonra bu kez FAO ve Orman Mühendisleri Odası kanalıyla daha yoğun bir şekilde çalışma imkanı buldum.

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]