Defne İncelemesi-9 Eylül 2020

9 Eylül 2020 Çarşamba sabah erkenden yola çıktık. Ekibimize Köyceğiz Orman İşletme Müdürümüz https://muglaobm.ogm.gov.tr/KoycegizOIM/Sayfalar/default.aspx Hakan Zeybek de katıldı, sağolsun.

Önce Köyceğiz İlçesi Pınarköyü Mahallesinde faaliyet gösteren “Pınar Orman Ürünleri” ni ziyaret ettik.

Genel açıklama

Burada firma sahibi Ahmet Akat, Köyceğiz İşletme Müdürü Hakan Zeybek, Muğla Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürü Yüksel Yanmadık’ın katılımı ile kapsamlı bir değerlendirme yaptık.

Gündeme gelen konulardan bazıları şunlar:

Defnede satış ve pazarlama problemi yok. Yeterli ürün ve alıcı var. En büyük problem “kalifiye işçi” eksikliği.

Kaliteli ürün çok önemli. Fiyatları doğrudan etkiliyor. Ocaklarda seyreltme yapılmalı. Bu yaprakların kalitesini artırır. Üretim esnasında yapraklar/dallar kırıldığında oksitlenme başlıyor. Bu da fiyatı doğrudan düşürüyor.

Üretim esnasında vatandaş uzak yerlere gitmiyor. Sürekli yok kenarındaki, en yakın yerlerdeki fertleri kesiyor. Kaliteli defne yaprakları ormanda kalabiliyor.

Orman Kanunu Ek-12 Maddesi daha etkin şekilde kullanılabilir. Ek Madde 12 – (Ek: 13/2/2011-6111/183 md.) Bozuk veya verimsiz orman alanları; ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışmalarına konu edilir. Bu alanlarda; mevcut türlerden gerekenler korunur, aşılanır ve/veya rehabilite edilir. Ayrıca orman içi boşluk alanlar, bölgede doğal olarak yetişen türlerle ekim, dikim ve aşılama suretiyle imar-ihya ve/veya rehabilite edilerek doldurulur. Ağaçlandırılan, erozyon kontrolü yapılan, imar-ihya ve rehabilite edilen sahalardan elde edilen odun dışı orman ürünleri; öncelikle bu sahaların bakımını gerçekleştiren köy tüzel kişiliklerine, tarımsal kalkınma kooperatiflerine, 5200 sayılı Kanunla kurulmuş üretici birlikleri ve birliklere ve/veya yöre halkına tarife bedeli ile verilebilir.

Bursa gibi bazı yerlerde defne alanları “damlama sulama” metodu ile sulanıyor. Burada da uygulanabilir. Diğer taraftan bu bölgede defne saf halde bulunmuyor, karışık.

Defne yaprağına talep sürekli artıyor, bu da fiyatı arttırıyor. Bu süreç böyle devam edecek gibi görünüyor.

Üreticilerin kalın dalları getirmesi hem üreticiye kg başı ödenen fiyatı düşürüyor, hem de işlem masrafı artıyor. İnce dal getirseler kg başı 3 lira ödeme yapmak mümkün.

Köylü defne işinden iyi para kazanıyor. 2017 yılında Çamlı ve Karacasu köyleri 70 traktör aldı. Bir köye sadece defneden bir milyon lira, yaklaşık 150.000 USD girdiği oluyor.

Köylü bu işi daha bilinçli yapmalı.

Üretim paftalarında patika yollar yapılabilir. Faydalanma Planları henüz tam anlaşılamadı. Köylü her ağacın dibine yol istiyor. Eskisi gibi hayvan nakliyatı yok, hayvan pek kalmadı.

Köylünün anlayacağı şekilde bir “Defne Üretimi Teknik Rehberi”nin hazırlanması çok iyi olur. 302 sayılı tebliğ çok önemli bir boşluğu doldurdu. Güncellenmesi çok iyi olur.

İşe başlarken veya iş esnasında köylüye eğitim verilmesi son derece faydalı olur. Aslında Orman Genel Müdürlüğü hizmet içi eğitimlerine benzer eğitimler köylüler/üreticiler için de düzenlenmeli.

Fabrikaya gelen defnenin hiç bir parçası israf edilmiyor. Sıfır atık, döngüsel ekonomi,

Defne yapraklarının ayrılması

Kalın dallardan pelet yapılıyor. Tamamen organik ve mis gibi kokulu. 100 ton sipariş var pelet için.

Pelet yapımı, ilk aşama
pelet yapımı paketleme

Defne dalları fabrikaya geldikten sonra yapılan işlemler şunlar

Önce yaklaşık 44 saat kurutma var, ardından çırpma makinesinde yapraklar ayrılıyor, sonra paketlenip ihracatçı firmalara satılıyor.

KÜTAŞ- https://www.kutas.com.tr/

ÇALIŞKAN TARIM- https://caliskantarim.com/#

Bu yörede pamuklu otu denilen “tüylü laden -Cistus creticus” önemli bir bitki ?

Ekonomik fayda şöyle özetlenebilir.

1 kg defne yaprağı karşılık köylüye ortalama 2,5 Lira ödenir. Bir işçi günde 300 kg üretim yapabilir. Günde 750 Lİra kazanabilir. Bir yılda en fazla 20 iş günü çalışma yapılabilir. Bu da 20 günde 15.000 Lira -yaklaşık 2500 USD- gelir demektir.

Milli Park alanlarında ve ÖÇK alanlarında defne üretimi yapılmıyor.

Firma çeşitli yağlar da üretiyor.

Fabrikadaki incelemeden sonra Dalaman’ın Kayadibi köyünde saha incelemesi yaptık.

Yol güzegahı: https://www.google.com.tr/maps/dir/Ke%C3%A7iler,+Aksazlar+Restoran,+Fevzi+%C3%87akmak+Cd.+No:62,+48300+Fethiye%2FMu%C4%9Fla/P%C4%B1nar,+K%C3%B6yce%C4%9Fiz%2FMu%C4%9Fla/Kayadibi,+Dalaman%2FMu%C4%9Fla/@36.7810429,28.7510771,10.74z/data=!4m20!4m19!1m5!1m1!1s0x14c0422ab57ad325:0x71fdfb37f49c40a!2m2!1d29.0923988!2d36.629914!1m5!1m1!1s0x14c08787d42ccfc7:0x24129740b1186c66!2m2!1d28.830597!2d36.9240461!1m5!1m1!1s0x14c0646ded3ca219:0x78615c7c161c85a8!2m2!1d28.921485!2d36.8213561!3e0

Kayadibi köyündeki incelemeden sonra defne incelemesini tamamlayıp “çam balına” geçtik.