Çam balı incelemesi-9 Eylül 2020

Çam balı ülkemiz için gerçekten önemli bir değer.

Muğla için daha da önemli. Biz de çeşitli incelemeler ile bunu kavramaya çalıştık.

Önce 8 Eylül 2020 Salı günü Seydikemer İlçesi Zorlar Mahallesinde arıcılık yapan Beyza Yavuz ile görüştük.

Beyza Hanım sık sık ulusal medyaya da çıkıyor.

https://www.aa.com.tr/tr/yasam/aricilik-yapan-ingilizce-ogretmeni-talebe-yetisemiyor-/1652674

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/bal-gibi-basardi-1737871

Beyza Hanım “sepet arıcılığı” ve “sepet örme” konusunda güzel çalışmalar yapmış.

Aynı akşam Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği http://www.tab.org.tr/en/ Başkanı Ziya Şahin ile bir araya geldik. Ziya Bey aynı zamanda Muğla İli Arı Yetiştiriciler Birliği http://www.maybir.org.tr/ Başkanı

İlk günkü bu programın devamında 9 Eylül 2020 Çarşamba günü tekrar araziye çıktık.

Önce Dalaman İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde Veli Türk ile görüştük. Bu görüşmeye Hulusi Kıyak ve Görköy Köyü Muhtarı Nazmi Arıcan da katıldı.

Ardından Dalaman İlçesi Kızılkaya Mahallesi Bayramdağı Mevkiinde bulunan ormana çıkarak bizzat arıcılık yapan Rıza Doğaç ile görüştük. Bu mevkinin hemen yanında Dalaman Orman Yangın Gözetleme Kulesi var.

Bir kızılçamın bal üretimi:

Çam koşnili böceği tespiti

Veli Türk’ün genel tanıtımı

14 Eylül 2020 tarihinde Dalaman İlçe Tarım Müdürlüğü Personeli Hulusi Kıyak https://www.facebook.com/hulusikiyak aşağıdaki bilgi notunu gönderdi, sağolsun.

Muğla’nın yüzölçümünün yarısından fazlası ormanlık alanlardan oluşmaktadır. Bu alanın 66.000 hektarı çam balı üretim alanlarıdır.  

Böyle zengin ve geniş bir alanda çalışan  Muğla’da arıcı sayısı birçok ülkedeki arıcı sayısında daha fazla. Muğla 1.200.000 koloni sayısıyla, dünya aktif koloni varlığının %1.5, Türkiye’nin ise %17 lik kısmını oluşturmaktadır.

Buna paralel olarak çam balı üretiminde Muğla Türkiye’de ve Dünyada 1. sıradadır. Dünya Çam balı üretiminin %85 i Türkiye’de ve Türkiye Çam balı üretiminin %90 nı Muğla’da gerçekleşmektedir.  

Uygun iklim yapısı ve florası ile Muğla il dışından arıcılara da ev sahipliği yapan Muğla’da, çam balı sezonunda koloni sayısı 3 milyona ulaşmaktadır. Buda dünyada birçok ülkedeki koloni sayısından daha çok arıcı kolonisinin Muğla’da konakladığı anlamına geliyor. Bu yoğunluk ve kargaşanın önüne geçmek için İl Müdürlüğünün (Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü- https://mugla.tarimorman.gov.tr/) koordinesinde; Güney Ege Kalkınma Ajansına https://geka.gov.tr/ sunulan Müdürlüğümüz, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Muğla Arı Yetiştiricileri  Birliği ile birlikte gerçekleştirilen  “Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması” projesini hayata geçirerek arıcıların işini kolaylaştırdı.

https://www.google.de/search?q=Ar%C4%B1+Konaklama+Noktalar%C4%B1n%C4%B1n+Say%C4%B1salla%C5%9Ft%C4%B1r%C4%B1lmas%C4%B1+Projesi

Muğla İlimiz 3 milyon civarında konaklama kapasitesine sahiptir. Hem Muğla arıcısı hem de dışardan gelen konaklayan arıcıları önceden tespit edilen koordinatlara yerleştirildi. Böylece arıcılar alanların kapasitesine göre yerleştirilerek arılık alanların sürdürülebilirliği sağlandı.  

Çam balının marka şehri olan Muğla, İl Müdürlüğümüzün yürüttüğü “Apiterapi Muğla’da Üretilir Projesi” ile arı ürünlerinin marka şehri olmayı da hedefliyor. 

https://www.google.de/search?q=Apiterapi+Mu%C4%9Fla%27da+%C3%9Cretilir+Projesi&spell=1&sa=X&ved=2ahUKEwiix-PzoerrAhVE6qQKHderBccQBSgAegQICxAt&biw=1536&bih=722

Muğla’da istihdam konusunda potansiyeli yüksek olan arıcılıkta yaklaşık 5000 civarında arı işletmesi bulunmaktadır. Muğla’da yerli ve gezginci arıcılar sayesinde ülke ekonomisine yapılan katkı yaklaşık yıllık 600.000.000 TL dir.

Bakanlığımızca arıcılık konusunda destek ve teşvikler her geçen gün artmaktadır. Sadece Muğla’da arıcılarımıza yaklaşık 9.000.000 TL destek ödemesi almaktadır.

Muğla İlinde il ve ilçe müdürlüğünde arıcılık biriminde çalışan tüm personel aktif olarak arıcılık eğitimi almıştır. Büyük bir kısmı amatör olarak arıcılık da yapmaktadır. Bu özelliği sayesinde Muğla yüksek empati seviyesine sahip personellerle arıcılık işlerini yürütmektedir.

Menteşe İlçesi Kıran bölgesi, Yatağan ilçesi Bencik bölgesi, Milas ilçesi kayıderesi ve Fesleğen bölgesi, Kavaklıdere de 3 yeni bölge, Marmariste Osmaniye, Bayır ve Hisarönü bölgesi, Ulada Çiçekli bölgesi, Köycegizde Çandır ve Ekinci bölgesi, Ortacada Gökbel ve Mergenli bölgesi, Dalamanda yeni yapılan 5 bölge, Fethiyede Faralya ve Karaağaç bölgesi ve Seydikemerde Kuyucak ve Ören bölgesinde çam basra böceği yaşamaktadır. Var olan sahalar yaklaşık 1.000.000 arı için yeterlidir. Ülkece her yıl 3 milyon arıyı 1 milyon arılık alana sığdırmaya çalışıyoruz.

Yapılacak planlı çalışmalar ile Bal Ormanları belirlenip arıcılar için oluşturulacak sahalarda dengeli bir dağılımla; hem orman üzerindeki arı ve arıcı baskısı azalacak hem de daha fazla ve kaliteli bal elde edebileceğimiz aşikardır.

Yetişkin bir çam ağacı normal sezonda bir kovan için 30 kg bal elde edilmesini sağlar. Ormanda basra böceği bulunan bir ağaç 40 yıllık süre içinde yaklaşık 1200 kg bal elde edilmesini sağlar. Buda güncel fiyatlarla yaklaşık olarak 36000 Tl lik bir katkı demektir. Ki aynı zamanda bu ağaçlar kesilmediği için orman varlığımızda da eksilme olmayacaktır. Orman teşkilatı ile yapılacak çalışma ile bu sahalar düzenli olarak bakım ve temizlik yapılmalı ve uzun soluklu gençleştirme faaliyetleri planlanmalıdır. Bal üretimi dışında yapılacak hiçbir ticari faaliyet (odun üretimi) bu kadar nicelik ve nitelikte olmayacaktır.

İlave kaynaklar

One Response to Çam balı incelemesi-9 Eylül 2020

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]