AGM

Birinci Çevre ve Orman Şurası
İlgili Belgeler

Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü
17 Şubat 2003 tarihli Bakanlık Olur’u ile Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü Planlama ve Koordinasyon Dairesi Başkanı olarak atandım. Teklif eden AGM Genel Müdürü Mustafa Yüksek, onaylayan Orman Bakanı Osman Pepe idi. Sağolsunlar.

agm

AGM Planlama ve Koordinasyon Dairesi Ba?kanl??? Odas?ndan kalan bir resim

Burada; bütçe, eğitim, dış ilişkiler ve bilgi işlem ana çalışma konularımızdı. Genel Müdürlüğün genel koordinasyonu da bu Dairede idi.
2003 yılında Orman Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı birleşerek Çevre ve Orman Bakanlığı adını aldı. Orman Bakanlığı Bölge Müdürlükleri kapatıldı, Çevre ve Orman İl Müdürlükleri kuruldu. Ağaçlandırma Başmühendislikleri kapatıldı, Şube Müdürlükleri olarak illere bağlandı.

Bunun merkeze yansıması oldukça kapsamlı bir iş yükü demekti.

Ama burada çok güzel çalıştık. Genel Müdürüm Mustafa Yüksek, benim bağlı olduğum Genel Müdür Yardımcıları İsmail Küçükkaya  ve Necati Cengiz, Şube Müdürlerimiz Özgen Gürsan, Halit Babalık, Handan Yılmaz, Bayram Gündoğdu, Mahmut Şimşek ve Dairemizin tüm çalışanları, Sekreterlerimiz Hülya Kürkçü  ve Şelale Kılıç harika insanlardı.

Dairede komşu Fidanlık Dairesi Başkanı Yunus Şeker’ di. Benden önceki Daire Başkanı Ersin Tipi abi idi. Sağolsunlar güzel yıllardı.

2003 yılı  Nisan-Mayıs ayları idi zannediyorum Fethiye’de bir seminer yapmıştık. Geçenlerde onun resimlerine ulaştım.  Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü Eğitim Merkezinde yaptık. Sabahları yürüyüşe çıkardık. Nedense buradan aklımda kalan Kayahan’ ın “sen mühimsin” şarkısı oldu.

AGM’ de  (Allahın Güzel Melekleri! derlerdi kendileri için kıymetli mensupları) rutin işler dışında takip ettiğim özel projeler de oldu.

SRAP Projesi

2004 yılında Başbakanlık tarafından yürütülmekte olan “Sosyal Riski Azaltma Projesi” ne (SRAP) dâhil olduk ve Genel Müdürlük adına koordinasyon görevi bana tevdi edildi. Gerçekten büyük, yeni ve heyecan verici bir çalışma oldu. 2016 itibariyle Danıştay Üyesi olarak çalışan, önceki yıllarda Kayseri Valiliği yapmış olan Mevlüt Bilici o yıllarda Babakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürü idi. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı olarak görev yapan Yadigar Gökalp da Proje Koordinatörü idi.

Projeyi kamuoyuna tanıtmak için büyük bir kampanya yürüttük. Başbakanlıkla  birlikte Antalya’da “SRAP Kapsamında Danışman Olarak Çalışacak Teknik Elemanların Eğitimi Semineri “ düzenledik.Bu benim bildiğim kadarı ile fiilen teşkilatta çalışmayanlara dönük yaptığımız ilk eğitimlerdendi, ayrıca bir semineri ilk defa beş yıldızlı bir otelde yapmıştık.

Proje kapsam?nda TRT’de program yapt?k, Sabah Gazetesine mülakat verdik.
Elimde net veriler yok ama proje kapsam?nda 15 milyon Dolarl?k “a?açland?rma, erozyon kontrolü, fidanl?k çal??mas?” yap?ld??? ifade edildi.

Karde? ?l Projesi
2004 y?l? içinde ülkemizin bölgesel farkl?l?klar?n? ve imkânlar?n? dikkate alarak “Karde? ?l Projesini” hayata geçirmeye çal??t?k. Bu fikir daha sonra Orman Genel Müdür Yard?mc?s? olarak görev yap?yorken “Bölgeleraras? ??birli?i” ?eklinde ortaya ç?kt?. Asl?nda bölgeler aras? i?birli?ini formüle ederken “karde? iller” projesi akl?mda var m?yd? do?rusu hat?rlam?yorum ama insan geçmi?ini ve birikimini sürekli ta??yor.

Atatürk Orman Çiftli?inin A?açland?r?lmas? ve Haydar Aliyev Kent Orman?
AGM’de çal??t???m esnada Atatürk Orman Çiftli?inin a?açland?r?lmas?, Haydar Aliyev Park?n?n kurulmas? ilk görev ald???m projelerdendi. AOÇ A?açland?rma bilahare “Kent Ormanlar?” fikrine de öncülük yapt?.
2003 y?l? Türkiye Cumhuriyetinin kurulu?unun 80. Y?ldönümü idi. Bu kapsamda Cumhurba?kanl???n?n himayelerinde birçok program planlanm??t?. Bunlardan bir tanesi de Ankara’daki Atatürk Orman Çiftli?inin a?açland?r?lmas? ve Haydar Aliyev Kent Park? kurulmas? idi.

1 3

Son derece büyük bir proje olan bu çal??man?n koordinasyonu benim ba?kanl???n? yapt???m Planlama Dairesi taraf?ndan yürütüldü. Son derece zor ama o kadar da zevkli bir süreç idi.

Haydar Aliyev Kent Orman? (Kent Park?) 15 Nisan 2004 tarihinde Azerbaycan Cumhurba?kan? ?lham Aliyev ve e?inin te?rif etti?i bir törenle tesis edilmi?ti. Bu sahalar? 18 Nisan 2014 tarihinde, di?er bir ifade ile 10 y?l sonra tekrar resimledik. Son derece ba?ar?l? bir i? yapm???z.

Haydar Aliyev Kent Orman? 2004-2014
Raporlar-?? Ba?vurular?
O y?llarda “Kamu Yönetimi Temel Kanunu” en çok tart???lan konulardand?. Bu konudaki görü?lerimi meslek kamuoyu ile payla?mak için “Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasar?s? Ormanlar ve Ormanc?l?k Te?kilat?” konulu raporumu haz?rlad?m.
Bölgesel Çevre Merkezi Türkiye Bürosunun yöneticisi olmak için ba?vurdum, ancak k?sa listeye dahi giremedim. Ama haz?rlad???m özgeçmi?imi özenle sakl?yorum.
Milli Güvenlik Akademisi Dersleri
2004 y?l?nda Milli Güvenlik Akademisinde “Türkiye’de Erozyon Problemi ve Erozyon Kontrolü Çal??malar?” konulu brifing verdim. Bu konferanslar 2005 ve 2006 y?llar?nda da devam etti. Benim için son derece farkl? bir tecrübe idi. Bu konferanslar için haz?rlad???m özgeçmi?im eklidir.

D?? ?li?kiler
Genel Müdürlü?ün d?? ili?kileri, d?? kaynakl? projeleri Planlama Dairesi taraf?ndan yürütülüyordu. Bu kapsamda birkaç projede çal??ma, heyetleri a??rlama ve Hollanda, ?sviçre, Küba, Fransa ve ?talya’ya gitme ?ans?m oldu.
• 2003 y?l? may?s ay?nda Say?n Bakan?m?z ve Genel Müdürümüz ile birlikte. Hollanda’ya “fidanl?klar? incelemek üzere” gittik. Daha sonra fidanl?klarla ilgili bir çal??ma yapma ?ans?m olmad? ama bir AB Projesinin temellerini atma f?rsat? buldum.
• ?sviçre’ye, Çölle?me ile Mücadele Odak Noktalar? toplant?s?na i?tirak etmek üzere gittim. ?lk resmi toplant?md? diyebilirim. Bir yanl?? anlama sonucu “raportör” olarak seçildi?imi ö?rendi?imde hissetti?im ?oku hala unutam?yorum.
• Bunu takiben Eylül 2003 tarihinde UNCCD COP6’ ya i?tirak etmek üzere Küba’ya gittim. Bilahare Say?n Bakan?m?z da bu toplant?ya kat?ld?. Bu konferansla ilgili görev raporu nu haz?rlad?m ve Venezuela Devlet Ba?kan? Hugo Chavez’ in büyük bir ilgi ile dinledi?imiz ve konu?mas?n? bilahare Türkçeye çevirdim.
• Küba’dan döndü?ümüzde, daha biz orada iken, “Çölle?me ile Mücadele ?ube Müdürlü?ü” nün AGM’den al?n?p Bakanl?k APK Kurulu Ba?kanl???na verildi?ini ö?rendim. O zaman çok ?a??rt?c? gelen bu durum sonradan normal gelmeye ba?lad?!
• 2004 y?l?nda, kendi ad?ma ilk AB Projesi olan “Marketing of Forest Reproductive Material-Orman Ço?alt?m Materyalleri Projesi ” ni haz?rlad?k. Ülkemize gelen AB uzman? ile Aral?k 2004 tarihlerinde ilk toplant?m?z? Ankara’da yapt?k. Bilahare 2005 y?l? Nisan ay?nda ?talya’ya gittik. Daha sonradan bu kapsamda haz?rlanan Yönetmelik Resmi Gazete’de yay?mlanarak yürürlü?e girdi.
• 2004 y?l?nda “sedir rehabilitasyonu” konusunda Lübnan’dan bir teklif geldi, cevaben Suriye ve Lübnan’da çal??maya haz?r oldu?umuzu dile getirdim. O sene ba?layamad?k ama sonradan Lübnan, Suriye ve ?srail’de sedirle ilgili çal??malar?m?z oldu. Suriye’deki orman amenajman projesi, MENA Bölgesi Projesinin altt?klar?ndan birisi bu idi.
• 2004 y?l?nda “Ortado?u Su Havzalar? ?zleme ve De?erlendirme Projesi” ne “Koordinatör” olarak atand?m. Bu hemen hemen ilk d?? kaynakl? ve çok ortakl? proje deneyimim oldu.

Milli Güvenlik Akademisi
Burada görev yap?yorken Milli Güvenlik Kurulu Milli Güvenlik Akademisi müdavimleri için brifing haz?rlay?p sundum
I. Çevre ve Orman ?uras?
2005 y?l?nda düzenlenen Birinci Çevre ve Orman ?uras?nda raportör olarak görev ald?m. Asl?nda ilk defa bir toplant?ya dinlenme amac?yla gitmi?tim! Beni bekleyen i? yükünü nereden bilebilirdim!
?lgili Belgeler