Türkiye açısından durum
Avrupa Birliği Ormansızlaşma ve Orman Tahribatı ile Alakalı Belirli Mal ve Ürünlerin AB Piyasalarında Bulunması ve AB’ye İthal Edilmesi Tüzüğü” kısa adı ile “AB Ormansızlaşmanın Önlenmesi Tüzüğü-EUDR” 2023 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu tüzük kapsamında 30 Aralık 2024 tarihinden itibaren AB ülkelerine girecek kereste, mobilya, basılı kâğıt dâhil birçok ürünün 31 Aralık 20220 tarihinden itibaren ormansızlaşmaya neden olmadığını dair, AB standartlarına göre hazırlanan belge aranacak, ibraz edilememesi durumunda gümrüklerden geçişine müsaade edilmeyecektir. Diğer taraftan AB üyesi olmayan birçok ülke de EUDR kurallarına uyacaklarını deklare etmişlerdir.
Ticaret Bakanlığının verilerine göre EUDR kapsamına giren ürünlerin 2023 yılı ihracatı 5,282 milyar USD olup bunun 1,640 milyar USD’si doğrudan AB ülkelerine yapılmıştır. Gerekli düzenlemelerin ivedi bir şekilde yapılamaması veya tüzüğün uygulamasının ileri bir tarihe ertelenememesi durumunda 30 Aralık 2024’ten itibaren bu ihracatın önü kapanacaktır.
Ülkemiz ormanları tamamen Orman Genel Müdürlüğünün idaresi ve kontrolü altında bulunduğundan ve yaklaşık yüzyıldır orman amenajman planlarına dayalı üretim yapıldığından üretimden kaynaklı bir ormansızlaşmadan bahsedilmesi mümkün değildir. Ancak başta ormanın tanımından kaynaklanan farklılıklar olmak üzere, izleme, değerlendirme ve raporlama sistemlerinin farklı olması nedeniyle ciddi bir uyum çalışması zarureti bulunmaktadır.
EUDR çerçevesinde her hangi bir mobilya ürününün bir parçasında kullanılan ürünler dâhil tüm orman temelli ürünlerin dikili olarak bulundukları yerden itibaren son kullanıcıya kadar olan süreçlerinin izlenmesi ve AB tarafından belirlenen standartlara uygun şekilde raporlanması gerekmektedir. Bu ise Orman Genel Müdürlüğü, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili birimleri (bilgi teknolojileri, bitkisel üretim, hayvancılık, doğa koruma, hukuk, strateji vb.), orman emvali üreticileri, tüccarları, sivil toplum kuruluşları, orman köylüleri ve nihai tüketiciler arasında yoğun ve etkin bir işbirliği gerektirmektedir.
Tüzük kapsamında (Bölüm 5-Ülke Kıyaslama Sistemi ve Üçüncü Ülkelerle İşbirliği) üretici ülkelerin AB Komisyonu ile işbirliği yapması öngörülmektedir. Bu çerçevede 30 Aralık 2024 tarihinden önce ülkelerin veya gerekmesi durumunda ülkelerin bazı bölümlerinin (Orman Bölge ve Orman İşletme Müdürlüklerinin, gerektiğinde Orman İşletme Şefliklerinin) “yüksek veya düşük riskli” olduklarının tespitinin yapılması öngörülmektedir.
Bunun için ilgili orman teşkilatı kanalıyla ülkelerle doğrudan işbirliği esas alınmakladır. Bu işbirliğinin mümkün olmaması durumunda AB’ nin kendi değerlendirmesini yapması beklenmektedir. Bunun için uydu sistemleri, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC), Birleşmiş Milletler Orman Forumu (UNFF), FAO Küresel Orman Değerlendirmesi (FRA) gibi kurumlar için hazırlanan raporlar ve ülke içinde STK’lar ve akademik çevrelerce hazırlanan belgeler kullanılacaktır.
Bugüne kadar EUDR ile ilgili olarak Orman Genel Müdürlüğünce AB Komisyonu ile herhangi bir irtibatta bulunulmamıştır. Bu irtibat Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü https://uaabgm.ticaret.gov.tr/kurumsal/organizasyon-semasi AB Tekpazar ve Yeşil Mutabakat Dairesi Başkanlığınca yürütülmektedir.
Arz edilen bu hususlar çerçevesinde, ülkemizin hem ulusal seviyedeki çalışmalarını koordine etmek, hem de Avrupa Komisyonu ve diğer AB üyesi ülkelerle irtibatını ve müzakerelerini yürütmek üzere, Ticaret Bakanlığı ile yakın işbirliği içinde çalışacak bir koordinasyon ekibine ihtiyaç duyulmaktadır.
Diğer görevlerinin yanında 4 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 334/ı maddesine göre Orman Genel Müdürlüğü “orman ürün ve hizmetlerinin kullanımını yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalar yapmak, her türlü orman ürünü üreten, işleyen, pazarlayan, ithalat ve ihracatını yapan özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler ile yakın işbirliği içinde çalışmak, yurt içinde ve yurt dışında danışmanlık yapmak, projeler uygulamak” ile yetkili ve görevlidir.
AB Tarafı
Avrupa Komisyonu Ormansızlaşmanın Önlenmesi Tüzüğü konusunda farklı çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda oluşturulan çalışma gruplarından bir tanesi “Commission Expert Group/Multi-Stakeholder Platform on Protecting and Restoring the World’s Forests, including the EU Timber Regulation and the FLEGT Regulation (E03282)-
Buranın web adresi: https://ec.europa.eu/transparency/expert-groups-register/screen/expert-groups/consult?lang=en&groupID=3282
Bu grupta çeşitli zamanlarda toplantılar yapılıyor. https://ec.europa.eu/transparency/expert-groups-register/screen/expert-groups/consult?lang=en&groupID=3282
Buna göre en son toplantı 24 Nisan 2024 tarihinde yapılmış. https://ec.europa.eu/transparency/expert-groups-register/screen/expert-groups/consult?lang=en&groupID=3282
Toplantı sonuç raporuna aynı linkten ulaşmak mümkün. Bundan sonraki ilk toplantı ise 20 Haziran 2024 tarhinde yapılacak.
Bu toplantılara Türkiye’yi temsilen T.C. Ticaret Bakanlığı, Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü https://uaabgm.ticaret.gov.tr/, AB Tek Pazar ve Yeşil Mutabakat Dairesi https://uaabgm.ticaret.gov.tr/kurumsal/organizasyon-semasi katılıyor.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinin https://www.akib.org.tr/tr/default.html 7 Haziran 2024 tarihli yazısına göre https://www.akib.org.tr/files/downloads/2024/06/2051e4803a24402051e4803a24402051e4803a24402051e480.pdf aşağıdaki hususlara değinmek mümkün.
Mevzuatın uygulanmasına yönelik olarak Avrupa Komisyonu internet sitesinde yer alan sıkça sorulan sorular belgesinin önümüzdeki dönemde güncellenmesi beklenmektedir.
Komisyon tarafından mevzuatın uygulanmasına yönelik kılavuz üzerinde çalışılmakta olup, söz konusu kılavuzun Haziran ayı sonunda yayımlanması öngörülmektedir. Kılavuz kapsamında özen yükümlülüğü beyanını kolaylaştırıcı bilgilerin, risk analizi süreci kapsamında ne gibi belgeler istenebileceği, risk analizinin nasıl yapılacağı, ürün bazlı ormansızlaşmanın tespit edilmesine yönelik veriye nasıl ulaşılabileceği, özen yükümlülüğü beyanında esas olan ormansızlaşmanın önlenmesine ek olarak ülke mevzuatına uygunluk (legality) hususlarının nasıl tanımlanacağı gibi hususların açıklığa kavuşturulması öngörülmektedir. Üye ülke mevzuatına uygunluğun gösterilebilmesi amacıyla ülke mevzuatlarının nasıl açıklanacağına ilişkin de yol gösterici bir format oluşturulacaktır.
Mevzuat kapsamında AB pazarına arz edilen ürün, üretici, üretim yeri koordinatları gibi özen yükümlülüğü beyanı kapsamında talep edilecek bilgilerin giriş yapılacağı Bilgi Sistemine dair pilot çalışma tamamlanmış olup, sistem 16 Aralık 2024 tarihi itibariyle uygulamaya geçecektir. Bilgi sisteminde ürün bazlı coğrafi lokasyon bilgilerine yer verilecek, bu kapsamda üretim ülkesi ve bölgesine ilişkin bilgiler zorunlu olurken, üretici adı, üretim yeri gibi firma bazlı verilere yer verilmeyecek, tüm veriler Kişisel Verilerin Korunması Mevzuatına (GDPR) uygun olarak sağlanacaktır. Bilgi sistemine girilecek olan koordinat bilgilerine alt operatörlerin erişimi otomatik olmayacak, bunun için sistemden paylaşım izni için onay vermek gerekecektir. (Mevzuat kapsamı ürünleri AB pazarına arz edecek olan operatör veya tacirler açısından özen yükümlülüğü beyanı zorunluluğu bulunmakta olup, ülkemiz üretici ve tedarikçileri doğrudan sisteme giriş
yapmayacak, ancak özen yükümlülüğü beyanı verecek olan operatör veya tacirlere ilgili bilgi ve belgeleri temin etmeleri gerekecektir.)
Mevzuat kapsamında Komisyonun tüm ülkeleri ormansızlaşma seviyelerine göre risk değerlendirmesine (benchmarking) tabi tutması öngörülmekte olup, risk seviyesine (düşük %1, standart %3, yüksek %9) göre denetim sıklığının belirlenmesi öngörülmektedir. Bu kapsamda, Komisyon tarafından risk değerlendirmesi çalışması başlatılmış olup, mevzuatın uygulamaya geçeceği 30 Aralık 2024 tarihine kadar çalışmanın tamamlanmaması halinde tüm ülkeler ‘standart’ risk kategorisinde yer alacaktır.
Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]
Added By admin on 7 Ekim 2013
© 2024, ↑ GÖNDER
Giriş - Powered by WordPress - Designed by Gabfire Themes