Ormancılık konusunda Suudi Arabistan ile işbirliği

Suudi Arabistan; ülkemiz, bölgemiz ve dünya için çok önemli bir ülke. Tarihi, kültürel ve coğrafi bağlarımız var.

Ormancılık konusunda neler yapılabilir diye araştırıyorum. Başlangıç için en iyisi mevcut durum değerlendirmesi ve kaynakların/raporların okunması.

Bu kapsamda ilk olarak Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO)’ ilgili web sayfasını gözden geçirdim. https://www.fao.org/countryprofiles/index/en/?iso3=SAU

Forests in the Kingdom of Saudi Arabia: https://www.youtube.com/watch?v=dYTVNoZYg4g

Saudi Arabia Forest Information and Data https://rainforests.mongabay.com/deforestation/2000/Saudi_Arabia.htm

FAO ile Suudi Arabistan Krallığı (KSA) arasındaki ilk irtibat 1950 yılında başlamış. 1982 yılında FAO ile KSA Tarım Bakanlığı arasında UTF anlaşması yapılmış.

2012 yılında ise yaklaşık 30 milyon USD bütçe ile Riyad’ ta “FAO’nun Suudi Arabistan Program Koordinasyon Ünitesi- PROGRAMME COORDINATION UNIT IN THE KINGDOM OF SAUDI ARABIA” açılmış.

2021-2016 yıllarını kapsayan durum değerlendirmesi raporuna https://www.fao.org/3/bp589e/bp589e.pdf adresinden ulaşmak mümkün.

Bu ana programın çıktılarından birisi olarak “Sustainable Rural Agriculture Development Programme, (SRADP 2019-2025)- Suudi Arabistan Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Programı” hazırlanmış ve Krallık Kararnamesi ile onaylanmış. FAO bu programın uygulanmasında görev almış.

Devamında SRADP’ nin uygulama ayağını oluşturan ““Strengthening MEWA’s Capacity to implement its Sustainable Rural Agricultural Development Programme (UTF/SAU/051/SAU)” projesi hayata geçirilmiş.

Projeyle ilgili kısa bir bilgi aşağıdaki gibi:

The Programme Management Unit (PMU) of the FAO-Saudi Technical Cooperation Programme (2019-2025) facilitates, coordinates and manages all technical and advisory services to be provided by FAO to the Saudi Ministry of Environment, Water and Agriculture (MoEWA).

The project “UTF/SAU/051/SAU Strengthening MoEWA’s Capacity to Implement the Sustainable Rural Agricultural Development Programme” is the first project that has been approved within the framework of FAO-Saudi Technical Cooperation Programme (2019-2025).

The project will provide technical and advisory assistance to the MoEWA in implementing its flagship sustainable rural agricultural development programme that has recently been approved within the context of the National Transformation Programme of the Saudi Vision 2030.

The project expected results will be achieved through implementation of nine project components:

1) Development of coffee Arabica production, processing and marketing;

2) Development of beekeeping and honey production;

3) Development of rose production and trade;

4) Development of sub-tropical fruits production, processing and marketing;

5) Strengthening capacity of small-scale fishermen and fish farmers;

6) Strengthening capacity of small-scale livestock herders;

7) Development of rain-fed cereals production;

8) Enhancing value addition from smallholdings and rural activities; and

9) Strengthening MoEWA’s capacity in sustainable management of rangelands, forests and natural resources to support rural livelihoods.


2023 yılı Ocak ayı itibariyle projenin sahibi Suudi Arabistan Çevre Su ve Tarım Bakanlığı. (Ministry of Environment, Water and Agriculture) Uygulayıcı kurum ise FAO Suudi Arabistan Program Koordinatörlüğü.

KSA FAO açısından merkezi Kahire’de bulunan Yakın Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Ofisine bağlı. https://www.fao.org/neareast/regional-office/en/

Güncel gündeme bakacak olursak, 28 Aralık 2022 tarihinde KSA’da yapılan Su Güvenliği Konferansında “BM Ekosistem Restarosyonu” sunulmuş. https://www.fao.org/neareast/news/view/en/c/1628170/

FAO participation in the ICWRAE was organized within the framework of the Sustainable Rural Agriculture Development Project (SRADP). SRADP is a multi-disciplinary project covering nine components strategically formulated in alignment with the National Transformation Program under the Saudi Vision 2030 and with the aim to contribute towards achieving the national development goal of sustainable rural agricultural development in the Kingdom.

The project has been formulated by FAO and the Ministry of Environment, Water and Agriculture and includes components on natural resources management including forests, rangelands, national parks, and land desertification.

İlgili linkler:

Prince Sultan Institute for Environmental, Water and Desert Research- https://psiewdr.org/

Ministry of Environment, Water and Agriculture of Saudi Arabia- https://www.mewa.gov.sa/en/

the Saudi Green Initiative (SGI)- https://www.greeninitiatives.gov.sa/about-sgi/

the National Center for Vegetation Cover (NCVC)-https://ncvc.gov.sa/ or https://sustainablefoodsecurity.kaust.edu.sa/speakers/detail/dr.-khaled-alabdulkader

Saudi & Middle East Green Initiatives- https://www.greeninitiatives.gov.sa/about-sgi/

https://www.reuters.com/business/sustainable-business/saudi-arabia-commits-25-bln-middle-east-green-initiative-crown-prince-2022-11-07/

The Kingdom commits $2.5 billion in funding for regional climate action. In November 2022, His Royal Highness Crown Prince Mohammed bin Salman announced that Saudi Arabia will allocate US $2.5 billion to support MGI projects and governance, and establish a dedicated MGI Secretariat. The Kingdom is also spearheading work to achieve the MGI target to plant 50 billion trees across the region. The initial governance framework for this collaborative effort was agreed by founding member countries in Riyadh in October 2022.

https://www.unccd.int/news-stories/stories/unccd-welcomes-saudi-pledge-25-billion-middle-east-green-initiative-restore

Orman veya diğer bir ifade ile FAO’ya ilaveten çölleşme konusu dolayısı ile UNCCD de KSA için önemli bir konu. Bu bakımdan UNCCD web sayfasını gözden geçirdim. https://www.unccd.int/our-work-impact/country-profiles/saudi-arabia

https://forestist.org/Content/files/sayilar/388/4.pdf

Bu bilgiler ışığında neler yapabileceğimizi tekrar değerlendirecek olursam, öncelikle ilgili arkadaşlarımız ile irtibat kurmakla yola çıkılabilir. Bildiğim kadarıyla Orman Genel Müdürlüğü ve ÇEM Genel Müdürlüğünün kimi çalışmaları oldu. Onlara bir bakmakta fayda var.

Diğer taraftan halen uygulanmakta olan “Strengthening MoEWA’s Capacity to implement its Sustainable Rural Agricultural Development (SRAD) Programme; 2019-2025” – (UTF/SAU/051/SAU)” projesi kapsamında çalışmalara başlanabileceğini değerlendiriyorum.

2 Responses to Ormancılık konusunda Suudi Arabistan ile işbirliği

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]