Orta ve Kuzey Doğu Asya’da Dağlık Ormanların Restorasyonu ve Adaptasyonu Çalıştayı

Bu yazı 19-22 Ekim 2015 tarihlerinde Kırgızistan’ ın Bişkek şehrinde yapılacak olan “Orta ve Kuzey Doğu Asya’da Dağlık Ormanların Restorasyonu ve Adaptasyonu Uzman Çalıştayı[1]” nda sunulmak üzere hazırlanmıştır.

Uluslararası Ormancılık Araştırma Kuruluşları Birliği (IUFRO), Kore Ormancılık Araştırma Servisi (kfri), Amerika Birleşik Devletleri Orman Servisi (USDA FS) ve Kırgızistan Cumhuriyeti Ulusal Bilimler Akademisi Ormancılık Enstitüsü tarafından organize edilen bu çalıştayda davetli uzmanlar tarafından çeşitli konularda sunumlar yapılacaktır. Ayrıca Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan, Moğolistan ve Rusya’ nın ülke raporları sunulacaktır.

Bu çalıştaydan sevgili meslektaşım Mehmet Demirci‘ nin mesajı ile haberdar oldum. Ardından Kırgızistan’dan sevgili meslektaşım Nursultan  Kubatbekov ile yazışmaya başladık. Ardından (Forest Research Institute of the National Academy of Sciences of the Kyrgyz Republic)  gelen davetiye   çerçevesinde çalışmalara devam ettim.

Proğramın detayı ekteki gibi. Workshop Agenda 2015 – Bishkek – FIN

Bu çalıştay için iki adet sunum hazırladım. “Dağlık Ormanların Yönetimi Konusunda Türkiye Tecrübeleri” başlıklı sunumu meslektaşlarım Mehmet Demirci, Mehmet Ceylan ve İbrahim Yamaç ile birlikte hazırladık.  Bunun İngilizce versiyonuna buradan ulaşmak ve mümkün.

Turkish Experinces on Mountain Forest-4 October 2015 (1)

İkinci sunumun konusu “Ormanlar ve Dağlarla İlgili Son Düzenlemeler ve Gelişmelerden Örnekler”.  Bunun Türkçesine buradan, İngilizcesine ise bu adresten ulaşmak mümkün. Dosya olarak takip eden linkten indirilebilir.

Some Examples of Recent International Developments on Forestry and Mountains-ibelen-Kyrgyzistan

PDF Haline ise bu adresten ulaşılabilir:

ID on Forests and Mountains-ibelen-11 Oct 2015

Nasip olursa bu Kırgızistan’a ikinci ziyaretim olacak. Daha önce 19-21 Mayıs 2014 tarihlerinde bu güzel ülkeyi ziyaret etme fırsatım olmuştu. Bununla ilgili olarak “Cooperation between Turkey and Kyrgyzstan at the field of Forestry” başlıklı İngilizce yazıyı kaleme almıştım.  Türkçe olarak da “Orta Asya ve Kafkas Dağları Projesi” başlığı altında bir yazı hazırlamıştım.

City Hotel Bishkek‘ te yapılacak olan Çalıştay 20 Ekim 2015 Salı günü sabah 09’ da Kırgızistan Ulusal Bilimler Akademisi Başkanı Abdygany ERKEBAEV,   Kırgızistan Devlet Çevre ve Ormancılık Ajansı Müdürü (bizde Bakanlığa tekabül ediyor)Sabyr Atadjanov,  Kırgızistan Ulusal Bilimler Akedemisi Başkan Yardımcısı Almaz Aldashev, aynı Akademinin diğer Başkan Yardımcısı Biimyrza Toktoraliev, IUFRO’dan  John Stanturf‘ un hoş geldin konuşmaları ile başlayacak. Ulusal Bilimler Akademisi Kırgızistan için son derece önemli bir kurum.

Devamında Seul Ulusal Üniversitesi Tarım ve Hayat Bilimi Fakültesinden  Prof. Dr. Ho Sang KANG “Asya Çevresel İşbirliği Projesi” hakkında bilgi verecek. Ardından Almanya’nın Thunen Enstitüsünden Prof. Dr. Andreas Bolte “Orman Restorasyonu ve İklim Değişikliğine Adaptasyonu” konusunu, Kırgızistan Orman Servisi Başkan Yardımcısı Bakhtiar Abdiev “Genel Olarak Kırgızistan Ormanları ve Yönetimi” konusunu, Yale Üniversitesinden Prof. Dr. Chadwick D. Oliver “Peyjaz Yönetimi” konusunu anlatacak. Prof. Bolte, UIFRO’ nun “ormanların restorasyonu ve iklim değişikliğine adaptasyonu” bölümünün koordinatörü.  Bu konuda TİKA, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve FAO ile birlikte  “Global guidelines for the restoration of degraded forests and landscapes in drylands: building resilience and benefiting livelihoods” isminde bir yayın hazırladık. Ben de burada aktif görev aldım.  Bu rehberin tanıtımı 14 Ekim 2015 tarihinde yapılacak.

Aradan sonra Kırgızistan Ormancılık Enstitüsünden Nurstan CHYNGOZHOEV  “Kırgızistandaki Ladin Ormanlarının Gençleştirilmesi”, ABD Orman Servisinden Emile Gardiner “Geniş Yapraklı Ormanların Gençleştirilmesi” , Kırgızistan Ulusal Bilimler Akademisi Orman ve Ceviz Araştırma Enstitüsünden  Davlet Mamadjanov “Kırgızistan Ceviz Ormanlarının Gençleştirilmesi ve Yönetimi” ni anlatacak, ardından Özbekistan ülke sunumu yapılacak.

Takibinde Kazakistan Tarımsal Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Dani Sarsekova “Ülke Raporunu” sunacak. Ardından Özbekistan ülke raporu var.

21 Ekim Çarşamba günü saat 09:00 da program ABD Orman Servisinden John Stanturf’ un “Karşılaştırmalı Orman Restorasyonu” sunumu ile başlayacak.  Ardından Moğolistan Ulusal Üniversitesinden Prof. Dr. Nyam-Osor Battkhuu tarafından Moğolistan Ülke Raporu ve Tacikistan Ülke raporu sunulacak.

Devamında “Dağlık Toplumlar Araştırma Enstitüsünden Prof. Dr. Dietrich Smidt-VOGT tarafından “Dağlık Ormanlar-Güneydoğu Asyadan Öğrenilen Dersler”, ICRAF’ ta görevli Niels THEVS tarafından “Orta Asyada İklim Değişiliğine Uyum İçin Tarımsal Ormancılık”, Muslim Razhapbaev tarafından “Kırgızistandaki Ardıç ormanları” konusu anlatılacak.

Kırgısiztan Orman ve Toprak Sahipleri Derneği Başkanı Aitkul Barhanov konuşacak.  Orta Asya Üniversitesinden gelen katılımcı tarafından “Dağ Ormanları Topluluklarının Sosyoekonomik Durumları” konusunda sunum yapılacak. Kırgısistan CAMP Ala Too Başkanı Azamat İsakov ve FAO yetkilisi Heino Hertel sunumlarını yapacak.

Bunları takiben Rusya Bilimler Akademisi Sibirya Ormancılık Araştırma Müdürlüğünden Prof. Dr. Aleksandr Onuchin tarafından ülke raporu sunulacak, ardından ABD Orman Servisinden John Stanturf tarafından “Restorasyon ve İklim Değişikliğine Uyum” konusundaki sunumu verilecek.

22 Ekim Perşembe gününe arazi gezisi konulmuş. Sabah FRUNZE ormanı ziyaret edilecek, öğleden sonra ise Ala Archa Milli Parkına gidilecek.

800px-Ala_archa

“Ala archa” by Original uploader was Garthwillis at en.wikipedia – Transferred from en.wikipedia; transferred to Commons by User:Pauk using CommonsHelper.. Licensed under CC BY 2.5 via Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ala_archa.JPG#/media/File:Ala_archa.JPG

Kırgızistan hakkında şu haber sitesinden daha detaylı bilgi almak mümkün.  Burada yayınlanan güzel bir de video var.  http://kabar.kg/eng/video/full/14054 

Hadi hayırlısı

 

 

 

4 Responses to Orta ve Kuzey Doğu Asya’da Dağlık Ormanların Restorasyonu ve Adaptasyonu Çalıştayı

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]