Doğal Santraller! Bu seneki dünya ormancılık günü ana teması orman ve enerji!

Ateş icat edileli beri insanlık ısınma ve pişirme için odunu, ağacı, ormanı kullanıyor. Günümüzde dünyanın üçte biri odun enerjisi ile ısınıyor.
Ormanlar ve ağaçlar güneş enerjisini emer ve ahşabın içine çekerek depolar. Bu sayede  dünyanın en çok kullanılan yenilenebilir enerji kaynağı olan odun ortaya çıkar. Aynı zamanda hava da temizlenir. Karbondioksit alınır, oksijen olarak geri verilir. Geride kalan ise en sevdiğimiz doğal ürünlerden biri olan ahşap olur.
Ateşin keşfinden beri evlerimizi ısıtmak ve yiyeceklerimizi pişirmek için bu enerji kaynağını kullandık. Bugünkü bilimsel gelişmeler, odun atıklarını, otomobiller ve uçaklara yakıt veren sıvı biyoyakıtlara dönüştürmek gibi daha fazla kullanım alanı da açıyor.
Sürdürülebilir şekilde yönetilen ormanlardan hasat edilen odunun kullanılması, gelecek kuşaklar için dengeyi koruyacak ve ahşabın geleceğin yakıtlarından birisi olmasını sağlayacaktır.
Burada Ülkemizdeki ormanları korumak ve geliştirmekle görevli olan Orman Genel Müdürlüğüne şüphesiz büyük görevler düşmektedir.
Konunun araştırılması, ilgili taraflarla birlikte tüm detaylarının ve yapılabileceklerin ortaya çıkarılması, dünyadaki uygulamaların ve gelişmelerin değerlendirilmesi, bir iş ve eylem planı hazırlanması, ardından uygulamaya geçilmesi gerekir.
Değerli meslektaşlarımız hatırlayacaklardır. 2008/2011 yılları arasında “orman-odun-enerji” konusunu enine boyuna araştırmak ve mümkün olan her imkanı değerlendirmek için büyük kapsamlı çalışmalara ve projelere başlamıştık.
Bu konuda 14 Aralık 2015 tarihli yazıda aşağıdaki hususları yazmıştım.

“Orman, odun ve enerji arasında çok yakın bir ilişki var.  En basit haliyle köylerimizde, bir çok kasabamızda evlerimiz hala odunla ısınıyor. Yemeklerimiz odunla pişiriliyor.Bunun olmadığını varsayarsak konu daha iyi anlaşılır.

Tabi teknoloji geliştikçe imkanlar da değişiyor. Orman Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışıyorken Zonguldak’ ın bir köyüne ısınma için kömür dağıtıldığına şahit olmuştum. Beni çok etkileyen bir olaydı. Kömürün kirletici etkisi bir yana, yenilenebilir olmayışı bir yana.

Odundan elektrik üretilmesi, pelet ve çips haline getirilmesi gibi yeni teknolojiler mevcut. Bu konularda ciddi çalışmalar yürüttük, dünyadaki gelişmeleri takip etmeye gayret gösterdik.

Bu kapsamda  FAOSEC Ofisinin daveti çerçevesinde 1-4 Haziran 2010 tarihlerinde Belarus’ un başkenti Minsk şehrinde yapılan”Policy options for wood energy in CIS countries” konulu bir çalıştaya iştirak ettim. FAOSEC’ ten Mustafa Çiftçi ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığından Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Hayati Çetin ile birlikte. Burada National Initiative and Strategy Development for Strengthening Utilization of Wood Energy in Turkey başlıklı bir sunum yaptım.

Bunun devamında 2-4 Eylül 2010 tarihlerinde İzmir’de “Uluslararası Enerji Türk Zirvesi” düzenlendi. Buraya katılıp Genel Müdürlüğümüz görüşlerini  paylaştım. Bunun öncesinde ise 28 Şubat 2010 tarihinde Kastamonu’ da “Orman Biyokütlesi ve Biyoenerji Çalıştayı” nı yapmıştık”

Diğer taraftan 24 Ekim 2016 tarih ve “Ben bu memleket için ne yapabilirim?” başlıklı yazımda da konuyu başka bir boyutta ele almıştım. 2014 yılında kaleme aldığım orman ürünleri satışı nasıl arttırılır başlıklı yazı da incelemeye değer. Ayrıca kıymetli meslaktaşım Suat Türeyen tarafından kaleme alınan “etanol” başlıklı yazı da okunabilir.

Konu hayli uzun ama şunu söyleyerek bitirmek istiyorum.

2017 Dünya Ormancılık Gününün teması “orman ve enerji” olarak belirlendi. Bunun için FAO tarafından hazırlanan videoya https://www.youtube.com/watch?v=rsWLVTAYmhQ&feature=em-subs_digest adresinden ulaşmak mümkün.

2010 yılı itibariyle ODTU ve TUBİTAK ile birlikte yürüttüğümüz “DEVELOPMENT OF CIRCULATING FLUIDIZED BED COMBUSTION (CFBC) TECHNOLOGY AND INVESTIGATION OF BIOMASS / LIGNITE COAL COMBUSTION”  devam ediyordu.  Hollanda Hükümetinden sağlanan hibe ile “ENTEGRATED FOREST FIRE PROTECTION AND SUSTAINABLE WOOD PELLET PRODUCTION IN TURKEY” projesi çalışmaları başlamıştı.

Orman Genel Müdürlüğü olarak odundan elektrik üreten bir santral kurmayı hedefliyorduk. Yapılacak inşallah!

İsmail BELEN

Orman Yüksek Mühendisi

4 Responses to Doğal Santraller! Bu seneki dünya ormancılık günü ana teması orman ve enerji!

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]