Geçmişten geleceğimize selam!

26 Ekim 2015 Pazartesi günü Ankara Beştepe’de bulunan Metin Emiroğlu Ortaokulu öğrencileri ile bir araya geldik. http://metinemiroglu.meb.k12.tr/tema/  

Onlara en eski Türk Yurdu Türkistan’ ın bir parçası olan Kırgızistan’ ı tanıtmaya gayret gösterdim. Diğer bir ifade ile gelecek neslimize geçmişimizi hatırlatmaya, geçmişten geleceğe selam göndermeye çalıştım.

Her Türk evladının hayalinde, derinlerinde “Türkistan, Kızılelma, Ata Yurdu, Ergenekon, Tanrı Dağları, Dede Korkut…” gibi kavramlar vardır.

Bazen derin, bazen hafif şekilde hisseder ve taşırım bu duyguyu. İsimler, yerler zihnimde uçuşur ama neyin nerede ve ne zaman olduğu çoğu zaman müphem kalır.

2006 yılında zme1amanın Çevre ve Orman Bakanı değerli büyüğüm Osman Pepe beyle Kazakistan’a gitmiştim ilk defa. Çevre Bakanları toplantısına katılmıştık. Sonrasında uzun süre ara verdim.

Nihayet 2014 yılında tekrar gitme fırsatı buldum.
14-22 Mayıs 2014 tarihlerinde Kırgızistan’ı, ardından 22-24 Temmuz 2014 tarihlerinde Azerbaycan’ı ziyaret etme fırsatı buldum. Son olarak 19-22 Ekim 2015 tarihlerinde tekrar Kırgızistan’a gittim.

Bu gezilerimi yazılı hale getirip paylaşmaya çalışıyorum.

Diğer taraftan bölge ile uzun vadeli ilişkiler kurulmasında elimden geleni yapmaya çalışıyorum.

Bilindiği üzere Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı Orta Asya Alt Bölge Ofisi 2006 yılında Ankara’da açılmıştı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ev sahipliğinde yapıldı bu çalışma. Kimlerin emeği var, doğrusu isim isim bilmiyorum ama kim yaptı ise Allah razı olsun.

me3

2010 yılında ormancılık konusunda da bir anlaşma yapalım diye yola çıktık. O zaman Orman Genel Müdür Yardımcısı idim. Değerli Meslektaşlarım Ekrem Yazıcı, Emine Ataş, Hüseyin Sop, Abdullah Büber, Mustafa Çiftçi, Muzaffer Doğru, Erdoğan Özevren, İbrahim Yamaç, Tamer Otrakçıer, Rüstem Kırış, Mustafa Yurdaer, Cemil Ün, Mehmet Demirci, Mehmet Ceylan, Genel Müdürümüz Osman Kahveci konuyu iyi bilirler.

 

Bununla ilgili ilk yazıyı kaleme almak bana nasip olmuştu, Ekrem Beyle birlikte.

Nihayet 4 Haziran 2014 tarihinde “FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Program Anlaşması” imzalandı.

Ardından Bakanlığımız ile TIKA arasında daha yakın ve planlı bir iş birliği için yeni bir protokol hazırlığına başladık.

Bu esnada da ÇEM Genel Müdür Yardımcısı idim.

Protokol metnini ilk kaleme almak bana nasip oldu, Daire Başkanı Özlem Yavuz ve Şube Müdürleri Emine Aydınoğlu ve Mediha Haliloğlu ile birlikte.

Bu konuda da 2015 yılı Nisan ayında “Orman ve Su İşleri Bakanlığı İle Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Arasında İşbirliği Protokolü”  imzalandı.

Elbette süreçte bir çok arkadaşımızın emeği var. Hepsini burada listelemek isterdim aslında ama olaki unuttuklarım olabilir endişesi ile tam yazamıyorum. Ama ben de karınca misali katkı veren ve neticeden gurur duyanlardanım.

“Türk Dünyası Ormancılar Birliği Kurulmalı” başlıklı yazım  2014 yılı Aralık ayında www.gonder.org.tr adresinde yayınlanmıştı.  Bunun öncesi ve sonrasında da bir çok yazılar, proje hazırlıkları oldu.

me2

 

Görelim Mevlam neyler.

Hayallerim, ümitlerim var. Bu hayallerimizi ancak gençlerimizle birlikte hayata geçirebileceğiz.

Bu yüzden çocuklarımızla paylaşmaya gayret gösteriyorum.

Bu organizasyonda emeği geçen;

  1. Metin Emiroğlu Ortaokulu Müdürü Metin Aktürk,
  2. Müdür Yardımcısı Ece Sözbilici,
  3. Sosyal Bilgiler Öğretmeni Hülya Karaoğlan,
  4. Türkçe Öğretmeni Suna Özonuk,
  5. Beden Eğitimi Öğretmeni İpek Duygu Karakuş,
  6. Matematik Öğretmeni Şule Polat’’a

Tabii ki büyük bir dikkatle dinleyen, sorularla beni terleten sevgili öğrencilerimize,

Sunum hazırlığında bana yardımcı olan ve fotoğraflarımızı çeken sevgili oğlum Mustafa’ya en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum.

 

İsmail Belen

GÖNDER Yönetim Kurulu Başkanı

me4

mea mab mac mad

Konuyla ilgili yazılara aşağıdaki linklerden ulaşılabilir

Türk Dünyası Ormancılar Birliği kurulmasına ilişkin resmi yazı taslağı

2012- Türk Dünyası ormancılık Teşkilatı

3 Responses to Geçmişten geleceğimize selam!

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]