Reçine İncelemesi- Karacaören Köyü/Karacasu/Aydın 11 Eylül 2020

Reçine üretimi faaliyetlerini yerinde incelemek için 11 Eylül 2020 Cuma günü Aydın’ın Karacasu İlçesi https://tr.wikipedia.org/wiki/Karacasu Karacaören Köyüne gittik.

Burası orman yönetimi olarak Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Nazilli Orman İşletme Müdürlüğü https://muglaobm.ogm.gov.tr/NazilliOIM/Sayfalar/default.aspx Bozyaka Orman İşletme Şefliği hudutlarında kalıyor.

Önce Bozyaka Orman İşletme Şefi Erhan Ayan’ ı dinledik.

Ardından Yüksel Yanmadık Beyin konuyla ilgili görüş ve önerilerini dinledik beraberce.

Bu açıklamalardan sonra beraberce ormana indik. Bizzat bu işi yapan köylülerimiz ile görüştük.

Burada Karacaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kemal Aksoy, reçine üretimi işçileri İsmail Karakozak, Yüksel Şentürk ve Mustafa Özyiğit’ i dinledik.

Burada aldığımız notlar aşağıdaki gibi özetlenebilir.

Bu köy, Aydın Karacasu ilçesi, Karacaören Köyü “reçine üretimi” konusunu bilen bir köy. 50 yıla yakındır bu işi yapıyor.

1999 yılında sadece bu alanda 308 ton ham reçine üretiliyormuş. (Şu anda tüm Türkiye’nin üretimi bu kadar yok)

1999 yılında ana alıcı DYO imiş. https://www.dyo.com.tr/ Firma daha sonra alımı durdurmuş, ihtiyacını ithalat ile karşılamaya başlamış.

Bulunduğumuz alanın rakımı 730 metre civarında, bu durum üretimi etkiliyor. Buraya çok gelen giden oldu. 1999 yılında Yunanlılar, 2011 yılında Portekizliler geldi.

Reçine üretimi işi yoğun emek isteyen bir iş. 1999-2000’li yıllarda köyde 90-100 tane reçine işçisi vardı. Kişi başı 3 ton reçine üretilirdi.

Alıcı kalmayınca köylüler buradan şehirlere göç etti. Kırsal kalkınma ve kırsal istihdam açısından son derece önemli bir konu.

Desteklenmesi gerekir.

Huş Ormancılık Ürünleri bu işle ilgileniyor. http://www.hus.com.tr/default.asp

Öncelikle alım garantisi verilmeli. Boya sektörü için önemli bir ürün. Sözleşmeli üretim modeli denenebilir.

Bu ürünün katma değeri çok fazla. Kozmetik sanayi için önemli.

Çin yıllık 200.000 ton ham reçine üretiyor.

Orman Genel Müdürlüğünün belirlediği tarife bedeli/muhammen bedel gayet makul ama girdi fiyatları fazla. Ast pastanın kilosu 30 lira. Toplama poşetlerinin özel olması lazım.

Bu işte çalışan işçiler günlük 100 lira civarında gelir elde ediyor. Ulaşım , yemek vs derken bu gelir 80-90 liraya düşüyor.

Üreticinin para kazanması için buradan en azından 7 liraya satması gerekir.

Güncel duruma bakıldığında Bozyaka Şefliği ve etrafında 600.000 adet çamdan reçine üretmek mümkün. Ağaç başı 1,6 kg üretim mümkün. Bu durumda sadece bu alandan yaklaşık 1000 ton reçine üretimi mümkün görünüyor.

Bu alan “Reçine Üretim Ormanı” olarak planlanıp bu amaçla yönetilebilir. Bir ağaçtan, ağaca zarar vermeden, 12 sene ürün almak mümkün. Bundan sonra da üretime verilebilir.

Reçine ormanlarının sık kapalı olmaması ve güney bakıda bulunması son derece önemli bir husus.

Ama öncelikle satış garantisi verilmeli.

Bir yıldaki işlemler kısaca şöyle özetlenebilir.

Şubat-Mart aylarında ağaçlarda “kızıllatma” başlanıyor. Nisan ayında ayna açılıyor. Reçine poşetleri asılıyor ve toplanma başlıyor. Mayıs ayında asit-pasta sürülüyor. 20 günde bir yeni ayna/pencere açılabiliyor.

Bir ağaçtan 12 yıl kesintisiz üretim yapmak mümkün. Bir ağaçtan 1600 gr/1,6 kg reçine almak mümkün. 12 yılda 19,2 kg reçine eder.

Köyde bugüne kadar herhangi bir COVID-19 vakası rastlanmadı. Biz köylüler reçinenin bu hastalığa iyi geldiğini düşünüyoruz.

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]