Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Konferansı-Kanada

Rio de Janerio’da 1992 yılında gerçekleştirilen Dünya Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi’nde kabul edilen BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesine ülkemiz 1996 yılında taraf olmuştur. Sözleşme’ye hâlihazırda 196 ülke ve AB taraftır. https://www.cbd.int/

Sözleşme, biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilirlik ilkeleri kapsamında kullanımı ile genetik kaynakların kullanımından doğacak faydanın adil şekilde paylaşımı konularında hazırlanacak ulusal stratejilerin belirlenmesini, eylem planları ve programların geliştirilmesini öngörmektedir.

Sözleşmenin 15. Taraflar Konferansı (CBD COP15) 7 – 19 Aralık 2022 tarihleri arasında Kanada’nın Montreal kentinde gerçekleştirilecektir.

Diğer taraftan 1992 tarihli Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesinden (BÇS) sonra Sözleşmenin parçası olan iki önemli protokol kabul edilmiştir.

Bunlar:

2010 yılında kabul edilen Cartegena Protokolü (The Cartagena Protocol on Biosafety) ve Nagoya Protokolüdür. (The Nagoya Protocol on Access to Genetic Resources and the Fair and Equitable Sharing of Benefits Arising from their Utilization (ABS) to the Convention on Biological Diversity).

Bu arada Cartegena Kolombiya’da bir şehrin adıdır. Nagoya ise Japonya‘dadır.

CBD COP15 esnasında Cartegena ve Nagoya Protokollerinin toplantıları da yapılacaktır. CBD Sekreteryası bu konuda yaptığı duyuruda şu hususlara değinmiştir. “I am pleased to update Parties and observers regarding the Fifteenth meeting of the Conference of the Parties (COP 15) to the Convention on Biological Diversity, the Tenth meeting of the Conference of the Parties serving as the meeting of the Parties to the Cartagena Protocol on Biosafety (CP/MOP 10), and the Fourth meeting of the Conference
) “

İlgili duyurudan anlaşıldığı üzere diğer toplantılarla birlikte COP15 iki bölüm halinde icra edilmiş/edilecektir. Birinci bölümü 11-15 Ekim 2021 tarihlerinde Çin’ in Kunming şehrinde yapılmıştır. İkinci bölümü 7-19 Aralık 2022 tarihlerinde CBD Sekreteryasına da ev sahipliği yapan Kanada’ nın Montreal şehrinde yapılacaktır.

COP’la ilgili belgelere ilgili linkten ulaşmak mümkün. https://www.cbd.int/meetings/COP-15

Cartegena Protokolü ile ilgili belgelere https://www.cbd.int/conferences/2021-2022/cp-mop-10/documents linkinden, Nagoya Protokolü ile ilgili belgelere https://www.cbd.int/conferences/2021-2022/np-mop-04/documents linkinden 2020 Sonrası Çalışma Grubu ile ilgili belgelere (Working Group on the Post-2020 Global Biodiversity Framework) ise https://www.cbd.int/conferences/post2020/wg2020-05/documents linkinden ulaşmak mümkün görünüyor.

Bu arada bu üç toplantı öncesi 3-5 Aralık 2022 tarihlerinde yine Montreal’de “Working Group on the Post-2020 Global Biodiversity Framework” toplantısı yapılacak. https://www.cbd.int/doc/notifications/2022/ntf-2022-044-cop15-en.pdf